Elektrokardiografi
EKG
EKG er ein metode som vert brukt for å registrere den elektriske aktiviteten i hjartet. Det er særleg dei elektriske impulsane som vert fanga opp når hjartemuskelen trekk seg saman. Ved hjelp av EKG kan vi slå fast om hjartet slår regelmessig, om det er ujamn rytme eller om det er ekstraslag. Hastigheita og bredding av dei elektriske impulsane seier også noko om skade av hjartemuskelen og tjukkelse eller størrelse av hjartet. EKG er ein viktig del i samband med utgreiing og kontroll av alle slags hjartelidingar.
Før
Det er viktig at huden er ren og tørr der ekg-elektrodene skal festes til huden. Unngå derfor å smøre deg inn med fuktighetskrem den dagen du skal til undersøkelse på hjerteavdelingen. Utover dette kreves det ingen spesielle forberedelser før EKG.
Under
Under undersøkelsen ligger du på en benk eller i en seng, og du må ta av deg klærne på overkroppen.
Vi fester klistrelapper på huden. Du får en lapp på hver arm og fot, og seks lapper på brystet. Ved behov barberer vi bort hår i området hvor vi skal feste klisterlappene. Deretter fester vi ledninger fra EKG-apparatet til klistrelappene, og de elektriske impulsene i hjertet blir registert.
Selve undersøkelsen tar cirka fem minutter og er helt smertefri. Du merker ikke at registreringen foregår og resultatet blir best om du ligger stille.
Etter
Når EKG-takinga er ferdig kan du dra heim eller tilbake til avdelinga.
Ver merksam
Det er ingen risiko knytt til EKG.
Kontakt
Sentralblokka
Hjarteintervensjon
Oppmøtestad
- Innleggingskontoret: For timar til hjartekateterisering eller rytmeutgreiing/behandling
- Pasientekspedisjonen i poliklinikken: For timar til mellom anna pacemakerkontrollar og hjartekirurgiske kontrollar
- Kveldspoliklinikken: Her blir det gjennomført mange polikliniske konsultasjonar, i tillegg til at inneliggjande pasientar blir undersøkte her. Opningstider: Måndag til fredag kl. 16.00-1930.
Sentralblokka
Haukelandsveien 22
5021 Bergen