Fysioterapi ved lungekreft hos voksne

Fysioterapiavdelinga

Lungekreft deles ofte inn i to grupper; Småcellet lungekreft og Ikke-småcellet lungekreft. Ved lungekreft vil behandling med kirurgi, stråling eller cellegift være aktuelt, avhengig av blant annet type kreftsvulst og utbredelse av sykdommen.

Innleiing

Symptomer ved lungekreft vil i stor grad være avhengig av hvor svulsten sitter i lungen, sykdommens utbredelse, om du har gjennomgått kirurgi, om du har andre underliggende sykdommer, samt type medisinsk behandling du mottar.

Fysioterapi vil bli individuelt tilpasset dine problem og det er store variasjoner på hvilken hjelp pasienter har behov for. Overordnet mål for fysioterapi til lungekreftpasienten er å bidra til livskvalitet i en vanskelig situasjon.

Mål for behandlingen er individuelt tilpasset og kan være å:

• Lindre smerter
  • Lære slimmobiliserende teknikker for å lindre slimplager.
  • Dempe anspenthet og uro/angst
  • Dempe respiratoriske plager som tungpust/dyspnoe
  • Bidra til at du kan være i aktivitet og mest mulig selvhjulpen.

Fysioterapi tilpasses dagsformen. For pasienter som har gjennomgått kirurgi er tidlig mobilisering/aktivitet og respirasjonsøvelser viktig for å forebygge for eksempel lungebetennelse og tap av fysisk funksjon.

Tilvising og vurdering

Det er legen på avdelingen i sykehuset der du legges inn som henviser deg til fysioterapi.

Fastlege eller anna helseteneste som tilviser til utgreiing

1. Før

Det kreves ingen forberedelser. I noen tilfeller vil fysioterapeuten avtale med avdelingen at du får inhalasjoner (medisiner du puster inn) før behandlingen eller ekstra smertestillende medisin ved behov.

2. Under

Fysioterapeuten vil sammen med deg danne seg et bilde over hva dine utfordringer er og hva du trenger hjelp til. Utfra dette vil fysioterapeuten utføre undersøkelser. Dette kan være observasjon av respirasjonen din eller kartlegging av fysisk funksjon. Tiltak blir valgt på grunnlagt av hva man finner i undersøkelsen og dine ønsker.

Eksempel på tiltak:

• Lungefysioterapi med slimmobiliserende teknikker - se infoskriv med beskrivelse av vanlige teknikker (pdf)
  • Lungefysioterapi med fokus på å lindre tungpusthet og fremme avspenning
  • Massasje
  • Finne gode hvilestillinger
  • Øvelser i sengen for smertelindring og sirkulasjon
  • Hjelp til fysisk aktivitet og enkle treningsøvelser for å opptrettholde/bedre fysisk funksjon
  • Ved behov bestilling av hjelpemidler

3. Etter

Etter utskrivelse kan du fortsette med de teknikkene og treningen du har lært av fysioterapeuten under innleggelse. Du bør så langt tilstanden din tillater det være i fysisk aktivitet eller trene. Flere studier viser at pasienter har god effekt av trening etter lungekreftkirurgi og opplever økt respirasjonskapasitet, økt fysisk funksjon, økt velvære og livskvalitet. Du kan trene både styrke og kondisjonstrening.

Om du har gjennomgått kirurgi vil du bli informert om du har noen bevegelsesrestriksjoner i etterkant av inngrepet og hvor lenge dette varer.

Før utskrivelse fra sykehuset vil fysioterapeuten være behjelpelig med å opprette kontakt med fysioterapeut i kommune eller institutt ved behov for videre oppfølging. Fysioterapeuten vil skrive en rapport om hvilken behandling som er utført ved innleggelse og hva som er ønskelig av videre oppfølging.

Ved behov for forflytningshjelpemidler ordner avdelingen med dette før utreise og vi henviser til kommunens ergo –og fysioterapitjeneste for videre oppfølging av dette.  Ved utskrivelse til institusjon, er institusjonen ansvarlig for hjelpemidler.

Fysioterapiavdelinga
Oppmøte
Fysioterapeuten møter deg på rommet på avdelingen du er innlagt. Vanligvis utføres behandlingen her, men man kan også avtale å gå til et eget behandlingsrom.
Administrasjonen 55972909
måndag - fredag 08.00-15.00