Utredningen ved Barneposten er primært miljøterapeutisk. Det vil si at utredningen / behandlingen av barnet er naturlig innvevd i de daglige aktivitetene ved Barneposten. Dette betyr at utredningen / behandlingen i stor grad foregår i situasjoner hvor barnet er i samspill med andre barn og voksne.
Utredningen/behandlingen består av to deler. En del er særlig tilpasset hvert enkelt barn og kan bestå av for eksempel:
- Observasjon og kartlegging etter behov.
- Ukentlige individuelle samtaler med psykolog eller miljøterapeut.
- Samtaler om barnets utvikling, vansker, drøfting av observasjoner med foreldre.
- Veiledning til foreldre
- Eventuell utprøving og bruk av medisiner.
- Sykehusskolen har som oppgave å ivareta opplæringsretten til barnet i perioden det er innlagt på Barneposten.
Den andre delen av behandlingen er nedfelt i de daglige rutinene og aktivitetene ved posten og er dermed i stor grad felles for alle barna. Viktige elementer her er:
- Klar struktur på dagene og aktivitetene. Dette gjør hverdagen forutsigbar og gir trygghet gjennom at det blir tydelig for barna hva som forventes av dem.
- Samtaler rundt mestring av egne følelser.
- Mestringsopplevelse gjennom tilpassede aktiviteter og positive opplevelser som kan gi økt selvfølelse og trygghet.
- Sosial trening gjennom strukturerte og frie aktiviteter sammen med andre barn og voksne.
- Trening i dagligdagse ferdigheter.
Dagsplan for barna
Det er en forutsetning for oppholdet at foresatte deltar aktivt i utrednings/ behandlingsopplegget. Dette gjelder også foreldre uten daglig omsorg dersom disse utgjør en omsorgsressurs for barnet.
Foresattes deltagelse kan omfatte:
- Deltagelse i de daglige rutinene, og aktivitetene sammen med barnet.
- Individuell- eller familiesamtaler med behandler/miljøterapeut. Deltagelse på forverns møte, miniteam, innskrivningsmøte, og utskrivningsmøte.
Hvor går barnet på skole /barnehage under oppholdet?
Vi har en sykehusskole knyttet opp til Barneposten. Skolen er lokalisert i etasjen over oss. Her får barna tilpasset undervisning. Skolen samarbeider med hjemmeskolen om undervisningen. Noen barn har hele eller deler av undervisningen sin på hjemmeskolen dersom det er særlige grunner for det, og praktisk gjennomførbart.
Det tilrettelegges for et møte mellom foreldre og kontaktlærer på sykehusskolen mandag i den første uken av innleggelsen . Her vil fokus være det enkelt barns behov for å få en så god start på sykehusskolen som mulig. Det er ønskelig at foreldre tar med sakkyndigvurderinger og eventuelt IOP planer eller skolerapporter som allerede foreligger.
Les mer om sykehusskolenVi har ikke egen barnehage. Barn i førskolealder er derfor ofte i barnehagen sin på dagtid dersom det er praktisk gjennomførbart.