HELSENORGE
Balanselaboratoriet

Krystallsyke

Krystallsyke eller Benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV) er en vanlig årsak til svimmelhet. Ved krystallsyke løsner små partikler ("krystaller") i det indre øret og faller inn i buegangene hvor de fører til svimmelhet. Tilstanden er plagsom, men ufarlig.

 

Innledning

Buegangene har små følere som registrerer hodebevegelser, og når de forstyrres av disse små partiklene, lures hjernen til å tro at hodet dreier rundt. Dette gir korte anfall av svimmelhet ved bestemte hodebevegelser. Sykdommen er ufarlig og vanligvis forbigående, men tilbakefall er vanlig.

Svimmelheten kan gå over av seg selv, men behandling vil oftest gi raskere bedring. Målet med behandlingen er å fjerne krystallene fra buegangene slik at de ikke lenger framkaller svimmelhet.

 

Henvisning og vurdering

Både fastleger og spesialistleger kan henvise deg til denne utredningen/behandlingen.

Helsepersonell

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

Helsepersonell

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

  • Beskrivelse av svimmelheten; type, debut, forløp, ledsagende symptomer og utløsende faktorer
  • Medisinliste
  • Eventuell tidligere utredning, inkludert spesialistundersøkelser og bildediagnostikk
  • Tidligere sykdommer og funksjonsnivå
  • Nystagmusundersøkelse inkludert Dix-Hallpike-manøver (særlig viktig ved mistanke om BPPV)

Utredning

Diagnosen stilles ved hjelp av hodemanøvrer som fremprovoserer et karakteristisk anfall av svimmelhet og ufrivillige øyebevegelser (nystagmus). Hodemanøvrene og retningen på øyebevegelsene gjør at man som oftest kan si hvilket øre, og hvilken av de tre buegangene, som er rammet.

Undersøkelser som inngår:

Les mer om Diagnostiske manøvrer for krystallsyke

Diagnostiske manøvrer for krystallsyke

 

Krystallsyke eller benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV) er en av de vanligste årsakene til svimmelhet. Sykdommen skyldes små krystaller av kalkstein i buegangene i det indre øret. Buegangene har små følere som registrerer hodebevegelser, og når de forstyrres av disse små kalksteinene, lures hjernen til å tro at hodet dreier rundt. Dette gir korte anfall av svimmelhet ved bestemte hodebevegelser.

 

Diagnosen krystallsyke stilles ved hjelp av hodemanøvrer som utløser karakteristisk svimmelhet og ufrivillige øyebevegelser (nystagmus). Ut fra hodemanøvrene og retningen på øyebevegelsene er det ofte mulig å avgjøre hvilken buegang som er affisert og i hvilket øre.

  1. Før

    Undersøkelsen krever ingen forberedelser.

  2. Under

    Undersøkelsen kan utføres av fastlege eller spesialist. Noen fysioterapeuter og kiropraktorer har også trening i å undersøke pasienter for krystallsyke. Undersøkelsene krever ikke noe spesialutstyr og kan utføres på en vanlig undersøkelsesbenk, i en undersøkelsesstol eller i seng.

    For at det skal bli lettere å se nystagmus kan du få på deg spesialbriller eller en maske med infrarøde videokameraer.

    Diagnostiske manøvrer for krystallsyke varierer. Den mest vanlige går ut på å legge seg ned med hodet vendt mot høyre og mot venstre (Dix-Hallpike-manøver). En annen vanlig manøver går ut på å ligge på ryggen og dreie hodet mot høyre og mot venstre.

    Disse hodebevegelsene vil ikke utløse svimmelhet hos friske, men kan utløse anfall hos pasienter med krystallsyke. Det er disse anfallene og karakteristiske ufrivillige øyebevegelser (nystagmus), som sammen med symptomene dine, gjør det mulig å stille diagnosen.

    Diagnostikk kan også utføres i en spesiell rotasjonsstol (biaksial stol) dersom det er vanskelig å utføre de nødvendige manøvrene på en vanlig undersøkelsesbenk.

    Her kan du se video av hvordan de ulike undersøkelsene og øvelsene foregår

  3. Etter

    Vi vil gi deg råd om hvordan du skal forholde deg etter undersøkelsen og behandlingen. I noen tilfeller kan det være aktuelt med hjemmeøvelser. Det kan også være behov for gjentatte behandlinger.

    Generelt er det viktig å være i bevegelse for å trene opp balansen og redusere svimmelhetssymptomene. Ved behov vil en fysioterapeut kunne gi veiledning i balansetrening.

    Etter undersøkelsen kan du være i aktivitet som vanlig.

Vær oppmerksom

Undersøkelsen kan gi forbigående svimmelhet.

Gå til Diagnostiske manøvrer for krystallsyke

Oppmøte
Når du kommer til Haukeland Universitetssykehus henvender du deg i resepsjonen ved Øre-nese-halspoliklinikken, Klinikk for hode hals, i 2. etasje i Sentralblokken. Du blir der vist vei til riktig venterom.
Les meir om Undersøkelse av posisjonsnystagmus

Undersøkelse av posisjonsnystagmus

Undersøkelsen gjennomføres for blant annet å påvise krystallsyke.

Dette er en test som utføres for å undersøke om pasienten har ufrivillige øyebevegelser og svimmelhet knyttet til stillingsendringer.

  1. Før

    • Hvis du bruker medisin mot svimmelhet, må du ikke ta disse den samme dagen som du skal til undersøkelse.
    • Hvis du bruker medisiner, ta med en oppdatert medisinliste.
    • Ikke bruk øyesminke når du kommer til undersøkelsen. Det kan gi forstyrrelse ved testen.
    • Du vil bli bedt om å fylle ut et spørreskjema før du kommer inn til timen. Er du avhengig av lesebriller, må du ta disse med deg.
    • Det er vanlig at det blir foretatt en høreprøve i forbindelsen med denne undersøkelsen. Du får beskjed hvis dette er aktuelt.

  2. Under

    Du får videobriller på deg før undersøkelsen starter. Vanligvis ligger du rolig i seng eller stol mens undersøkelsen pågår.

    Et deksel plasseres over brillene dine.

    Under testen skal du i liggende stilling snu på hode. Høyre, venstre og fremover. Øyebevegelsene dine blir målt i 40 sekunder etter hver stillingsforandring. Det er viktig at du holder øyene dine åpne og blunker så lite som mulig mens øyebevegelsene dine blir målt.

    Forbigående svimmelhet kan forekomme.

    Det er vanlig at denne undersøkelsen fungerer som et ledd i utredningen og utføres sammen med andre tester av balanseorganet.

  3. Etter

    Legen vil tolke resultatene. Du kan være i aktivitet som vanlig etter undersøkelsen.

Gå til Undersøkelse av posisjonsnystagmus

Oppmøte
Når du kommer til Haukeland Universitetssykehus henvender du deg i resepsjonen ved Øre-nese-halspoliklinikken, Klinikk for hode hals, i 2. etasje i Sentralblokken. Du blir der vist vei til riktig venterom.

 

Tilleggsundersøkelser

Hvis det er tvil om diagnosen, kan det være nødvendig med tilleggsundersøkelser for å utelukke annen sykdom. Eksempler er:  

Les meir om Høyreprøve

Høyreprøve

Ei høyreprøve er ein test der vi ønskjer å finne høyreterskelen din for ulike frekvensar, det vil seie lydstyrka som såvidt er høyrbar.

  1. Før

    Undersøkinga krev inga førebuing.

  2. Under

    Høyreprøva er i to hovuddelar: rentoneaudiogram og taleaudiogram.

    Ved rentoneaudiogram testar vi høyrselen ved frekvensar frå 125 - 8000 Hz. Talefrekvensområdet er frå 500 - 4000 Hz. For kvar frekvens får du høyre forskjellige lydstyrkar (blir målt i dB = decibel) og du skal signalisere ved å trykke på ein knapp kvar gong du høyrer ein lyd. På den måten finn vi fram til den svakaste lydstyrka du høyrer ved kvar frekvens.

    Ved taleaudiogram får du høyre forskjellige taleord ved kvar lydstyrke. Vi registrerer kor mange av taleorda du gjengir rett, og reknar ut eit prosenttal for rette svar ved kvar lydstyrke.

  3. Etter

    Ut frå høyreprøva finn vi grad av høyrselstap. Etter høyreprøva kan det vere behov for oppfølging med for eksempel tilpassing av høyreapparat. Dette er avhengig av kor stort høyrselstapet er.

Gå til Høyreprøve

Oppmøte
Når du kommer til Haukeland Universitetssykehus, ta heis nord til 2 etasje i Sentralblokken og gå til høyre. Henvend deg i resepsjonen ved Øre-nese-halspoliklinikken, Klinikk for hode hals. Du blir der vist vei til riktig venterom.
Les mer om Balanseplattform (stabilometri, posturografi)

Balanseplattform (stabilometri, posturografi)

En balanseplattform måler hvor stødig du klarer å stå i oppreist stilling samtidig som balansen utfordres på ulike måter. Undersøkelsen kan si noe om balansen din og om risiko for å falle. Balansen påvirkes av mange faktorer, inkludert synet, balanseorganet i øret, følelegemer i sener og ledd samt funksjonen til nervesystemet og muskulatur.

 

Undersøkelsen gjennomføres for å kartlegge balansen hos pasienter med svimmelhet og/eller balanseproblemer. Dersom du ikke klarer å stå oppreist uten støtte, vil du ikke kunne utføre denne undersøkelsen.

Balanseplattformen på laboratoriet.

  1. Før

    • Hvis du bruker medisiner, ta gjerne med en oppdatert medisinliste
    • Hvis du bruker medisin mot svimmelhet, må du ikke ta disse samme dagen som du skal til undersøkelse.
    • Du vil bli bedt om å fylle ut et spørreskjema før du kommer inn til timen. Er du avhengig av lesebriller, må du ta disse med deg.

  2. Under

    Du vil bli bedt om å stå så rolig som mulig på en plate (balanseplattform) som registrerer trykkforandringer. Plattformen kan være utformet på forskjellige måter.

    Du kan bli bedt om å lukke øynene eller å se på objekter som beveger seg. Noen plattformer kan også bevege seg.

    Seler eller rekkverk kan bli benyttet for å sikre deg mot fall når dette er nødvendig.

  3. Etter

    Etter undersøkelsen vil resultatene bli tolket av lege og eventuelt fysioterapeut. Du vil vanligvis få en legekonsultasjon for samtale, undersøkelse og behandling / rådgivning.

    Du kan være i aktivitet som vanlig etter undersøkelsen.

Gå til Balanseplattform (stabilometri, posturografi)

Oppmøte
Når du kommer til Haukeland Universitetssykehus henvender du deg i resepsjonen ved Øre-nese-halspoliklinikken, Klinikk for hode hals, i 2. etasje i Sentralblokken. Du blir der vist vei til riktig venterom.
Les meir om Undersøkelse av øyebevegelser

Undersøkelse av øyebevegelser

Undersøkelse av øyebevegelser kan brukes til å avdekke enkelte sykdommer i lillehjernen og hjernestammen.

Undersøkelsen går ut på at du skal følge et objekt i bevegelse, mens øyebevegelsene dine måles.

  1. Før

    • Ikke bruk øyesminke når du kommer til undersøkelsen. Det kan gi forstyrrelse ved testen.
    • Du vil bli bedt om å fylle ut et spørreskjema før du kommer inn til timen. Er du avhengig av lesebriller, må du ta disse med deg.
    • Det er vanlig at det blir foretatt en høreprøve i forbindelsen med denne undersøkelsen. Du får beskjed hvis dette er aktuelt.
    • Hvis du bruker medisin mot svimmelhet, må du ikke ta disse den samme dagen som du skal til undersøkelse
    • Hvis du bruker medisiner, ta med en oppdatert medisinliste

  2. Under

    Du kan få videobriller på deg før undersøkelsen starter. Vanligvis sitter du i en stol.

    Under testen skal du følge et objekt fremfor deg med blikket uten å bevege på hodet.

    Undersøkelsen er delt inn i to deltester.

    Følgetest går ut på at du skal følge et objekt som beveger seg jevnt fra side til side.

    Sakkadetest går ut på at du følger et objekt som flytter seg raskt fra sted til sted.

    Det er viktig at du konsentrerer deg og fokuserer på objektet. Dine øyebevegelser blir målt av en maskin.

    Det er vanlig at denne undersøkelsen blir utført som et ledd i utredningen sammen med andre tester av for eksempel hørsel- og balanseorgan.

  3. Etter

    Legen vil tolke resultatene. Du kan være i aktivitet som vanlig etter undersøkelsen.

Gå til Undersøkelse av øyebevegelser

Oppmøte

Når du kommer til Haukeland Universitetssykehus, ta heis nord til 2 etasje i Sentralblokken og gå til høyre. Henvend deg i resepsjonen ved Øre-nese-halspoliklinikken, Klinikk for hode hals. Du blir der vist vei til riktig venterom.

Les mer om Kalorisk prøve

Kalorisk prøve

 

Kalorisk prøve benyttes for å undersøke funksjonen til buegangene og balansenerven i det indre øret.

Undersøkelsen foregår ved at øregangen oppvarmes eller nedkjøles ved hjelp av vann eller luft. Dette utløser væskestrøm i buegangene i det indre øret og kan gi en følelse av svimmelhet samtidig som øynene begynner å bevege seg på en spesiell måte (nystagmus). Disse øyebevegelsene måler vi og resultatet kan si om du har en skade eller sykdom i det indre øret.

  1. Før

    • Hvis du bruker medisin mot svimmelhet, må du ikke ta disse dagen som du skal til undersøkelse.
    • Ta med deg oppdatert medisinliste.
    • Undersøkelsen kan gi forbigående kvalme, derfor bør du ikke spise umiddelbart før undersøkelsen.
    • Hvis du er plaget med ørevoks, kan du få dette fjernet før du kommer til undersøkelse. Dette kan du gjøre hos fastlegen. Mye voks kan føre til feilaktige resultater.
    • Dersom du trenger ledsager til undersøkelsen, f.eks. på grunn av uttalte plager med svimmelhet eller dårlig balanse, bør du diskutere dette med fastlegen din i forkant av undersøkelsen.
    • Ikke bruk øyesminke når du kommer til undersøkelsen. Det kan gi forstyrrelse ved testen.
    • Du vil bli bedt om å fylle ut et spørreskjema før du kommer inn til timen.
    • Er du avhengig av lesebriller, må du ta disse med deg.

  2. Under

    Du kan få på deg videobriller som måler øyebevegelsene dine.

    Under undersøkelsen blir øregangen oppvarmet eller nedkjølt ved hjelp av vann eller luft. Dette gjøres på begge sider. Stimuleringen foregår i 30-45 sekunder på hvert øre. Deretter observeres ufrivillige øyebevegelser (nystagmus).

    Forbigående svimmelhet (1-2 minutter) er vanlig. Smerter i øret er uvanlig, men noen kan oppleve forbigående smerter under stimuleringen.

  3. Etter

    Etter undersøkelsen vil resultatene tolkes av lege. Etter undersøkelsen kan du være i aktivitet som vanlig.

Gå til Kalorisk prøve

Oppmøte
Når du kommer til Haukeland Universitetssykehus, ta heis nord til 2 etasje i Sentralblokken å gå til høyre. Henvend deg i resepsjonen ved Øre-nese-halspoliklinikken, Klinikk for hode hals. Du blir der vist vei til riktig venterom.

 

Diagnostikk og behandling kan utføres i en spesiell rotasjonsstol (biaksial stol) dersom det er vanskelig å utføre de nødvendige manøvrene på en vanlig undersøkelsesbenk.

Pasienter med mistanke om krystallsyke utredes vanligvis ved Balanselaboratoriet i forkant av legekonsultasjonen. Balanselaboratoriet er et spesiallaboratorium for undersøkning av balansesystemet. Hvilke tester som blir tatt vurderes ut fra opplysningene i henvisningen.

Behandling

Sykdommen kan behandles så snart diagnosen er stilt. Behandlingen består av hodemanøvrer som har til hensikt å få krystallene til å falle ut av buegangene. Det finnes flere forskjellige behandlingsmanøvrer som kan være effektive. Det kan i noen tilfeller trenges gjentatte behandlinger. Noen manøvrer kan enkelt gjøres hjemme.

Noen få pasienter kan ha nytte av operasjon med plugging av en av buegangene.

Les mer om Epleys manøver

Epleys manøver

Epleys manøver har som mål å fjerne krystallene fra bakre buegang, slik at de ikke lenger fremkaller svimmelhet.

Krystallsyke eller benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV) er en av de vanligste årsakene til svimmelhet. Sykdommen skyldes små krystaller av kalkstein i buegangene i det indre øret. Buegangene har små følere som registrerer hodebevegelser, og når de forstyrres av disse små kalksteinene, lures hjernen til å tro at hodet dreier rundt. Dette gir korte anfall av svimmelhet ved bestemte hodebevegelser.
  1. Før

    Behandlingen krever ingen forberedelser.

  2. Under

    Behandlingen krever ikke noe spesialutstyr og kan utføres på en vanlig undersøkelsesbenk, i en undersøkelsesstol eller i seng. Den kan utføres av fastlege eller spesialist. Noen fysioterapeuter og kiropraktorer har også trening i å behandle pasienter for krystallsyke.

    For at det skal bli lettere å se nystagmus (ufrivillige øyebegevelser) kan du få på deg spesialbriller eller en maske med videokameraer.

    Vanligvis går behandlingen ut på at du legger deg ned på en benk med nakken strukket noe bakover. Deretter dreies hodet til en side, og du må kanskje rulle over på siden før du setter deg opp igjen.

    Det er vanlig at du opplever forbigående svimmelhet under behandlingen.

    Det er ofte nødvendig å gjenta manøveren, og de fleste pasienter blir da mindre svimle.

    Diagnostikk og behandling kan utføres i en spesiell rotasjonsstol (biaksial stol) dersom det er vanskelig å utføre de nødvendige manøvrene på en vanlig undersøkelsesbenk.

    Her kan du se video av hvordan undersøkelsen Epleys manøver foregår

  3. Etter

    Legen vil gi deg råd om hvordan du skal forholde deg etter undersøkelsen og behandlingen. I noen tilfeller kan det være aktuelt med hjemmeøvelser.

    Det kan også være behov for gjentatte behandlinger. Generelt er det viktig å være i bevegelse for å trene opp balansen og redusere svimmelhetssymptomene. Ved behov vil en fysioterapeut kunne gi veiledning i balansetrening.

    Etter behandlingen kan du være i aktivitet som vanlig.

Vær oppmerksom

Til tross for behandling er det nokså vanlig å få tilbakefall av krystallsyken. Du kan da trenge ny behandling.

Gå til Epleys manøver

Oppmøte
Når du kommer til Haukeland Universitetssykehus henvender du deg i resepsjonen ved Øre-nese-halspoliklinikken, Klinikk for hode hals, i 2. etasje i Sentralblokken. Du blir der vist vei til riktig venterom.

 

Les mer om Rullemanøver (barbecue)

Rullemanøver (barbecue)

 

Krystallsyke eller Benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV) er en vanlig årsak til svimmelhet. Ved krystallsyke løsner krystaller og flytter seg over i buegangene i øret hvor de fører til svimmelhet. Tilstanden er plagsom, men ufarlig.

Krystallsyke eller benign paroksysmal posisjonsvertigo (BPPV) er en av de vanligste årsakene til svimmelhet. Sykdommen skyldes små krystaller av kalkstein i buegangene i det indre øret.

  1. Før

    Behandlingen krever ingen forberedelser.

  2. Under

    1. Du begynner med å legge deg flatt på en benk, snu deg med hodet 45° mot den siden man har funnet krystaller på avveie. Slik skal du ligge inntil svimmelheten roer seg. Vent ytterligere 30 sekunder.
    2. Snu hodet mot taket, vent 30 sekunder.
    3. Under legens veiledning snur du hodet 45 grader mot den friske siden. Ligg slik til svimmelheten avtar.
    4. Legg haken ned mot brystet. Legen fortsetter å snu hodet ditt samtidig som du følger bevegelsen med resten av kroppen mot frisk side slik at du blir liggende på magen, vent 30 sekunder.
    5. Snu hode og kropp ytterligere 45 grader slik at du blir liggende i den stillingen du startet og du har snudd deg 360 grader. Hver bevegelse holdes inntil svimmelheten roer seg.
    6. Detter setter du deg opp og snur hodet forsiktig rett frem, haken er lett bøyd fremover.
    Her kan du se video av hvordan undersøkelsen Barbecue manøver foregår

  3. Etter

    Det er viktig å ikke unngå stillinger som gjør deg svimmel. Vær i bevegelse og gjør gjerne balanseøvelser. Ved behov kan man henvises til fysioterapeut for målrettet balansetrening.

    Hvis disse ikke gir tilfredsstillende resultat kan du repetere manøvrene du har fått anbefalt hjemme x2 morgen og kveld. Blir du ikke kvitt plagene kan du ta kontakt med fastlegen din igjen.

    Til tross for behandling kan det på et senere tidspunkt forekomme tilbakefall av krystallsyken. Du kan da trenge en ny behandling.

    Etter behandlingen kan du være i aktivitet som vanlig.

Gå til Rullemanøver (barbecue)

Oppmøte

Når du kommer til Haukeland Universitetssykehus, ta heis nord til 2 etasje i Sentralblokken og gå til høyre. Henvend deg i resepsjonen ved Øre-nese-halspoliklinikken, Klinikk for hode hals. Du blir der vist vei til riktig venterom.

 

 

Oppfølging

I noen tilfeller vil det bli avtalt kontrolltime ved øre-nese-halsavdelingen eller videre oppfølgning av henvisende lege. Blir du ikke kvitt plagene kan du ta kontakt med fastlegen din igjen.

Til tross for behandling kan det på et senere tidspunkt forekomme tilbakefall av krystallsyken. Du kan da trenge en ny behandling.


 

Kontaktinformasjon

Praktisk informasjon

Besøk på sjukehuset

Når du skal på besøk eller følgje ein pasient på sjukehuset, må du gjere deg kjent med gjeldande rutinar.

Les meir om besøkstider og -reglar på sjukehuset

Frivilligteneste

Frivillige på Haukeland er her for å gjere pasientar og pårørande sitt møte med sjukehuset betre. Alle i frivilligheitstenesta er kledd i raude vestar og har fått kursing om rolla. 


Dei frivillige kan vise veg, vente saman med pasientar, bli med på luftetur i parken eller nærområde - og mykje meir. 

Meir informasjon på helse-bergen.no/frivillig

Kontaktinformasjon: 

Resepsjon

I tillegg til resepsjonen i foajeen i Sentralblokka, har alle poliklinikkane på sjukehuset eigen resepsjon. Her kan du få hjelp med alt frå betaling til bestilling av transport.

​​​​​​​​Besøke pasientar
Skal du besøke ein pasient? Vi kan gi deg informasjon om kvar du finn dei ulike avdelingane og sengepostane på sjukehusområdet.

Betale eigendel
Du kan betale eigendel for polikliniske konsultasjonar i resepsjonen mellom klokka 07.00 og 21.00. Ver merksam på at poliklinikkane berre tar imot betaling med kort.

Bestille drosje
Om du ønskjer det, hjelper vi deg gjerne med å bestille drosje. Berre ta kontakt i resepsjonen.

Leitar du etter ei avdeling?
Sjå avdelingsoversikta


Resepsjonen i foajeen i Sentralblokka er døgnbemanna og hjelper deg i tillegg med:

Lån av rullestol
Resepsjonen låner ut rullestolar til bruk på sjukehuset. For lån av rullestol er det 200 kroner i depositum. ​

Følgeteneste
Vi tilbyr følgeteneste, der ein tilsett kan følge deg til og frå poliklinikkane, til røntgen og til Laboratorium for klinisk biokjemi. Vi har også rullestol om du treng det.

Følgeteneste har vi frå klokka 07.00 til 15.00. Direkte telefonnummer til følgetenesta er 55 97 20 06.

Oppbevaringsboksar
Vi har oppbevaringsboksar, om du treng dette. Avhengig av storleik på boksen, kostar dette 20 eller 30 kr. per døgn.

Hittegods
Vi tar imot hittegods, og leverer ut hittegods dersom dette er levert same dag eller same helg. Etter dette blir hittegodset levert til Drift/teknisk kundesenter.​​

Tolk

​Utgreiing og behandling vil vere avhengig av god kommunikasjon og kartlegging av grundig sjukdomshistorikk. Derfor ber vi deg gi beskjed om du har behov for tolk under pasientsamtalane og undersøkingane så tidleg som mogleg. Dette gjeld om du til dømes har hørsels- eller synshemming, eller om du har eit anna morsmål og snakkar lite norsk.

Les meir om tolketenester og dine rettar som pasient

Trådlaust internett

Alle pasientar og besøkande kan bruke gratis trådlaust internett på dei fleste områda på sjukehuset.

Gjest.ihelse.net er eit trådlaust nettverk for besøkande, pasientar og tilsette. Slik koblar du deg til gjestenettet vårt:

  1. Koble deg til det trådlause gjestenettet (gjest.ihelse.net)
  2. Ein nettlesar skal opne seg automatisk. (Om påloggingsvindauget ikkje dukkar opp, forsøk å opne nettlesaren manuelt).​
  3. Trykk "Godta" når du har lest og forstått vilkåra.
Innlogginga skjer automatisk på einingar etter første pålogging, så lenge kontoen er aktiv. Det skal bare være nødvendig å logge seg på éin gong per eining per 31 dagar. 

Trøbbel med å kople til trådlaust internett?
Sjukehuset har dessverre dårleg nettverk nokre stader. Du kan derfor ha problem med å få logga deg på nettverket. Vi beklagar dette, og jobbar med å utbetre dette.

Har du ein nyare mobiltelefon, og problem med å kople det til trådlaust gjestenett på sjukehuset? Det kan skuldast nettverksinnstillingane på telefonen din. Les meir om kva du kan gjere her

Fann du det du leita etter?