Mens du venter på operasjon
Aktivitet/ hvile
Det anbefales som oftest å være relativt aktiv, selv om du har en del smerter. Gjenoppta dagliglivets aktivitet og arbeid om mulig. Snakk med arbeidsgiveren din om du eventuelt kan utføre alternative arbeidsoppgaver (aktiv sykemelding). Sykemelding kan være et alternativ, men dette må du diskutere med din fastlege.
Smertestillende
Ofte kan plagene lindres med reseptfrie medisiner. Disse bør taes med jevne mellomrom, f.eks. 3-4 ganger i døgnet. Trenger du sterkere smertelindring kan du diskutere dette med din primærlege.
Resept på smertelindrende medisiner til bruk etter operasjonen bør du få ordnet hos fastlegen din før innleggelse.
Blodfortynnende medisiner
Hvis du bruker blodfortynnende medisiner (for eksempel Marevan, Albyl-E, Plavix etc.) må du avklare med kirurgen og/ eller din fastlege om du midlertidig må slutte med disse før operasjonen. Det er viktig at dette avklares i samråd med din lege minst en uke før operasjonsdagen.
Bedring i ventetiden
Dersom du erfarer en klinisk bedring i ventetiden før operasjonen bør du også ta kontakt. Hos noen forsvinner nerverotsmertene ved " at kroppen leger seg selv" og det er da sjelden behov for operativ behandling. Dersom dette er situasjonen ved innleggelse er mulighetene store for at du blir strøket fra den planlagte operasjonen.
Praktisk informasjon i forbindelse med operasjonen
Røyking
Røyking hemmer blodsirkulasjonen. Det er vist at det blir bedre sårtilheling om du klarer å slutte å røyke noen uker før operasjonen. Røyking øker dessuten risikoen for blodpropp og luftveiskomplikasjoner i forbindelse med narkosen.
P-piller
Vi anbefaler at pasienter som opereres i narkose slutter med P-pillene senest 14 dager før operasjonen. Kombinasjonen P-piller og røyking er spesielt farlig.
Infeksjoner
Infeksjoner bør ikke foreligge ved operasjonstidspunktet pga økt risiko ved narkose. Forkjølelse gjør at operasjonen normalt bør utsettes. Spesielt gjelder dette dersom du har feber og hoste. En lettere forkjølelse på tilbakegang har normalt ingen betydning.
Kvelden før operasjonen
Før operasjoner i narkose skal man være fastende (dvs. ikke spise eller røyke) fra midnatt. Dette gjelder også drops, tyggegummi og lignende. Man kan drikke ett glass vann inntil 2 timer før operasjonen. Smykker (herunder piercing) etc. legges igjen hjemme.
Operasjonsdagen
Før operasjonen blir det samtale med legen som skal operere deg og med narkoselege. En sykepleier eller hjelpepleier vil informere deg om nødvendige forberedelser før operasjonen. Etter operasjonen i narkose vil man måtte ligge en stund på overvåkningsavdelingen.
Ryggen din er ikke ustabil på noen måte, ingen ting kan "slites av" eller "gå i stykker". Du kan stå opp allerede operasjonsdagen. Det er viktig at du kommer i gang så snart som mulig. Fysioterapeut og sykepleier ved avdelingen vil veilede deg i forhold til dette. De fleste av pasientene kan reise hjem dagen etter operasjonen, men av og til er
det nødvendig med "en ekstra dag". Hjemreise samme dag som operasjonen kan også i enkelte situasjoner være aktuelt. Kirurgen utfører en klinisk vurdering av alle før utskrivelse.
Operasjonsteknikk og operasjonsrisiko
Det benyttes som regel en mikrokirurgisk teknikk der man opererer igjennom et ca 4-5 cm hudsnitt på ryggen. Under operasjonen utvides ryggmargskanalen sentralt ved at virvelbuen fjernes helt eller delvis. Dette må av og til gjøres på flere nivå, noe som krever større hudsnitt. Man utvider også sidehullene i virvelsøylen for å skaffe bedre plass for nervene som går ned til bena. Forkalkede prolaps må av og til også fjernes. Operasjonstiden varierer men er vanligvis ca 1-2 timer. Dersom ikke situasjonen egner seg for mikrokirurgi blir vanlig åpen teknikk med større hudsnitt benyttet.
Ingen operasjon er risikofri. Blødninger og skade på nerver er sjeldne komplikasjoner, men kan forekomme. Det brukes som regel mikroskop under operasjonen for å minske risikoen. Sårinfeksjon kan forekomme som ved alle
kirurgiske inngrep. Inngrepet utføres i narkose noe som også representerer en liten risiko.