Første time etter kartlegging er en målsettingssamtale hvor du og sykepleier utarbeider en individuell behandlingsplan. Denne skal være et verktøy både for deg og primærhelsetjenesten. Vi ønsker at du forbereder deg til denne samtalen ved å fylle ut siden «forberedelse til målsettingssamtale» i arbeidsheftet som du fikk ved første samtale.
Livsstilsendring
Ved PFO tilbyr vi medisinsk vurdering, forebygging og behandling av livsstilssykdommer, medikamentell behandling, livsstilsbehandling og gruppebaserte livsstilskurs. Dette skjer ved livsstilskurs og individuelle kontroller. Vi henviser også til rehabiliteringsopphold ved Nærland og Hauglandsenteret. De pasientene som skal ha fedmeoperasjon blir henvist til Voss sykehus.
Livsstilskurs
Vi anbefaler at du deltar på vårt livsstilskurs. Undervisningen foregår i en gruppe på inntil 20 personer. Det er undervisning en gang i uken i 8 uker. På en kursdag er det først en teoridel (2 x 45 min) og deretter en treningsdel (1 time). Etter kurset er ferdig har vi 2 temadager. Den første etter en måned og den andre to måneder etter avsluttet kurs. Disse to temadagene slår vi sammen to grupper.
Målet med kurset er å gi kunnskap og motivasjon til endring av levevaner, samt vektreduksjon for bedre helse og livskvalitet. Det er et tverrfaglig undervisningstilbud. Det innebærer at du vil få undervisning av ulike faggrupper som klinisk ernæringsfysiolog, lege, fysioterapeut og sykepleier, samt brukerrepresentant.
Du har rett på fri fra jobb for å delta på behandling i spesialisthelsetjenesten. Fastlegen din kan skrive sykemelding for de dagene du er på kurs. For at vi skal gi deg bekreftelse på at du har fullført kurs, må du ha deltatt på alle samlingene (maks 1 fraværsdag).
Vi har kurs med oppstart flere ganger i året. Det kan være noe ventetid, men du får tildelt plass så snart det er ledig kapasitet. Det er viktig at dersom du på forhånd vet at du kommer til å være borte flere ganger, sier fra deg plassen slik at en annen kan nytte seg av kurset. Du vil da selvsagt få plass på neste kurs.
Det er en forutsetning at den som takker ja til tilbudet selv ønsker og er motivert for å jobbe med livsstilsendringer.
Se under «Arrangement» for ytterligere informasjon
Fedmebehandling - livsstilsendring
Livsstilsbehandling skal hjelpe deg til å gjennomføre de endringene som trengs for å gå ned i vekt og oppnå varig stabilisering av vekten. En del av livsstilsbehandlingen er atferdsbehandling. Dette er nyttig for å sikre at du som pasient reduserer inntak av kalorier og opprettholder eller øker nivået av fysisk aktivitet.
Intensiv livsstilsbehandling er basis for all vektreduserende behandling også før og etter vektreduserende kirurgi. Atferdsbehandlingen skal hjelpe deg til å gjennomføre endringer i din livsstil og opprettholde gode kost- og aktivitetsvaner. Målet er å oppnå vektreduksjon og varig vektstabilisering.
-
Før
Et vellykket resultat av livsstilsbehandling krever at du som pasient er motivert og klar for endring av dine levevaner. Det er viktig å avklare forventninger sammen med behandler samt sette realistiske mål.
-
Under
Atferdsbehandling er en viktig del av behandlingen som skal hjelpe deg til å endre og opprettholde nye kost- og aktivitetsvaner over tid. Den består av hyppig oppfølging både individuelt og i gruppe. Sammen jobber vi både med strategier og tiltak i hverdagen og med konkrete mål.
Konkrete mål
Det lønner seg å sette helt konkrete mål for ny atferd som kan føre til en varig vektreduksjon. Et eksempel på dette er at du bestemmer deg for å gå en rask 30 minutters tur hver dag uansett vær, men at du også bestemmer deg for en konkret erstatning hvis det blir et forferdelig uvær.
Selvmonitorering
Før de nye vanene er innarbeidet kan det også være viktig at du systematisk kartlegger matinntak, fysisk aktivitet og kroppsvekt, og at du bruker denne informasjonen som hjelp til å bli bevisst dine vaner og endre livsstil. Det er viktig at du tør å veie deg og at du bruker disse resultatene til å justere matinntak og fysisk aktivitet (selvmonitorering).
Stimuluskontroll
Det er viktig å forstå hvilke ytre faktorer (stimuli) som kan utløse overspising, som for eksempel lett tilgjengelig sjokolade eller snacks på bordet. Jo mer sulten man er, desto større er sjansen for at fristelsene kan påvirke dine valg. Et eksempel er å gå i butikken når det er lenge siden man har spist.
Man bør forsøke å redusere eller fjerne fristelsene, eller belønne seg selv på andre måter dersom man klarer å la være å forsyne seg.
Redusert kaloriinntak
Å redusere kaloriinntaket er den mest effektive metoden for å gå ned i vekt. Det finnes mange ulike dietter, som for eksempel lavfett-, lavkarbo-, høyprotein-, lav glykemisk indeks. Forskning har imidlertid vist at diettene ikke gir forskjellige effekter på varig vekttap (over 2 år). God og varig vektreduksjon kan oppnås ved å redusere kaloriinntaket med 500-1000 kalorier per dag eller et totalinntak på 1200-1800 kalorier per dag.
Lavkaloridiett (lenke til eget dok)
Fysisk aktivitet
For å sikre et varig vekttap er det viktig med regelmessig fysisk aktivitet, og det er aldri for sent å begynne. Det kan for eksempel være å gå en rask 30 minutters tur hver ukedag uavhengig av vær.
Fysisk aktivitet i fedmebehandling (lenke til eget dok)
-
Etter
Mange har erfart at vektstabilisering etter vekttap er vanskelig. Kroppen har en rekke innebyggede forsvarsmekanismer mot vekttap, og disse har gode metoder til å bringe vekten opp igjen. De som har gått mye ned i vekt blir mer sultne, får mer lyst på usunn mat og får lavere forbrenning (spareblusseffekten). Dette gjør det mye lettere å legge på seg igjen.
Du bør derfor legge en god plan for hva som må til for stabilisere vekten etter en vellykket vektreduksjon. Dette innebærer praktisk planlegging, oppfølging hos fastlegen og bruk av sosiale nettverk, venner og familie for å få støtte til livsstilsendringene som er nødvendige.
Å opprettholde gode levevaner etter vektreduksjon er en livslang krevende prosess, og du bør forberede deg på at det kan bli vanskelig i perioder. Dersom du får tilbakefall eller nye problemer kan du henvises til sykehuset på nytt.
Gå til
Fedmebehandling - livsstilsendring
Individuell oppfølging
I noen tilfeller der psykisk eller fysisk sykdom ikke gjør det mulig å delta på livsstilskurs, kan PFO tilby individuell oppfølging med ekstra kontroller hos klinisk ernæringsfysiolog og fysioterapeut.
Medisinsk vurdering og behandling
Legen vil gå nøye gjennom helsen din. Undersøkelsene retter seg spesielt mot å finne sykdommer som skyldes overvekt. Om legen avdekker at du har diabetes, høyt blodtrykk, høyt kolesterol, søvnapné mm kan det være aktuelt å gjøre videre utredninger eller starte med medisiner. Legen vil også gjennomgå medisiner du eventuelt bruker og kan foreslå justeringer for å gjøre det lettere å gå ned i vekt.
For mange med fedme kan det være aktuelt å starte medikamentell behandling for å redusere vekten. Aktuelle medisiner er Victoza/Saxenda og Mysimba. Legen vil ta dette opp ved samtalen. Om du starter med slike medisiner vil vi følge opp med en vurdering av effekt. Denne kontrollen kan gjøres på telefon.
Rehabiliteringsopphold
Pasienter som har fullført livsstilskurset ved PFO (eventuelt tilsvarende kurs fra andre instanser) kan vurderes for 3 ukers rehabiliteringsopphold på LHL-klinikken Nærland eller Hauglandsenteret.
Fedmeoperasjon
For noen pasienter er overvektskirurgi en aktuell behandling. Du vil ved legekartlegging på PFO få mer informasjon om dette. Normalt er det en forutsetning at en har gjennomført livsstilstiltak (livsstilskurs ol.) før slik behandling. Det vil også vurderes om det finnes grunner til å avstå fra overvektskirurgi.
PFO samarbeider bl.a. med kirurgisk avdeling på Voss som utfører de aller fleste operasjonene, og all behandling og oppfølging knyttet til operasjonen vil skje der.
Les mer om fedmeoperasjon på Voss sine nettsider