Artrose er en sykdom som rammer leddbrusken i de store leddene i kroppen, blant annet knærne.
Kneleddet består av øverste delen av leggbenet, nederste delen av lårbenet og i tillegg kneskåla. I et friskt kne har leggbenet og lårbenet et dekke av frisk hel brusk, som gjør at leddet glir lett. Artrose gjør at brusken tynnes ut gradvis og til slutt kan man få ben-mot-ben-artrose, dvs at brusken er slitt helt vekk. Hvis du har smerter, stivhet, ustabilt kne eller funksjonstap som påvirker aktivitetsnivået og livskvaliteten din i alvorlig grad er det aktuelt med behandling. De fleste trenger ikke operasjon. Alle pasienter må gjennomgå en periode med ikke-kirurgisk behandling før man vurderer operasjon. Dette består av informasjon, vektreduksjon (hvis nødvendig) og trening med vekt på økning av styrke, bevegelse og stabilitet i kneet. Om dette ikke er tilstrekkelig kan smertestillende medisin, fysioterapi og hjelpemidler være aktuelt. Dette skyldes ikke bare risiko for komplikasjoner etter kirurgi, men også grunnet forskning som viser at en andel av pasienter som opereres for tidlig med for lite artrose ikke blir fornøyde med operasjon.
Vi anbefaler at du også går inn på Samvalg - tjenester.helsenorge.no der du kan finne videointervjuer av pasienter, fysioterapeut og ortoped som gir ytterligere informasjon og hjelper deg i samvalg angående behandlingen av ditt kne.
Før henvisning må pasienten ha gjennomgått en periode med ikke-kirurgisk behandling med informasjon, fysioterapi og trening, vektreduksjon om nødvendig og smertestillende medikamenter. Ved manglende effekt av disse tiltakene, kan fastlege bestille røntgenbilder og deretter henvise til ortopedisk avdeling for vurdering. Etter at henvisningen er mottatt vil du kalles inn til time i poliklinikken.