Brannskade - kontaktskade, nynorsk
Kontaktskadar er ei form for brannskade der ein kjem i direkte kontakt med ei varm overflate. Kontaktskadar rammar oftast barn og det er gjerne handflatene som er mest utsette.
Skaden er vanlegast hos barn, og det er då gjerne handflatene det går utover. Ofte er det barn som nett har lært seg å gå som kjem i kontakt med til dømes varme kokeplater, peisinnsatsar, ovnar og liknande.
Ein ser og ein del kontaktskadar i andre aldersgrupper. Det dreier seg då ofte om pasientar som har fått ei eller anna form for illebefinnande og har falt eller vorte liggande mot ei varm overflate.
Nokre kontaktskadar, spesielt i hendene, vil kunne gro av seg sjølv. Men dei fleste kontaktskadar er så djupe at dei må opererast.
Tilvising og vurdering
Alvorlege brannskadar vert lagt direkte inn på sjukehus og treng ingen henvisning. Ring 113 og du vil få hjelp vidare derifrå.
For mindre skadar vert ein ofte tilvist vidare frå fastlege eller legevakt om dei finn det mest tenleg at skaden vert behandla på sjukehus.
Det vil ikkje vere snakk om ventetid før ein slepp til for behandling av akutte brannskadar, men ved mindre problemstillingar lyt ein gjerne vente til dagtid eller neste kvardag før vidare oppfølging ved sjukehus.
Utredning
Når man kommer til sykehuset med en kontaktskade eller annen brannskade vil man umiddelbart bli møtt av helsepersonell. Ved store skader vil man gjerne benytte et standardisert traumemottak for å utelukke livstruende skader.
Når det gjelder selve brannskaden er det viktig å få vurdert om den er så dyp at den må opereres eller om den har mulighet til å gro av seg selv. De fleste kontaktskader er så dype at det er behov for operasjon med hudtransplantasjon. Videre er det viktig å kunne beregne omtrent hvor mye av hudoverflaten til pasienten som er forbrent. Dette gjør at man kan beregne behovet for væsketilførsel de første timene. Dette behovet kan være svært stort, og for å unngå at pasienten går i sjokk (livstruende fall i blodtrykk), er det viktig å komme i gang med å gi væsketilførsel tidlig ved store skader.
Det er derfor viktig at man får undersøkt hele hudoverflaten til pasienten, og man ønsker derfor gjerne å være i et godt oppvarmet rom for å unngå at pasienten blir nedkjølt.
Utredning og vurdering av skadene er vanligvis unnagjort i løpet av et par timer. Men dette kan variere veldig. I mange tilfeller vil man gjøre en ny vurdering av skadene 1-2 dager etter første undersøkelse.
Behandling
Behandlingen av kontaktskader består hovedsakelig av konservativ behandling, det vil si gjentatte sårstell, eller operativ behandling, det vil si operasjon med fjerning av forbrent vev og dekking av sår med delhudstransplantat. I tillegg vil man ha behov for fysioterapi under hele behandlingsforløpet. Spesielt gjelder dette skader som involverer hendene.
Tiden behandlingen tar, vil variere veldig.
Kontaktskader som gror uten operasjon, tilheler gjerne i løpet av 2-3 uker.
Dypere kontaktskader som behøver operativ behandling, behøver gjerne lengre tid for å tilhele.
Oppfølging
Dersom man har gjenværende sår eller har behov for oppfølgning for å unngå skjemmende arr, vil man bli fulgt opp ved sykehusets poliklinikk. Tiden for oppfølgning varierer mye ut fra hva slags skade pasienten har hatt.
Kontakt
Sentralblokka
Brannskadeavdelinga
Oppmøtestad
5. etasje, Sentralblokka, Haukeland universitetssjukehus.
Sentralblokka
Haukelandsveien 22
5021 Bergen