Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Klinisk studie av behandlingstilbud for spiseforstyrrelser

Temperament Based Therapy with Support (TBT-S)

Vi tilbyr nå behandlingen TBT-S. Tilbudet er en del av en klinisk studie hvor pasienten kan være med og delta i et femdagers behandlingstilbud. For å være med må du være kvalifisert til studien og samtykke til å være en del av forskningsprosjektet. RASP ved Oslo Universitetssykehus leder prosjektet og er de som vurderer om du er kvalifisert. Behandlingen gjennomføres her ved Regional avdeling spiseforstyrrelser i Bergen.

​​​Regional avdeling spiseforstyrrelser har ansvar for de mest alvorlig syke med spiseforstyrrelser i Helse Vest. Vi tilbyr tverrfaglig behandling til pasienter som allerede har fått tilbud om behandling i DPS eller PBU. Vi starter nå opp et klinisk studie knyttet til behandlingstilbud for unge voksne og langtidssyke, hvor vi tester effekten av en 5-dagersbehandling for spiseforstyrrelser. Les mer om studien. Selve behandlingen er en kombinasjon av gruppe- og individualterapi, gitt av klinisk ernæringsfysiolog, psykolog/psykologspesialist og lege.

Informasjonsbrosjyre om studien.

TBT-S er en nevrobiologisk tilnærming til spiseforstyrrelser, basert på nyere hjerneforskning, samt kunnskap om medfødt temperament og temperamenttrekk. Studier viser at enkelte temperamenttrekk kan bidra til utvikling og opprettholdelse av spiseforstyrrelse (for eksempel perfeksjonisme, rigiditet, tvang, angst).

Det er et supplement til pågående behandling, som gir pasient og støtteperson(er) en felles forståelse av spiseproblemet og hvordan man kan møte det på en produktiv måte. Behandlingen retter fokus mot å bruke temperamenttrekk som en ressurs i tilfriskningsarbeidet.

Behandlingen foregår over 5 sammenhengende dager, og bygger på kunnskap om nevrobiologi, flerfamilie terapi (FFT) og dialektisk atferdsterapi (DBT). TBT-S er et produkt av erfaring fra pasienter, pårørende og behandlere.

Innholdet i behandlingsuken fokuserer på:

  • Nevrobiologisk psykoedukasjon
  • Erfaringsbasert læring gjennom aktiviteter som adresserer nevrobiologi hos personer med spiseforstyrrelse, temperamenttrekk, problemløsning og støttepersoners rolle
  • Ferdighetstrening
  • Måltidsveiledning
  • Utarbeidelse av behandlingsavtale

Gjennom uken vil pasient og støtteperson(er) samarbeide om en behandlingsavtale (BA). Denne avtalen er et rammeverk for handling som integrerer verktøy og strategier for å nå ønskede mål sammen med sin(e) støtteperson(er). Målet er å gi pasient og støtteperson mulighet til å bruke sine ressurser produktivt for å håndtere og redusere symptomer på spiseforstyrrelse.

Nevrobiologisk psykoedukasjon gir en felles forståelse av bakgrunn for intervensjoner. Erfaringsbasert læring kan gi både pasient og støtteperson(er) anerkjennelse og forståelse av problemene, samt mulighet for å utforske løsninger. Ferdighetstrening baserer seg på hvordan egne temperamenttrekk kan brukes til å redusere symptomer på spiseforstyrrelse. Måltidsveiledning gir mulighet til å øve på måltid etter individuelle behov. Behandlingsavtalen gir en struktur for utvikling og læring av ferdigheter mot individuelle mål om tilfriskning.

Ønsker du å melde deg som deltaker eller få mer informasjon om studien, kan du


Prosjektet er særlig nyttig for personer som kjenner utfordringer knyttet til angst og tvang, samt at temperamenttrekk som rigiditet og perfeksjonisme er gjenkjennbart. Prosjektet har følgende inntakskriterier:

  • Pasienter med anoreksi.
  • Pasient gjenkjenner seg i sentrale trekk som perfeksjonisme, engstelig, rigiditet
  • Minst én støtteperson (maks 4) som pasienten ønsker å inkludere i behandlingen
  • Pasient og støtteperson(er) må ønske å jobbe med tilfriskning
  • Pasient og støtteperson(er) må kunne ha anledning til å følge kurset en hel arbeidsuke på dagtid
  • ​​Vilje til å arbeide med sine utfordringer i en gruppe
  • Det vil forventes at man spiser måltid sammen med andre
  • Pasienten har et aktivt behandlingsforløp ved BUP/DPS i Helse Vest
  • Somatisk stabilitet, med BMI over 15
  • Over 18 år
  • Ikke aktiv suicidalitet, rus eller psykose

For å melde sin interesse kan pasienten maile oss på epost tbts@ous-hf.no eller fylle ut dette skjemaet
Pasienten vil deretter bli kontaktet av oss for nærmere avtale og mer informasjon. Vi gjennomfører et kort screeningintervju med pasienten og ber om informert samtykke. Blir pasienten randomisert til TBT-S vil du som behandler kontaktes for å sende en kort standardisert henvisning til avtalt behandlingssted.
Mal ligger vedlagt eller fås tilsendt ved behov.

Informasjon til henviser / kliniker.

Pasient og støtte vil etter denne uken ha utarbeidet en behandlingsavtale som tas med tilbake og følges opp av lokal BUP/DPS. Denne kan supplere pasientens behandlingsplan i psykoterapi, og den kan brukes selvstendig og i samarbeid med støtteperson(er) i hverdagen. 

Kontaktinformasjon

Regional avdeling spiseforstyrrelser v/ Yngvild Sørebø Danielsen, Marianne Beck, Monica Linnea Ones, Ingelin Birkeland Daatland. Adresse: Haukelandsbakken 15, 5021 Bergen. Glasblokkene, blokk 3, etasje 4. Telefon: 55 97 68 20

 

 

Sist oppdatert 09.01.2025