Kols
Kronisk obstruktiv lungesjukdom (kols) er fellesnemninga for kronisk bronkitt og emfysem. Sjukdommen fører til hindra luftstraum gjennom luftvegane og nedsett elastisitet i lungevevet. Sjukdommen kan førebyggast, og når ein startar tidleg med behandling kan ein bremse utviklinga. Kols er eit folkehelseproblem, og førekomsten er aukande både i Noreg og i resten av verda.
Tilvising og vurdering
Det er fastlegen som tilviser deg til utgreiing. Tilvisinga blir vurdert av overlege ved Lungemedisinsk avdeling. Alvorsgrada av plagene dine er avgjerande for kor fort du får legetime.
Utgreiing
Diagnosen kols blir basert på sjukehistorie, symptom og resultat av legeundersøkingar.
Vi kan bekrefte diagnosen med spirometri.
Andre undersøkingar som kan vere aktuelle:
Behandling
Kols trenger livslang oppfølging og behandling. Målene med behandling er å lindre plager (symptomer), bremse utviklingen av sykdommen og forebygge akutte forverringer.
De fleste får medikamentell behandling bestående av medisiner som utvider luftveiene, og i enkelte tilfeller betennelsesdempende medisiner.
Pasienter med kols opplever av og til forbigående forverring (exacerbasjon). Ved en forverring vil du typisk oppleve økt tung pust, en følelse av å være tett i brystet og forverret hoste. Behandling bør startes raskt, og her kan en egenbehandlingsplan være nyttig.
De fleste pasienter kan ivaretas av fastlegen.
Ved alvorlig akutt kolsforverrelse kan sykehusinnleggelse være nødvendig, som hvis du forverres tross igangsatt behandling av fastlegen.
Medikamentell behandling
Denne består som regel av hurtigvirkende medisiner som virker avslappende på musklene i luftveiene, betennelsesdempende medisiner (steroider) og antibiotika ved infeksjon.
Surstoff-/oksygenbehandling og/eller pustestøtte
Kan gis ved tegn på lungesvikt.
Kliniske studiar
1 klinisk studie er open for rekruttering. Saman med legen din kan du vurdere om ein klinisk studie er aktuell for deg.
Sjå fleire kliniske studiarOppfølging
Pasientar som har vore innlagde på sjukehuset på grunn av kolsforverring, bør få kontroll hos fastlege innan 2–4 veker etter utskriving. Ved stabil kols blir du følgt opp av fastlegen din éin til to gonger per år, avhengig av alvorsgrad. Nokre pasientar blir følgt opp av spesialist.
Lungerehabilitering er anbefalt til alle som har daglege plager på grunn av kols, for eksempel at du går langsamare enn jamaldrande. Lungerehabilitering omfattar trening, undervisning om kols, opplæring til eigenmeistring av sjukdom og rådgiving. Fleire yrkesgrupper er involverte, som for eksempel lege, sjukepleiar, fysioterapeut og ergoterapeut. Det blir laga eit program tilpassa kvar enkelt pasient. Både fastlege og lungespesialist kan vise til lungerehabilitering.
Kontakt
Sentralblokka
Lungeavdelinga
Oppmøtestad
- Poliklinikk - Underetasjen i Sentralblokka
- Søvnpoliklinikken - Gamle hovedbygg 2. etg.
- Sengepostar - 5. etasje, Sentralblokka
Sentralblokka
Haukelandsveien 22
5021 Bergen