Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Blant verdens beste digitale byggeprosjekt

Helse Bergen er helt i toppen når verdens beste digitale byggeplass nå er kåret.

Publisert 11.10.2021
Sist oppdatert 14.07.2023
Det er organisasjonen buildingSMART International som nå har kåret verdens beste digitale byggeprosjekt. En kinesisk togbane gikk av med seieren, Helse Bergen fikk hederlig omtale sammen med de to andre finalistene.

- Vi er utrolig stolte over at vi er helt i verdenstoppen med vår heldigitale byggeplass. Når Glasblokkene​ reises er alle tegninger erstattet med digital informasjon, og vi har fått til et unikt digitalt samarbeid med alle involverte. Resultatet er et svært komplekst bygg som nå reises både på tid, budsjett og med svært god kvalitet, sier prosjektleder Kristian Brandseth i Helse Bergen.

Kristian brandseth_foto

- Glasblokkene er en heldigital byggeplass. Dette har gjort det mulig å få til et svært komplekst bygg som nå reises både på tid, budsjett og med svært god kvalitet, sier prosjektleder Kristi​an Brandseth i Helse Bergen.

Det er 50.000 kvadratmeter sykehus fordelt på 2168 rom som nå bygges. Dette inkluderer blant annet 12 operasjonssaler, akuttmottak, laboratorium, sengeposter, poliklinikker og kafé. Byggeprosjektet er kompleks, og svært mye informasjon må dokumenteres, koordineres og deles for at prosjektet skal lykkes. 

Glasblokkene _illustrasjon

Slik blir Glasblokkene når bygget står ferdig i 2023.

​​- Fordelene med å ha felles, digitale verktøy for samhandling i byggeprosessen er mange. Først og fremst legger det til rette for åpenhet og god informasjonsflyt. Alle, fra oss som byggherre til hver enkelt entreprenør og håndverker, har tilgang til all informasjon som trengs til enhver tid, både på og utenfor byggeplassen, sier Brandseth.

Tidligere har det vært vanlig at dokumentasjon fra de ulike entreprenørene blir levert i etterkant av utført arbeid. Slik var det også på Haukeland før. I dette prosjektet har alle lagt inn sin informasjon, digitalt, i forkant av selve byggingen.

- 40.000 objekt, for eksempler lysarmatur, toalett eller rør, ligger inne i systemet med statuskode. Det er ingen barrierer mellom datasystemene, og både oppdragsgiver og konsulenter har samme data. Det betyr at alle kan planlegge og styre på samme, oppdaterte datagrunnlag. Det er ganske unikt, og det sikrer kvalitet. Vi opplever at vi har fått en helt ny måte å jobbe på, sier Brandseth.  

​​​

Digitalt byggeprosjekt i Glasblokkene


  • Prosjektet ledes av Helse Bergens egen prosjektorganisasjon
  • Prosjektet gjennomføres i henhold til kontraktsstandarden NS8405, delte entrepriser. Kontraktene har blitt modifisert og tilpasset BIM ved at ordet «tegning» blitt byttet ut med IFC-model.
  • Tre bærebjelker i prosjektstrategien er:
    • Digital samhandling
    • Lean Construction
    • Systematisk ferdigstillelse
  • IFC-modellen understøtter alle prosesser som inngår i byggeprosjektet og er uvurderlig for gjennomføringen av prosjektet. 
  • SE filmen som forklarer alt: Case Study Glasblokkene Trinn 2 - YouTube

​​

 

Fra prosjekt til ​​drift
Glasblokkene står ferdig sommeren 2022. Nå vil prosjektet sørge for en god overtakelse og bidra til å sikre driften. 

- Byggingen av andre trinn av Glasblokkene har tatt fem år. Men selve bygget skal jo leve i minst 50 år. Våre data skal nå deles med de som skal ta over og jobbe, drifte og vedlike holde byggene og alt det de inneholder, sier Brandseth.
 

Vil d​e​​le og inspirere

Det er organisasjonen buildingSMART International​ som står bak konkurransen. Dette er en faglig og kommersielt uavhengig organisasjon som jobber for å utvikle åpne standarder for planlegging, design, anskaffelse, montering og drift av bygninger og infrastruktur over hele verden.

- Prisen bekrefter at vi er i verdenseliten. Mange, både i Norge og internasjonalt, snakker om at de ønsker å digitalisere byggebransjen. Vi ser at det skjer litt, men at det går seint for mange. Vi har nå gjort oss gode erfaringer, og med åpne standarder deler vi nå dette også utenfor vår egen byggeplass. Det er kjekt å se at våre samarbeidspartnere bruker oss som eksempel for å inspirere flere til smarte, digitale byggeprosesser over hele verden, avslutter Brandseth.

Fakta om Glasblokkene

  • Glasblokkene skal bli et fullverdig sykehus for barn og unge, fødende og deres familier og kvinner ved Haukeland universitetssjukehus
  • Byggetrinn to er 50.000 kvadratmeter fordelt på 2168 rom
  • Dette inkluderer blant annet 12 operasjonssaler, akuttmottak, laboratorium, sengeposter, poliklinikker og kafé.
  • Helse Bergen er byggherre
  • Nettsidene til Glasblokkene