Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.
En person som holder hendene sammen

Berøring

Har du lagt merke til at dersom du dunker borti noe med benet vil du gjerne stryke deg over det området som var vondt? Berøringssignaler sendes raskere til hjernen enn smertesignaler. På denne måten kan berøring fungere smertelindrende.

Smerteportteorien

Alt vi sanser sendes til hjernen som elektriske impulser gjennom nervene våre. Ved berøring overføres signaler fra hud raskt gjennom nerver til hjernen. Disse signalene går raskere enn smertesignaler. Man antar at berøringssignalene hemmer overføring av smertesignaler, og dette forklarer hvorfor vi automatisk stryker oss over ømme og vonde områder. Videre antas det at måten man reagerer på smerten, for eksempel at man blir redd og stresset av den kan øke smerteopplevelsen, mens kunnskap og forståelse av smertemekanismene kan bidra til et lavere stressnivå og dermed også en svakere smerteopplevelse. Dette kalles smerteportteorien.

Ifølge smerteportteorien kan berøring bidra til å dempe smerteopplevelsen. Derfor kan det være lurt å forsøke å stryke varsomt over det området som gjør vondt. Du kan også prøve å massere det smertefulle området. I massasjen påvirkes vevet av det trykket som påføres, og du kan bidra til en bedre sirkulasjon i området, eller til å senke unødvendig spenning i muskulaturen. Man kan også be om hjelp til å gjøre dette av noen man stoler på. De fleste avdelinger har også kontakt med fysioterapeut som kan hjelpe med dette.

Både berøring og massasje kan bidra til at musklene blir mer avslappet. Avspenning fungerer i seg selv smertelindrende og forebyggende mot ytterligere smerter.  

Avspenning, ro og hvile

Avspenning er en ferdighet man kan lære seg og øve på. God avspenning kan bidra til å dempe smerte. Det er mange måter å lære avspenning på, og på denne siden vil du finne mer informasjon, samt flere forslag. Blant annet finnes det apper, innspilte instruksjoner på lydfiler, videoer på nett og en rekke bøker.
Klikk her
Ikon

Bevegelse og mobilisering

Kroppens organsystemer trenger at vi er i aktivitet for at de skal fungere normalt. Uansett hva som er årsaken til inaktivitet kan det ha negative virkninger både fysisk, psykisk og sosialt. Aktivitet kan også virke smertelindrende, og forebygger ytterligere smerter.
Klikk her
Noen få personer i en diskusjon
Sist oppdatert 26.06.2024