Forbehandling til stamcelletransplantasjon
Forbehandlingen til stamcelletransplantasjon kalles kondisjonering, og gies som ulike kombinasjoner av cellegift/cytostatika, noen ganger også med strålebehandling samt evt. andre medikamenter. Samtidig med dette må det vanligvis gies store mengder intravenøs væske (hydrering) og annen støttebehandling, bl.a. kvalmestillende.
Kondisjoneringen gis for å utrydde eller svekke den syke benmargen, hvilket medfører at også evt. gjenværende frisk benmarg svekkes eller ødelegges. Derfor trenger du tilførsel av nye stamceller. Dette avsnittet handler om denne forbehandlingen. Det finnes forskjellige typer forbehandling som i økende grad tilpasses den enkelte pasient; derfor må du ikke bli bekymret om måten du behandles på, avviker noe fra det som blir beskrevet.
Bivirkninger og kompikasjoner ved kondisjoneringen
Forbehandlingen kan gi en del bivirkninger, som selvsagt varierer avhengig av hvilken type forbehandling som gis. Plagene kan opptre både under selve forbehandlingen og i den påfølgende tiden. Noen vanlige, felles bivirkninger er:
Vektøkning
Under forbehandlingen vil du få hydreringsvæske tilført via Hickman-kateteret. Dette er nødvendig for å hjelpe nyrene i sitt arbeid med å skille ut avfallsprodukter fra de cellene som drepes samt nedbrytningsprodukter av cytostatika.
Dette kan føre til ansamling av væske i kroppen og vektøkning fordi nyrene ikke klarer å skille alt ut, og det blir ofte nødvendig å gi vanndrivende medikamenter for å hjelpe kroppen å kvitte seg med væskeoverskuddet. Vi tilstreber å holde vekten din stabil under behandlingen, og du vil derfor veies særlig hyppig i periodene med høy væsketilførsel eller rask vektendring.
Kvalme og oppkast
Dette er en vanlig bivirkning knyttet til cellegiftbehandling og stråling, men plagene kan kontrolleres eller reduseres med forskjellige kvalmestillende midler.
Til hver type forbehandling hører der spesifikke kvalmestillende regimer. Disse kan selvsagt justeres etter behov, men ved de mest kvalmegivende kurene klarer man ikke alltid å fjerne kvalmen helt. De fleste vil likevel være kvitt kvalmen og eventuell oppkast før selve transplantasjonen.
Svimmelhet
Ved enkelte forbehandlinger gis det et medikament for å forebygge kramper. Dette kan føre til at noen føler seg litt svimmel mens behandling med cytostatika pågår. Om du føler deg svimmel på grunn av medisinen, eller av andre grunner, bør du bevege deg forsiktig, for eksempel ikke reise deg brått opp. Informer også helsepersonellet rundt deg om hvordan du har det.
Blod i urinen og blærebetennelse
Dette kan forekomme etter forbehandlingen, og skyldes at nedbrytningsprodukter av cellegift lager sår i slimhinnene i urinveiene som kan blø. Tilstanden er oftest ufarlig og går nesten alltid over, men plagene kan være plagsomme og stå på i opptil flere uker. Ved rutinemessig bruk av forebyggende væskebehandling og motgift mot avfallsproduktene, er dette uvanlig nå til dags.
Hårtap
Behandlingen med cllegift fører til at du taper hår på kroppen. I første omgang gjelder dette håret på hodet, men etter hvert også øyenbryn, øyevipper og behåringen under armer og i kjønnsregionen. Hårtapet starter først etter at du er transplantert, og er som regel forbigående. Håret begynner å komme tilbake etter noen måneder etter at cytostatika er gitt. Øyenbryn og øyevipper gror langsomt og her kan det ta lenger tid før du ser bedringen. Det er også mulig at hårfarge og hårtype kan være litt forskjellig fra før behandlingen. En sjelden gang kommer håret ikke, eller bare delvis tilbake.
Hårtap er en ganske stor psykisk påkjenning for noen. Håret faller ofte av i hele områder når hodehår børstes. Noen ganger er det nok at du skubber hodet mot hodeputen. Noen foretrekker å la det falle av så langsomt som mulig, men andre ønsker å klippe det kort før håret begynner å falle av. Noen pasienter ønsker deretter å dekke hodet med parykk eller annet hodeplagg, mens andre går utildekket. Hvis du ønsker parykk, vil du få kontakt med en parykkmaker/frisør. Du får økonomisk støtte til parykk eller hodeplagg inntil håret kommer tilbake. Sykepleier vil hjelpe deg med dette. Mange blir positivt overrasket over hvor kort tid det tar å venne seg til å gå med bart hode.
Kanskje dine nærmeste reagerer litt første gang, men det går fort over. Husk på at hodet bør beskyttes mot solen om sommeren. Du kan både bli mer solbrent enn vanlig og du kan risikere «solstikk» hvis du ikke dekker til med en hatt eller liknende. Om vinteren vil du snart oppdage at du taper mer varme enn vanlig når du ikke har hår på hodet.
Munnsår, halsvondt og tarmproblemer
Det er vanlig at munnslimhinnene blir såre/vonde og sveller noe opp etter cellegiftbehandling eller stråling. Ganske mange får større eller mindre sår i tillegg, og for nesten alle blir det vanskelig å svelge. Denne bivirkningen kan være smertefull, men du vil få smertestillende både forebyggende og ved behov.
Slimhinnene i resten av mage-/tarmsystemet påvirkes tilsvarende. Dette kan føre til at du blir kvalm, kaster opp og får løs avføring/diaré. Også disse symptomene kan i stor grad lindres med medikamenter.
Slimhinneplager er nesten alltid mest uttalt under isolasjonsperioden.
Lever-, lunger- og nyrer
Cellegift kan en sjelden gang gi alvorlig leverskade. Tilstanden sinusoidalt obstruksjonssyndrom (SOS), også kalt venookklusiv sykdom (VOD) skyldes at cellebekledningen på innsiden av små blodårer blir skadet av cellegiften. Dette skjer særlig i leveren, og kan aktivisere blodstansningsmekanismen med dannelse av blodpropper. Dermed skades sirkulasjonen i leveren, og i verste fall kan dette gi leversvikt. For å beskytte leveren mot denne og andre komplikasjoner, gir vi et forebyggende medikament som heter Ursofalk. Vanligvis er SOS/VOD mild og forbigående, men alvorlige tilfeller kan være livstruende, og det kan da også bli aktuelt med annen målrettet behandling.
En sjelden gang kan det utvikles en betennelsestilstand i lungene kort tid etter forbehandlingen, kalt idiopatisk lungesyndrom (IPS). IPS er vanskelig å skille fra andre typer lungebetennelser. IPS behandles derfor med antibiotika, immundempende medikamenter og evt. oksygen/pustestøtte.
De aller fleste pasienter vil oppleve lett redusert nyrefunksjon like etter transplantasjon. Dette er helt vanlig og får hos de aller fleste pasientene liten konsekvens, men medfører typisk at man er ekstra oppmerksom på væskeinntak og –balanse særlig den første tiden etter transplantasjonen.
Benmargssvikt
Cellegiftbehandlingen utrydder eller svekker benmargen. Derfor vil du i løpet av de første par ukene etter forbehandlingen oppleve et kraftig fall i antall røde og hvite blodceller og blodplater. Det går som regel 2-4 uker før de første tegn til at de nye stamcellene har etablert seg, ved at celletallene igjen begynner å stige i blodprøvene. Her er det imidlertid stor variasjon, og det er ingen grunn til å bli engstelig selv om det går litt senere med deg enn det som er gjennomsnittet.
Spyttkjertelbetennelse
Dette er en hyppig plage etter stråling, men er sjelden etter forbehandling med cellegift alene. Tilstanden arter seg som kusma ved atman blir hoven og øm i området foran ørene. Smertestillende medisiner kan hjelpe.
Redusert fruktbarhet
Høye doser av cellegift og total kroppsbestråling reduserer fruktbarheten i vesentlig grad. Mange er blitt behandlet med kraftige cytostatika kurer allerede før de kommer til stamcelletransplantasjon. Disse forholdene gjør at vi informerer alle om at de må regne med å bli sterile etter transplantasjonen. Det behøver ikke ende slik, men det er klokest å være psykisk forberedt på det. Menn kan få tilbud om å fryse ned sæd, men det finnes ikke et slikt tilbud for kvinner i Norge per i dag.
Etter transplantasjonen kan din fruktbarhet bli undersøkt om du ønsker, og du vil få råd om nødvendig. Enkelte yngre kvinner har født barn etter stamcelletransplantasjon. Dette er særlig aktuelt når bare cytostatika er blitt gitt. Hvis du ønsker å bli gravid etter stamcelletransplantasjon, vil vi anbefale at du tar en samtale med oss, ofte i samråd med gynekolog.
Hudforandringer
Mange pasienter får områder med mørkere hud, særlig i armhuler, lysken og under brystene. Disse forandringene kan blant annet skyldes cellegift, og bedrer seg vanligvis etter hvert.
Stamcelletransplantasjonen
Selve transplantasjonen er mindre dramatisk enn du kanskje hadde forestilt deg på forhånd:
Etter at stamceller er høstet fra donor i Blodbanken går produktet gjennom en nøye kontroll og godkjenning ved laboratoriet deres. Deretter vil produktet bli transportert til sengeposten. Nye kontroller blir utført før sykepleier kan henge opp posen med stamcellene. Stamcellene tilføres gjennom venekateteret ditt ca. 36-48 timer etter at forbehandlingen/kondisjoneringen er avsluttet. Dette arter seg som en litt langvarig blodtransfusjon. Selve transfusjonen varer vanligvis fra 1-4 timer, og en sykepleier vil være tilstede hele tiden. I tillegg vil det være andre sykepleiere og lege lett tilgjengelig i avdelingen under denne prosessen. Bare unntaksvis merker du ubehag i forbindelse med at stamcellene overføres.

Her klargjøres pakken med stamceller før transplantasjonen.

Her kobles posen med stamcellene til settet.

Vitale mål som blodtrykk og puls noteres underveis. Pasienten overvåkes under hele transplantasjonen.

Her ser du hvordan stamcellene går inn i kroppen via Hickmann-kateteret.

Her sjekker sykepleier at stamcellene kommer inn i kroppen med riktig hastighet. Selve infusjonen varer typisk omlag 1,5 timer.

Sykepleier har oversikt over infusjonshastighet...

...og blodtrykk. Transplantasjonen overvåkes nøye.

Sykepleier er tilstede gjennom hele transplantasjonen for å sjekke at alt går som det skal. Lege er alltid tilgjengelig på sengeposten.

Alt skal med: her sjekker sykepleier at siste rest kommer med. Nå starter ventetiden og støttebehandling.
Den dagen du får stamcellene, kaller vi dag null. Den representerer starten på en venteperiode, som kan bli en psykisk påkjenning for deg og dine nærmeste. Tålmodighet er svært viktig. Fra nå av og frem til du kan utskrives, er det støttebehandlingen som er viktigst. Den består blant annet av blodprodukter, smertestillende og antibiotika inntil den nye benmargen er blitt livskraftig.
Vanlige medikamenter brukt i tilslutning til stamcelletransplantasjon (støttebehandling)
De fleste får Cyklosporin A (Sandimmun) for å undertrykke immunsystemet, først og fremst de immunreaksjonene som kan føre til at den immunceller fra donor angriper kroppen din. Dette kalles transplantat-mot-vert-sykdom, og er nærmere omtalt senere i teksten.
Sandimmun gis intravenøst via Hickman-kateteret den første tiden, senere som kapsler eller mikstur. Oftest gis Sandimmun i 6-12 måneder etter transplantasjonen, noen ganger lenger. Typiske bivirkninger av Sandimmun kan være. Varmefølelse, skjelving på hendene og mer hårvekst enn vanlig når håret kommer tilbake. En del pasienter vil også få blodtrykksstigning som det i noen tilfeller er aktuelt å behandle, og det er heller ikke uvanlig med nyrepåvirkning. Alle bivirkningene du måtte få av Sandimmun, opphører som regel når du slutter å bruke medikamentet.
Metotreksat er et annet stoff som brukes for å undertrykke immunsystemet, og gies vanligvis i kombinasjon med Sandimmun i den første fasen etter transplantasjonen. Vi gir Metotreksat som intravenøs infusjon, som regel fire ganger, siste gang 11 dager etter transplantasjonen. Metotreksat kan bidra til å skade slimhinner og lever, og enkelte ganger må derfor dosene justeres.
Foruten ovennevnte medikamenter gis forebyggende behandling mot virus- og soppinfeksjoner både i forbindelse med selve transplantasjonen og påfølgende måneder. Dette er særlig viktig så lenge immunforsvaret er svekket.
Tiden i beskyttende isolat
Tiden i isolatet kan være en påkjenning for deg og pårørende, men egen innstilling betyr mye for hvordan du/dere opplever det. Under isolasjonsperioden er du atskilt fra omverdenen rent fysisk, men det er fullt mulig for deg å motta besøk.

Velkommen til oss! Dette er Sissel, en av våre sykepleiere. Her står hun i gangen utenfor isolatene.
Din nærmeste pårørende kan vanligvis være inne hos deg på isolatet, også utenom visittid. Pårørende må være friske ved besøk. Sykepleierne kan legge til rette for at du og dine nærmeste kan få tid for dere selv. Dere kan både kysse og klemme hverandre selv om du er isolert. Nærheten og støtten fra dem du er glad i betyr mye for din psykiske helse.

Her er slusen hvor personell kler seg om før de går inn på isolatet. Pårørende må også kle seg om før de går inn til pasienten på isolatet.
Du kan bruke nyvasket privat tøy i isolat-perioden. Undertøy og sokker må skiftes daglig. Ta med deg sko/tøfler som sitter godt på foten, ikke glir og som tåler å bli tørket av med desinfeksjonssprit. Vi anbefaler også at du tar med skotøy som er bra for trening og turgåing.

Etter en stamcelletransplantasjon er kroppen svært sårbar for smitte. Det er derfor god hygiene og isolat er nødvendig.
Før og etter isolasjonsperioden vil du ha mulighet til å gå ut i frisk luft. Mot slutten av oppholdet kan du evt. reise hjem på korte permisjoner eller overføres til sykehotellet. Du vil da som regel følges opp av Medisinsk poliklinikk.

Vanligvis må du bi på isolat 10-14 dager etter transplantasjonen. Her er Sissel på vei ut av rommet.
Daglige rutiner
Enkelte rutiner må følges hver dag før den nye benmargen begynner å fungere. Hensikten er å forebygge komplikasjoner og sikre at eventuelle komplikasjoner oppdages tidlig. Ved komplikasjoner er det viktig at behandlingen raskt kan iverksettes. Her følger noen av rutinene vi legger spesielt stor vekt på:
Blodprøver
Blodprøver tas rutinemessig for å kontrollere blodverdier (hemoglobin, hvite blodceller, blodplater), organfunksjoner (lever, nyrer, annet) samt blodnivå av medikamenter.
Hygiene
Det viktigste infeksjonsforebyggende tiltak er god personlig hygiene. De fleste infeksjoner kommer fra deg selv og din egen bakterieflora. Derfor er det viktig at du følger nøyaktig de råd du får for å forebygge infeksjoner. Daglig rengjøring av huden med mild såpe og vann er svært viktig. Vi vil at du skal dusje hver dag. Hvis du ikke har krefter til å dusje bør du ta hel kroppsvask. Vasker du deg ved vasken skal vannet renne hele tiden og ikke samles opp i vasken eller i fat. Du må være nøye med rekkefølgen når du steller deg, begynn øverst og vask deg nedover. Det er også viktig at du først vasker deg foran nedentil og deretter bak. Både håret og kroppen vasker du med en mild flytende såpe/sjampo.
Du må huske å tørke deg godt; spesielt mellom tær og hudfolder. Hvis huden din er sår, kan du bruke hårføner til å tørke kroppen med.
Etter dusj og tørring bør du smøre hele kroppen med en mild fuktighetskrem. Du må gjerne ta med egen såpe, kremer og sjampo. Vi anbefaler milde og uparfymerte produkter.
Ved toalettbesøket skal du bruke engangshansker og mykt toalettpapir. Tømmer du bekken/flaske selv, må du bruke hansker og vaske hendene etterpå. Kvinner må huske å tørke seg forfra og bakover.
Munnstellet er svært viktig for å forebygge tannproblemer, munnsår og oppvekst av bakterier, sopp eller virus i munnhulen. Sykepleieren vil veilede deg vedrørende munnstellet, og gi deg nødvendig utstyr.
Innstikkstedet for Hickman kateteret skal vaskes med en steril kompress dynket med Klorhexidin 5 mg/ml etter dusj eller ved bandasjeskift. Sykepleieren veileder deg i dette.
Daglige målinger
Temperatur, puls og blodtrykk blir kontrollert flere ganger daglig. Hensikten med å observere forandringer er å sikre at tegn på infeksjon eller andre komplikasjoner blir oppdaget så tidlig som mulig. Informer personalet ved endringer i din allmenntilstand.
Vekt
Du skal veie deg hver morgen og kveld. Vektøkningen kan bety at du holder tilbake vann i kroppen, og at du trenger vanndrivende medikamenter. Tap av vekt over tid kan bety at du ikke får i deg tilstrekkelig næring og væske.
Urin/Avføring
Det er viktig å observere urin og avføring. Gi beskjed til personalet ved ubehag eller enddringer i hyppighet, mengde eller utseende.
Medisiner
Det er viktig at vi får beskjed hvis du har problemer med å svelge medisinene. Pass på å skylle tablettene ned med rikelig væske. Ellers kan du risikere at de setter seg fast i spiserøret og etser på slimhinnen.
Ordem
I den tiden du er isolert er det viktig at også dine omgivelser er rene. Det er derfor helt nødvendig at du holder rommet ryddig slik at daglig rengjøring kan gjøres på best mulig måte, både av pleie- og rengjøringspersonalet.
Komplikasjoner etter stamcelletransplantasjonen
Stamcelletransplantasjon innebærer alltid en betydelig risiko for komplikasjoner, og disse kan variere mye både i omfang og grad. Noen er allerede omtalt i foregående kapitler. Ulike typer forbehandling og støttebehandling er også forbundet med ulike komplikasjoner, og derfor omtales her kun de som generelt er mest vanlig. Dette er komplikasjoner vi forventer i varierende grad hos alle pasienter, og de kan ofte være lettere å mestre hvis man kjenner litt til dem på forhånd. I dette avsnittet får du også vite litt om hvordan komplikasjonene kan forhindres eller lindres.
Infeksjon
Du er særlig utsatt for infeksjoner mens du ligger i beskyttende isolat. Årsakene er flere, men viktigst er lavt antall hvite blodceller, særlig nøytrolfile.
Nesten alle pasienter får feber. Feber kan bety infeksjon, men det kan også være tegn på allergi overfor medikamenter, skyldes en ufarlig komplikasjon til transfusjon, eller være tegn på transplantat-mot-vert sykdom. Derfor er temperaturmåling viktig.
Det kan være avgjørende at du så tidlig som mulig forteller oss om forandringer i din tilstand. Slik informasjon kan for eksempel forklare hvorfor du har feber. Eksempler på endringer:
- Smerter og sårhet i munn og hals.
- Hudforandringer/utslett eller kløe.
- Hoste eller kortpustethet.
- Uvanlig farge på væske som kommer fra naturlige åpninger eller fra sår.
- Smerter ved vannlatning/avføring.
- Endret utseende av urin eller avføring.
- Magesmerter.
- Påfallende svettetendens.
- Frysninger.
I denne perioden bør du kun ha kontakt med få personer. En av hovedhensiktene med isolatoppholdet er jo å hindre at du blir smittet av personer utenfra, og alle som skal inn til deg får opplæring i hvordan de skal vaske og kle seg.
Det tillates ikke at besøkende har med seg blomster. Besøkende kan for eksempel ta med seg aviser og bøker. Besøkende bes snakke med helsepersonell om hva de kan ta med til deg i isolatet.
Etter at isolatperioden er over, er risikoen særlig for bakterieinfeksjoner noe mindre, men både forbehandlingen og annen immundempende behandling som gis i forbindelse med transplantasjonen, medvirker til at immunforsvaret forblir redusert i mange måneder, evt. også år etter transplantasjonen. Dette omtales nærmere under.
Blødning
Vi forventer økt blødningstendens i den første tiden etter transplantasjonen grunnet redusert blodplatetall. Derfor måles blodplatenivået ditt daglig i isolatfasen. Det gis blodplatetransfusjoner både forebyggende og ved behov.
Det er også flere ting du selv kan gjøre for å redusere risiko for blødning:
- Bruk kun barbermaskin hvis du må barbere deg.
- Bruk kun myke tannbørster når du har tillatelse til å børste tennene. Det er ikke tillatt med tannstikker eller tanntråd på grunn av faren for sår og blødninger.
- Unngå for varm mat som kan skade munnslimhinnen.
- Grunnet risiko for neseblødning bør man unngå plukking inni nesen samt å pusse nesen hardt.
- Det er viktig å se på urinen og avføring med tanke på forandringer. Blod i urinen gir rødfarge, mens blod i avføring ofte fører til at avføringen blir svart/tjærelignende. Avføringen kan også inneholde friskt blod.
- Hvis du hoster og får opp blod, så ta vare på oppspyttet slik at det kan vises frem til en pleier.
- Påfallende sterk hodepine kan være tegn på blødning. Ved hodepine bør du derfor kontakte sykepleieren så snart som mulig.
Anemi
I tiden etter transplantasjonen faller antall røde blodceller, og man utvikler anemi (lav blodprosent, forklart over). Dette kan gi slapphet, tretthet, svimmelhet, tungpust, hjertebank, øresus, hodepine og redusert matlyst. Hvis noen av disse plagene kommer uventet så må du kontakte sykepleier. Blodtransfusjon vil som regel gi god symptomlindring.
Transplantat-mot-vert sykdom (‘graft-versus-host disease’ - GvHD)
Dette er en komplikasjon med betydelig varierende forekomst, men samlet sett regner vi med at rundt halvparten av transplanterte utvikler behandlingstrengende GvHD. Tilstanden skyldes at celler fra donor kan oppfatte kroppen din som fremmed, og sette i gang en immumreaksjon mot celler/vev i kroppen din, og deles gjerne inn i akutt- og kronisk GvHD. Tradisjonelt inntrer akutt GvHD innen 100 dager etter transplantasjonen, mens den kroniske formen typisk kommer senere.Dette er ikke lenger en absolutt grense, og man ser ofte såkalte overgangsformer.
Litt GvHD kan være gunstig, da det kan redusere risikoen for tilbakefall av grunnsykdom, men alvorlig GvHD kan redusere livskvaliteten i betydelig grad, og i verste fall være livstruende.
Alvorligheten av både akutt og kronisk GvHD fastsettes etter internasjonalt anerkjente graderingssystemer, som er helt avgjørende for å styre behandling og oppfølging.
Vanlige symptomer og tegn på akutt GvHd er:
- Utslett, spesielt på overkropp, i håndflater eller fotsåler. Det kan komme utslett på deler av kroppen eller hele kroppen. Dette kan utvikle seg til små og store blemmer som kan forårsake hudløse områder.
- Slimhinneskade i mage-/tarmsystemet, som kan gi magesmerter, kvalme, oppkast og diaré.
- Leverskade med lett økte leververdier i blodprøver i milde tilfeller. Ved mer uttalt sykdom kan man bli gul på øynene og i huden (gulsott), få hudkløe, magesmerter og væskeansamlinger.
Vanlige symptomer og tegn på kronisk GvHd er:
Kronisk GvHD utvikler seg ikke sjelden fra en akutt GvHD, og opptrer da typisk i de samme organene, men kan også rammeandre organer. Kronisk GvHd arter seg sjelden akutt og betennelsespreget, men mer som en autoimmun sykdom som utvikler seg over tid. Hos noen pasienter kan den bli en svært plagsom tilstand. De aller vanligste tegnene på kronisk GvHd er:
- Hudforandringer: Dette sees ofte, men kan gi seg til kjenne på flere ulike måter. Noen eksempler på hudforandringer er:
- Sklerodermi, huden blir hard og ubevegelig. Dette kan hos noen få pasienter medføre problemer med å bevege ett eller flere ledd.
- Rødhet og overfølsomhet i huden.
- Økt tendens til flassing/avskalling (også kalt «fiskehud»).
- Dårlig hårvekst, hos noen uttalt hårtap.
- Tap av eller endret pigment på mindre eller større hudområder.
- Noen pasienter kan få betennelse i muskulatur, bindevev og/eller ledd som kan medføre smerter og/eller uttalt stivhet.
- Såre og tørre øyne pga. svekket tåreproduksjon.
- Sår og tørr munnhule pga. nedsatt spyttproduksjon.
- Leverforandringer og mage-tarmsymptomer som ved akutt GVHD
- Lunger: Symptomer fra luftveiene, med hoste og astma-lignende symptomer, en sjelden gang arrdannelse som kan medføre lungefibrose-lignende sykdom.
- Nedsatt matlyst og vekt problemer.
- Såre og tørre slimhinner i skjeden hos kvinner. Det kan oppstå problemer med sammenvoksinger i skjeden.
- Problemer med forhuden på penis i form av sår og eventuelt sammenvoksinger.
Tilstanden kan «brenne ut» over tid, men kan også medføre større eller mindre varige organskader. Noen ganger kreves langvarig immundempende behandling. Symptomer fra øyne og munn kan lindres med kunstig øyendråper eller kunstig spytt. Forskjellige medisiner brukes til å hindre og behandle GvHd. Viktigst er Metotreksat og Sandimmun, men i tillegg kan det være nødvendig å gi deg steroider (Solu-Medrol eller Prednison), andre immundempende midler og/eller ekstrakorporal fotoferese (ECP). Hvis du får GvHd skal vi diskutere dette nærmere med deg og forklare behandlingen.
Ernæring
Cellegiftbehandling forårsaker ofte kvalme og oppkast. Andre medikamenter kan også påvirke smaken og nedsette appetitten i dager og uker. I en periode kan det være smertefullt for deg å spise og drikke.
I den første perioden, mens du ennå har ettervirkninger av cellegiftbehandlingen på mage/tarm, trenger noen intravenøs ernæring (TPN). Næringsblandingen inneholder alle næringsstoffer du trenger.
Det er vanlig å få nedsatt spyttsekresjon og munntørrhet, dels på grunn av cellegift, dels pga. GvHd (transplantat-mot-vert-sykdom). I den sammenheng er det viktig at du steller munnen godt. Selv om du i en overgangsperiode synes det er vanskelig å spise og drikke, er det viktig at du forsøker.
Pleiepersonalet vil gjennom hele forløpet tilby deg variert mat samt hjelpe deg slik at du får i deg tilstrekkelig med væske.
Hvis du ikke klarer å gjennomføre måltidene, kan du få velge mellom flere ulike typer næringsrike drikker. Det kan også være nødvendig med tilskudd av vitaminer og mineraler, men det bør du avtale med lege og sykepleier (spør legene).
Mange pasienter opplever at det er vanskelig å få i seg tilstrekkelig mengde mat under sykehusoppholdet og etter at de er kommet hjem. Maten er en viktig energikilde og nedsatt inntak kan tære på kreftene. Problemet med å spise kan ha mange årsaker: kvalme, oppkast, endret smaksopplevelse, GvHd, infeksjoner, sår og blemmer og psykiske årsaker som følge av den påkjenningen du har vært igjennom. Ofte vil det være en kombinasjon av flere faktorer.
De fleste pasienter får bedre matlyst etter noen dager til et par uker hjemme, men det er dessverre ikke slik for alle. Noen opplever ernæringsproblemer i flere måneder etter transplantasjonen.
Enkelte trenger spesialkost under behandlingen og de første tre månedene etter transplantasjonen. De dette gjelder vil få et eget skriv ved innleggelse.
God hygiene er spesielt viktig under tilberedning av mat for å unngå smitteoverføring via maten.
Fysisk aktivitet
Tiden i isolatet kan være lang og bli en psykisk påkjenning. Det er viktig å forsøke å opprettholde en normal døgnrytme. Det kan være vanskelig å unngå å dorme midt på dagen, noe som gjør det desto vanskeligere å få sove om natten.
Tidligere transplanterte har sagt at det var en god hjelp å lage dagsplaner under isolasjonsperioden. Dagsplanene påvirket evnen og motivasjonen til å gjennomføre daglige rutiner.
Vi anbefaler at du setter deg små mål for dagen, samt aktiviserer deg selv uten å sette for høye krav. Erfaringen tilsier at det er vanskelig å gjennomføre aktiviteter som krever sterk eller langvarig konsentrasjon. Du kan sykle på ergometersykkel i korte intervaller, gå på steppen (trappetrening), eller gjøre andre øvelser som fysioterapeuten har gitt deg. Litt bevegelse er bedre enn ingenting.
Eksempel på god forebygging: Du kan til en viss grad forebygge lungebetennelse ved å være i fysisk aktivitet. Ved å bevege deg eller sitte oppe, er det lettere å hoste opp seigt slim, som ellers kan hope seg opp i hals og luftveier. Vi anbefaler deg å trene etter råd fra pleiepersonalet og fysioterapeutene.