Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.
En blå og rød logo

TENS

TENS står for Transkutan Elektrisk NerveStimulering. TENS er en smertelindrende behandling som kan brukes ved alle smertetilstander.

TENS er en ufarlig behandling uten bivirkninger. De elektriske impulsene som sendes fra apparatet via elektroder på huden til nervesystemet kan bidra til å redusere og dempe smerteimpulsene. Nervesystemet oppfatter impulsene fra apparatet som berøring (som når du stryker på huden) og reduserer smertene.

Om du har pacemaker skal du ikke bruke TENS. Elektrodene skal heller ikke plasseres på framsiden av halsen.

Et par elektroder (pads) kobles til et par ledninger som igjen kobles til en kanal på apparatet. Elektrodene festes på huden der smertene er. Dersom du har smerter i huden, for eksempel etter nerveskade, skal elektrodene plasseres utenfor det smertefulle området, men i umiddelbar nærhet. Den mest behagelige strømmen er høyfrekvent (80 Hertz), modulert. Strømmen vil da variere i styrke. Apparatet har ulike programmer som viser hvor mange Hz det er. Du velger program ved å trykke på P – knappen. Når du trykker på strømknappen (pil opp) vil du kjenne lett prikking/stikking. Du skal kjenne sterk strøm, men det skal ikke gjøre vondt.Etter en liten stund vil du kjenne mindre stimulering. Da må du øke strømstyrken.

Behandlingen kan brukes når du har behov, altså ved smerter, og så lenge du ønsker, minst en time om gangen. Enkelte kan bli litt røde under elektrodene. Da kan du flytte litt på de.

Når du er ferdig med behandlingen må elektrodene fjernes fra ledningene, og festes på plastfilmen som legges i plastposensom deretter lukkes godt. Dette er for å unngå at elektrodene tørker.

Når batteriet er tomt kommer det en indikator i displayet på apparatet og batteriet må lades.

Helsepersonell, spesielt fysioterapeuter, har kunnskap om TENS. Ta gjerne kontakt med postpersonalet for å spørre om råd.

Sist oppdatert 10.01.2024