Lege og pasient. Foto

Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer (NKFM)

​Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage-tarmsykdommer (NKFM) er et landsdekkende tilbud for helsepersonell og andre med behov for informasjon om funksjonelle mage-tarmsykdommer. Vi er ikke en behandlingstjeneste, men formidler fagutvikling, forsking og undervisning.

• LavFODMAP - mat ved IBS

Her finner du mer informasjon av kosthold ved IBS utarbeidet av våre kliniske ernæringsfysiologer.

• Funksjonell dyspepsi

Pasienter med funksjonell dyspepsi (FD) plages av tidlig metthet og/eller smerter i øvre del av magen. Det er en av de største sykdomsgruppene i kategorien "Funksjonelle mage-tarmsykdommer" sammen med Irritabel tarmsyndrom (IBS)

• Vi trenger frivillige til våre forskningsprosjekter

Forskere ved Nasjonal kompetansetjensete for funksjonelle mage-tarmsykdommer og Haukeland universitetssjukehus trenger frivillige personer til forskningsstudier. Vi trenger både syke og friske personer.

• Forskningsprosjekter

Kompetansetjenesten er knyttet til Gastroenheten ved Universitetet i Bergen. Vi driver hovedsakelig klinisk forskning med fokus på utvikling av nye metoder for bedre diagnostikk og behandling av pasienter med sykdommer i fordøyelsesorganer.

• Kurs og konferanser for helsepersonell

NKFM jobber aktivt med å spre kunnskap til helsepersonell og pasienter om funksjonelle mage-tarm lidelser.

• Irritabel tarm syndrom (IBS)

Her finner du mer utfyllende informasjon om irritabel tarm.

• 24.06.2020
    Hjernen og tarmen – ny utstilling på VilVite

Vet du at inni tarmen lever det uendelig mange bakterier som alle har viktige roller for at du skal holde deg sunn og frisk? VilVite sin nye utstilling “Hjernen og tarmen” handler om samspillet mellom hjernen og tarmen din. Her kan du utfor...

• 13.11.2018
    Kan denne menyen endre livet ditt?

1 av 10 nordmenn har irritabel tarm. Ved å redusere eller kutte inntaket av enkelte karbohydrat kan du ta tilbake kontrollen over tarmen din.

• 07.11.2018
    Tok nettkurs, fekk nytt liv

Tenk om heile livet ditt blei styrt av kor ofte og kor akutt du må på do. 1 av 10 nordmenn har irritabel tarmsyndrom.