HELSENORGE
Kjevekirurgisk avdeling

Retinerte tenner

Visdomstenner kommer ofte ikke fram i munnen på grunn av plassmangel eller feilstilling. Dette kan gi fare for kronisk betennelse og annen skade. 

Innledning

Visdomstennene er de siste som bryter frem, normalt i 17-18 årsalderen. Noen ganger kan de bryte litt igjennom slimhinnen, andre ganger blir de værende i kjevebenet. Dette kan føre til både betennelse, karies og andre sykdommer. Dersom visdomstennene er brutt frem og fungerer fint, er det ingen grunn til å fjerne dem. Dersom det oppstår infeksjon, karies, betennelse eller andre forhold kan det være grunn til å fjerne visdomstennene.

Henvisning og vurdering

Tannlege kan henvise til vurdering og fjerning av visdomstenner hos primærtannlege eller privat oralkirurg ved spesielle tilfeller.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Ved henvisning til spesialisthelsetjeneste må følgende tas med:

  • Sykehistorie
  • Grunn for henvisning til sykehus
  • Røntgenbilde

Vanlige visdomstenner fjernes ved primærtannlege.   

Forutsetning for vurdering av indikasjon for fjerning av visdomstenner er et røntgenbilde (OPG). De aller fleste visdomstenner fjernes i lokal bedøvelse, men ved vanskelige lokal forhold (redusert munnåpning), dårlig tilgang, engstelige pasienter eller akutt situasjoner (infeksjon) kan en behandling i narkose være aktuelt.   

Indikasjon for sykehusbehandling:

  • medisinsk grunnlidelse
  • komorbiditet
  • stråling mot kjeve
  • immunsupprimerte
  • røntgenfunn
  • symptomer
  • alder
  • psykisk belastning / alvorlige psykiske problemer
  • barn som kan behandles i narkose

Utredning

Før operasjonen vil du ha en samtale med tannlege som skal operere deg. Det er også aktuelt å ta røntgen av kjeven.

Les mer om Røntgen av kjeve

Røntgen av kjeve

Røntgen av kjeve (OPG) gir oss en fremstilling over alle tennene, tannrøtter og kjeve (panoramabilde). OPG tas ofte før fjerning av visdomstenner, rutine før hjerteoperasjon, tannstatus før en eventuell strålebehandling og ved spørsmål om brudd.

  1. Før

    Undersøkelsen krever ingen forberedelse.

  2. Under

    Bilder tas fortrinnsvis stående, eventuelt sittende. Eventuelle tannproteser, piercing og tyggegummi må tas ut. Røntgenmaskina beveger seg rundt deg mens bildet blir tatt. Det krever at du kan stå/sitte stille i 2-3 minutter når det forberedes og mens bildeopptaket foregår.

  3. Etter

    Undersøkelsen krever ingen oppfølging. Bildene blir beskrevet av en radiolog og svaret sendes henvisende lege.

Gå til Røntgen av kjeve

Oppmøte
Kjevekirurgisk poliklinikk, i 2 etg. Sentralblokken (Nordenden)

 

Behandling

Varighet behandling: 30 minutt

Enkel tanntrekking

Visdomstenner kan i noen tilfeller fjernes i lokalbedøvelse. Når tannen er ute lukkes hullet i slimhinnen. Behandlingen gjøres ved lokal bedøvelse på poliklinikken og gir sjelden problemer i etterkant.

Mindre operasjon

Hvis visdomstennene ligger skjevt og/eller er begravet i kjevebenet, fjernes de ved operasjon i lokalbedøvelse. Da kan du få smertestillende og antibiotika før operasjonen for å minske risikoen for smerter, hevelse og infeksjon i etterkant. Operasjonen gjøres med lokalbedøvelse på poliklinikken. Etter operasjonen må du regne med litt hevelse og ubehag.

Les meir om

Operasjon i narkose

Ved vanskelig leie eller andre helsesituasjoner kan det være aktuelt å gjøre operasjonen i narkose.

Oppfølging

Etter en uke skal du til kontroll hos tannlegen som har henvist deg til sykehuset. I enkelte tilfeller gjøres kontrollen ved poliklinikken.

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Apotek

I foajeen i Sentralblokka på Haukeland finn du eit apotekutsal for publikum. Dei gjer klar resepten din medan du ventar der.

Apotekutsalet har eit variert varetilbod, og fører dei legemidla sjukehuset nyttar i behandlinga. Dei skaffar også legemiddel som ikkje er marknadsførte i Noreg eller som må produserast spesielt. I tillegg har dei hudpleie- og hygieneartiklar og ernæringsprodukt, samt andre apotekvarer og sjukepleieartiklar.

Dei ansatte ved apoteket gir deg informasjon, råd og rettleiing om legemiddel og legemiddelbruk og kan tilby samtale/rettleiing mellom personale og pasient på eit uforstyrra samtalerom. Dei tilbyr og opplæring i blodsukkermåling og bruk av inhalasjonspreparat.

Apoteket tar også i mot gamle legemiddel til destruksjon.​

Du kan betale med Vipps på apoteket. Du kan derfor mellom anna betale på førehand når du skal hente bestilte medisinar.

Opningstider
Måndag-fredag kl. 08.30-18.00, laurdag kl. 09.00-13.00

Telefon 55 97 53 44
Telefaks 55 29 07 40
bergen@apotekene-vest.no

For meir informasjon - sjå nettsida til Sjukehusapoteka Vest

Besøk på sjukehuset

Når du skal på besøk eller følgje ein pasient på sjukehuset, må du gjere deg kjent med gjeldande rutinar.

Les meir om besøkstider og -reglar på sjukehuset

Frivilligteneste

Frivillige på Haukeland er her for å gjere pasientar og pårørande sitt møte med sjukehuset betre. Alle i frivilligheitstenesta er kledd i raude vestar og har fått kursing om rolla. 


Dei frivillige kan vise veg, vente saman med pasientar, bli med på luftetur i parken eller nærområde - og mykje meir. 

Meir informasjon på helse-bergen.no/frivillig

Kontaktinformasjon: 

Resepsjon

I tillegg til resepsjonen i foajeen i Sentralblokka, har alle poliklinikkane på sjukehuset eigen resepsjon. Her kan du få hjelp med alt frå betaling til bestilling av transport.

​​​​​​​​Besøke pasientar
Skal du besøke ein pasient? Vi kan gi deg informasjon om kvar du finn dei ulike avdelingane og sengepostane på sjukehusområdet.

Betale eigendel
Du kan betale eigendel for polikliniske konsultasjonar i resepsjonen mellom klokka 07.00 og 21.00. Ver merksam på at poliklinikkane berre tar imot betaling med kort.

Bestille drosje
Om du ønskjer det, hjelper vi deg gjerne med å bestille drosje. Berre ta kontakt i resepsjonen.

Leitar du etter ei avdeling?
Sjå avdelingsoversikta


Resepsjonen i foajeen i Sentralblokka er døgnbemanna og hjelper deg i tillegg med:

Lån av rullestol
Resepsjonen låner ut rullestolar til bruk på sjukehuset. For lån av rullestol er det 200 kroner i depositum. ​

Følgeteneste
Vi tilbyr følgeteneste, der ein tilsett kan følge deg til og frå poliklinikkane, til røntgen og til Laboratorium for klinisk biokjemi. Vi har også rullestol om du treng det.

Følgeteneste har vi frå klokka 07.00 til 15.00. Direkte telefonnummer til følgetenesta er 55 97 20 06.

Oppbevaringsboksar
Vi har oppbevaringsboksar, om du treng dette. Avhengig av storleik på boksen, kostar dette 20 eller 30 kr. per døgn.

Hittegods
Vi tar imot hittegods, og leverer ut hittegods dersom dette er levert same dag eller same helg. Etter dette blir hittegodset levert til Drift/teknisk kundesenter.​​

Stillerom

I 3. etasje i Sentralblokka på Haukeland ligger det to stillerom. På dei to stilleromma kan du vere for deg sjølv med tankane og bønene dine. Romma​ er alltid ope, og er opne for alle. ​

Les meir om stilleromma

Tolk

​Utgreiing og behandling vil vere avhengig av god kommunikasjon og kartlegging av grundig sjukdomshistorikk. Derfor ber vi deg gi beskjed om du har behov for tolk under pasientsamtalane og undersøkingane så tidleg som mogleg. Dette gjeld om du til dømes har hørsels- eller synshemming, eller om du har eit anna morsmål og snakkar lite norsk.

Les meir om tolketenester og dine rettar som pasient

Trådlaust internett

Alle pasientar og besøkande kan bruke gratis trådlaust internett på dei fleste områda på sjukehuset.

Gjest.ihelse.net er eit trådlaust nettverk for besøkande, pasientar og tilsette. Slik koblar du deg til gjestenettet vårt:

  1. Koble deg til det trådlause gjestenettet (gjest.ihelse.net)
  2. Ein nettlesar skal opne seg automatisk. (Om påloggingsvindauget ikkje dukkar opp, forsøk å opne nettlesaren manuelt).​
  3. Trykk "Godta" når du har lest og forstått vilkåra.
Innlogginga skjer automatisk på einingar etter første pålogging, så lenge kontoen er aktiv. Det skal bare være nødvendig å logge seg på éin gong per eining per 31 dagar. 

Trøbbel med å kople til trådlaust internett?
Sjukehuset har dessverre dårleg nettverk nokre stader. Du kan derfor ha problem med å få logga deg på nettverket. Vi beklagar dette, og jobbar med å utbetre dette.

Har du ein nyare mobiltelefon, og problem med å kople det til trådlaust gjestenett på sjukehuset? Det kan skuldast nettverksinnstillingane på telefonen din. Les meir om kva du kan gjere her

Fann du det du leita etter?