Behandling, Planlagt hyperbar oksygenbehandling
Hyperbar oksygenbehandling, planlagt
Ved hyperbar oksygenbehandling blir pasientar med ulike sjukdomstilstandar behandla med 100 prosent oksygen under auka omgjevnadstrykk i eit trykkammer.
Kombinasjonen av høg konsentrasjon av oksygen og høgt omgjevnadstrykk gjer at store mengder oksygen blir tatt opp i blodbana og transportert til heile kroppen. Effekt av behandlinga kjem frå kroppens indre gjennom blodet, og ikkje utanfrå i gjennom huda.
Haukeland universitetssjukehus har landsfunksjon for planlagt (elektiv) hyperbar oksygenbehandling (HBO), og tar i mot pasientar frå heile landet.
Korleis verkar behandlinga?
Den auka oksygenmengda som blir tilførd til vevet i kroppen stimulerer til danning av nye blodkar i oksygenfattig vev, og hjelper dei kvite blodlekamane med å drepe bakteriar.
Følgjande tilstander kan ha effekt av denne behandlinga:
- Seinskader etter strålebehandling mot hode/hals-området
- Seinskader etter strålebehandling mot bekkenområdet
- Kroniske knokkelinfeksjonar
- Nokre typar kroniske sår (diabetiske fotsår eller sår i bestrålt vevnad)
Sidan nydanning av blodkar tar tid, vil ein ikkje kunne forvente full effekt av behandlinga før 6-8 veker etter at behandlinga er avslutta.
Polikliniske pasientar
Alle som skal til planlagt hyperbar oksygenbehandling er polikliniske pasientar. Det vil seie at du ikkje blir innlagt på sjukehuset i behandlingsperioden. Som poliklinisk pasient må du ta med deg reseptar, medisinar, bandasjemateriell, ernæringsløysningar og alle hjelpemiddel som du brukar.
Tilvising og vurdering
Indikasjonar
Kven kan bli tilvist til planlagt hyperbar oksygenbehandling?
- Stråleskadar (etter radioterapi) i hovud-/ halsområdet (xerostomi, dysfagi, dysartri, sår i bestrålte slimhinner, planlagd tannbehandling i bestrålt underkjeve, osteoradionekrose, chondroradionekrose)
- Stråleproctitt (etter radioterapi)
- Strålecystitt (etter radioterapi)
- Stråleskada bekkenregion (etter radioterapi)
- Kronisk osteomyelitt der anna behandling ikkje har ført fram og der mikroben er verifisert ved dyrking av adekvat beinbiopsi. HBO vil vere tilleggsbehandling til antibiotika og kirurgi.
- Kroniske hypoksiske sår kor makrosirkulasjonen er velbevart: Diabetiske fotsår, sår i stråla vevnad.
Kontraindikasjonar
Kven kan ikkje bli tilvist til planlagt hyperbar oksygenbehandling?
-
KOLS klasse Gould 2b eller verre
-
Alvorleg hjartesvikt / ustabil angina / nyleg hjarteinfarkt
-
Emfysematøse bullae på røntgen thorax
-
Underventilerte lungeavsnitt (statiske atelektasar blir akseptert)
-
Pneumothoraxkappe
-
Aktiv cancersjukdom
-
Bleomycinterapi i sjukehistoria
-
Pågåande bruk av Antabus
-
Kunstige øyrebeinsknoklar (må vurderast av operatøren om dei vil tåle trykksetting)
-
Graviditet
Før
Det er sjølve behandlinga i trykkammer som er sentralisert, slik at du skal vere ferdig utgreia på heimstaden før du kan bli tilvist til oss.
Eit unntak er pasientar med diabetiske fotsår. Desse blir tilvist til vurdering av mikrosirkulasjonen (blodsirkulasjonen i dei minste blodåra) i huda rundt såret for å sjå om det er sannsynleg at trykkammerbehandling vil vere nyttig. Undersøkinga er poliklinisk og varer i ca. to timar. Du reiser att og fram på dagen. Ved undersøkinga blir det festa elektrodar på huda rundt såret for å måle mikrosirkulasjonen, dette gjer ikkje vondt. I tillegg blir det gjort ei vurdering av kor godt såret er avlasta, om det er infeksjon i såret og om lokalbehandlinga er god.
Ventetid
For dei fleste kroniske tilstandar vil det vere garantitid for start av behandling innan seks månader. For enkelte tilstandar som osteoradionekrosar og stråleskader som medfører transfusjonskrevjande blødingar vil det vere garanti for start av behandling innan tre månader, og vi vil forsøkje å rydde plass for pasienten så raskt vi kan. Ventetida er vanlegvis kortare enn garantitida.
Det vil ikkje bli vurdert behandling av pasientar med andre tilstandar enn dei på lista over indikasjonar som er godkjende av norske helsestyresmakter.
Førebuing
Om pasienten brukar å ha problem med å utjamne trykket til mellomøyra eller dersom pasienten vert forkjøla bør ho/han starte med nasedråper i full døgndose eit par dagar før behandlinga tek til.
Under
Hva skjer under behandlingen?
Første behandlingsdag startar med et felles informasjonsmøte med påfølgande legekonsultasjon. Deretter blir en vist rundt i trykkammeranlegget. Seinere samme dag vil en starte HBO-behandlingen.
I trykkammeret kan du se ut og snakke med sjukepleiaren som overvåkar deg. Kammeret settest under trykk, og du vil måtte utlikne trykket i øyrene på samme måte som når du lander med fly. Trykkøkningen tar omtrent 7-14 minutter, etter dette ligger du i kammeret i omtrent 100 minutt.
Trykkammeret har acrylglasvegger og du kan høye musikk eller se film / TV. Du kan ha med egne CD/DVD-plater eller låne her hos oss eller på pasientbiblioteket..
Etter behandlingen senkes trykket gradvis til vanlig omgivelsestrykk, og du kan gå ut av kammeret. Hele seansen tar cirka to timer.
Se informasjonsfilm om HBO-behandling:
Vanlige bivirkninger
Problem med å utjevne trykket til øyrene: Den hyppigst inntreffende bivirkningen ved HBO er en følelse av å ha en dott i øyet og smerter i øyrene fordi en ikke greier å utjevne trykket til mellomørene. Dette er ikke farlig, men det er en plage og kan gjøre vondt. For å unngå følelse av å ha en dott i øret og smerter i ørene, er det nødvendig at du begynner å utjevne trykket til ørene straks vi begynner å øke trykket i trykkammeret. Nyttige teknikker er å svelge, gape eller å holde for nesen og blåse luft imot. Om du får følelse av å ha en dott i øret som du ikke får vekk ved å utjevne trykket, eller dersom du får vondt i et øre må du sie fra til sjukepleier straks. Vi kan lett stoppe trykkøkningen og lette litt på trykket til du får utjevnet. Om du blir forkjølet slik at det blir ekstra vanskelig å utjevne, eller om du har litt problem med dette i utgangspunktet, så har vi noen triks på lager. Vi kan vurdere deg slimhinneavsvellende nesedråper på forhand. Om dette ikke er nok, kan vi gi deg slimhinneavsvellende tabletter. Om vi ikke lykkest med dette heller, så kan vi henvise deg til Øre-nese-halslege for å få laget et lite hull i trommehinnen i lokalbedøvelse. Noen gangar blir det sett inn et dren (ventilasjonsrør) i trommehinnen i samme seanse.
Om det har vært problem med trykkutjevningen noen dager, så er det noen som har følelse av å ha en dott i øret hele tiden og hører litt dårligere enn de bruker. Dette kan skyldes undertrykk i mellomøret eller at det har kommet litt væske i mellomøret. Begge deler går over av seg selv, men det kan ta noen uker. Det er lurt å utjevne trykket til ørene og når du ikke er i trykkammeret om du skulle få slike plager.
Trøtthet på ettermiddagen: Noen kjenner oksygenets virkning på hjernen ved at de blir ekstra trøtte på ettermiddagen de dagane de har fått HBO. Trøttheten er ikke til stede de dagene en ikke får HBO. Om du opplever slik trøtthet så er det bare å ta hensyn til den og hvile eller ta en lur. Det er ikke farlig å overse trøttheten og være i bevegelse det du ønsker.
Endret syn: Noen vil etter fire til seks uker kjenne at synet har endra seg. Dette skyldes en forbigående endring i øyelinsa. Det vanlige er å bli mer nærsynt eller mindre langsynt alt etter utgangspunktet. Synsendringen går gradvis tilbake når du er ferdig med HBO og skal være tilbake til utgangspunktet etter tre måneder. Om synsendringen blir plagsom, bør du ikke gå til innkjøp av nye og dyre briller, men kjøpe noen billige med enstyrkeglass på f. eks. Nille.
Om synsendringen er stor, kan det være du må avstå fra bilkjøring noen uker. Bilkjøring i mørke eller i tuneller vil være en ekstra utfordring. Vi anbefaler ikke at våre pasienter som kommer langveis fra kjører egen bil til og fra Bergen, da det kan skje at de ikke kan kjøre bilen hjem igjen etter avslutta HBO.
Om du får synsendringer som ikke går helt tilbake i løpet av tre måneder, ber vi deg kontakte oss på til 55 97 38 75 så skal vi hjelpe deg med videre utredning.
Sjeldne bivirkninger
Miste en plombe: Om du har en dårlig plombe i ei tann, dvs. luft mellom plomben og tanna, kan denne luften utvide seg når vi slipper ut trykket fra trykkammeret og plomben faller ut. Om du skulle oppleve dette, og det kjennes ubehaglig, så kan du si fra til oss. Vi henviser deg til Kjevekirurgisk tannklinikk for å få en plombe.
Klaustrofobi og uro: Mange gruer seg for HBO fordi det er nytt og ukjent. Det er ikke noe merkelig og det er vi forberedt på. De som har klaustrofobi vil og kjenne ubehag ved denne behandlingsformen. Om du har klaustrofobi eller uro gir vi deg roende medisin på forhånd så du klarer å gjennomføre behandlingen. Vi justerer dosen etter hva du trenger. De fleste som bare har engsta seg på forhånd vil trappe ned og stoppe med medisinen etter en ukes tid. Da er de godt vant med HBO og vet hva det innebærer. De som trenger roende medisin gjennom heile behandlingsserien, vil få det. Medisinen gjør deg trøtt og uopplagt på ettermiddagen, så de færraste vil bruke den over flere uker. Under behandlingen kan du se film, og det vil drøye tiden og avlede tankene litt som en hjelp til de som har gruet seg. Det er lurt å finne en film som engasjerer deg.
Oksygenutløste kramper: Noen hjerner reagerer på å ha mye oksygen rundt seg med å fyre av et krampeanfall. Om dette skjer mister pasienten bevisstheten og får rykninger i armer og bein. Vi vet hva som skal til for å håndtere krampene: Vi skifter pustegass fra oksygen til luft og reduserer trykket i kammeret. Når pasienten tas ut er som oftest krampene borte, men pasienten kan være forvirra en kort tid. De som får oksygenutløste kramper blir undersøkte på Nevrologisk avdeling for å greie ut om det kan være andre årsaker til kramper. De fortsetter deretter med HBO med krampeforebyggende medisin. Slike kramper blir bare utløst av oksygenkonsentrasjoner som er så høye som man får i trykkammer. De som får oksygenkramper får ikke epilepsi og de får ikke krampetendens senere. Oksygen er ikke farleg for de som har hatt slike kramper. Denne bivirkingen forekommer svært sjelden. Vi utfører ca 5000 HBO kvart år og har et krampetilfelle ca hvert femte år. For å forebygge slike oksygenkramper har vi en luftpustepause i fem minutt hver halvtime. Du blir da bedt om å puste på en maske og det er vanlig luft du puster på maska. Sjukepleiar holder orden på tida og ber deg legge maska ned igjen etter fem minutter. Alkohol vil senke krampeterskelen. Vi ber deg derfor avstå fra å drikke mer enn en alkoholenhet kvelden før/samme dag du skal til HBO.
Har du spørsmål om bivirkninger til HBO kan du spørre sjukepleieren som opererer trykkammeret eller på kontrolltime hos lege.
Spesielle forholdsregler
- Blodsukker - Det er viktig at du har spist før behandlingen starter, slik at ikke blodsukkeret er lavt. Dette er spesielt viktig for pasienter med diabetes som brukar insulin.
- Røyking - Formålet med behandlingen er å bedre blodgjennomstrømmingen i områder med nedsatt oksygenforsyning. Røyking vil aktivt motvirke effekten av HBO. Det er derfor svært viktig at du ikke røyker i de ukene HBO behandlingen varer. Du må slutte å røyke 3 uker før du kommer til behandling. Snakk eventuelt med lege om dette.
- Helsetilstand - Ved endringer i helsetilstanden i ventetiden ta kontakt med Seksjon for hyperbarmedisin.
Sikkerhet
Det er økt brannfare i et lukket kammer der en tilfører oksygen. Derfor er det strenge reglear for hva du kan ha på deg og ta med deg til trykkammeranlegget.
- Det er absolutt forbudt å ta med seg fyrstikker, lighter eller lignende til trykkammeranlegget. Om slikt blir tatt med medfører det at behandlingsserien blir avsluttet.
- Ved behandling i kammeret bytter alle pasienter om til bomulls-klede. Bomullstruser av minst 90 % bomull og eventuelt briller har du med deg selv, annet utstyr får du utdelt. Brilleinnfatninger av titan kan ikke benyttes i trykkammer da de kan gi opphav til gnister.
- Det er ikke lov til å ha på seg leppestift, fuktighetskrem, deodorant, sminke, parfyme, etterbarberingsvann, neglelakk, kunstige negler, hair extension, hårstylingsprodukt, ringer, smykke, klokke, harde kontaktlinser og høreapparat.
- For å unngå at en kommer i skade for å ta med seg noe inn i kammeret som kan medføre risiko, blir du hver dag sjekka av sjukepleiar i kammeranlegget.
Det er ikke tillat med e-sigarettar på sjukehuset.
Annen sjukdom som oppstår under HBO
For deg som bor på Haukeland hotell kan du ved akutt sjukdom (der du hjemme hadde kontakta Legevakt) kontakte resepsjonen på hotellet. De vil kontakte vakthavende dykkerlege. Dykkearlegen vil ringe deg for å høre hva du trenger av bistand. Om du skulle bli sjuk på dagtid så er det best å kontakte lege ved Seksjon for hyperbarmedisin telefon 55 97 38 75.
Etter
Synsendringer som bivirkning til HBO behandling
Rundt 60 % av dei som får HBO i einmannstrykkammer rapporterer at dei merker synsendring mot slutten av behandlingsserien. Dette skuldes ein endring i brytningsindeksen til augelinsa i nærsyntretning. Dei som er nærsynte frå tidlegare vert meir nærsynte, mens dei som er langsynte frå tidlegare vert mindre langsynte og kan moglegvis sjå utan briller ei stund.
Synsendringa går gradvis attende i løpet av ca tre månader. Vi anbefaler ikkje at du skaffer deg nye og dyre briller i dette tidsrommet. Billige briller fra Nille eller andre billegkjeder kan vere naudsynt i ein periode for nokre.
Om synsendringa er betydeleg, vil du ikkje kunne køyre bil på nokre veker. Nærsyntendring vil kunne gje ekstra utfordringer ved bilkøyring i mørke og i tunellar. Sidan synsendringa går attende og ikkje antas å vare meir enn seks månader blir køyreforbodet ikkje meldt til Fylkeslegen. Du er ansvarleg for å avstå fra bilkøyring så lenge du ikkje ser godt nok (på same måte som du er ansvarleg for ikkje å køyre med promille).
Dersom synsendringene likevel ikkje skulle gå attende i løpet av tre månader vil vi gjerne at du ringer oss på tlf 55 97 38 75, så skal vi gje råd om vidare utgreiing.
Om din optiker ønskjer informasjon om augebiverknader etter HBO, er denne artikkelen publisert i tidsskriftet Optikeren grei å lese.
Kontakt
Konrad Birkhaugs hus
Hyperbarmedisin, seksjon for
Oppmøtestad
Seksjon for hyperbarmedisin ved Yrkesmedisinsk avdeling på Haukeland universitetssjukehus i Bergen. Seksjonen held til i Konrad Birkhaugs hus, sør for Sentralblokka, på haukelandsområdet.Konrad Birkhaugs hus
Jonas Lies vei 79
5021 Bergen