Senteret er organisert som et tverrfaglig og nasjonalt nettverk med hovedsakelig deltidsansatte.
Nettverket består av regionale ressursgrupper som styres av en koordinator (lungelege) og prosjektmedarbeidere (tverrfaglig) samt ulønnede ressurspersoner. Nevrologisk og pediatrisk kompetanse i tillegg til førstelinjetjeneste er også representert i gruppene.
Forum for NKH-ansatte (krever pålogging)
Her finner du oss på Haukeland - kart (pdf)
Nettverksmøter
Neste NKH Nettverksmøte:
21.oktober 2020 – NKH webinar, 1 dag
Se program for Nettverksmøter
NKH Nettverksmøte for 2021 og 2022
Se webinar fra 21.oktober 2020 – NKH webinar
Se presentasjoner fra webinar:
LTMV registeret høst 2020
1.1 Webinar PROM 21 okt 2020
National Respiratory Centre (NRC) Danderyds Hospital Sweden
Fysioterapi til covid-19 pasienter. Erfaringer fra medisinsk klinikk, OUS
NIV behandling ved COVID-19 og aerosoldannelse
Oksygenbehandling ved COVID-19
LTMV utstyr i sykehus, LTMV pasienter hjemme, Brukererfaring, Forskning
Om oss
En sentral ide har vært å bygge ut senterets virksomhet ved å ansette prosjektmedarbeidere over hele landet. Med en desentralisert organisasjonsmodell vil man ideelt sett oppnå en raskere kompetanseoppbygging og derved et økt og enhetlig tilbud på landsbasis.
Medarbeidere over hele landet
Våre medarbeidere er organisert i tverrfaglige, geografiske team og er NKHs nøkkelpersoner og forlengede arm i en landsomfattende kompetanseoppbygging. Økt kunnskap lokalt og innenfor de ulike regioner er en viktig forutsetning for at NKH skal få en praktisk betydning for hver enkelt pasient.
Nærhet til pasienten er den beste forutsetning for fokusering på hjemmesituasjonen og derved et nært og tett samarbeid med førstelinjetjenesten. De fleste pasientene som får ventilasjonsstøtte klarer seg selv. Det er således lite ønskelig med en sentralisering av behandlingstilbudet.
Tverrfaglig samarbeid
Faglig mangfold og høy standard er sikret gjennom en bredt sammensatt referansegruppe. Virksomheten består av en sentral enhet på 7 personer i hel- og deltidsstilinger, organisatorisk underlagt Lungeavdelingen, Haukeland universitetssjukehus.
Tilknyttet senteret er et landsomfattende, tverrfaglig nettverk av prosjektmedarbeidere som omfatter ytterligere 22 personer; leger, sykepleiere og fysioterapeuter. Medarbeiderne er frikjøpt fra sin kliniske hovedvirksomhet for å drive kompetansefremmende virksomhet innenfor sin egen region i samarbeid med NKH.
Ny nettverksmodell 2011
Kompetansesenterets nettverk vil være mer differensiert enn tidligere med hensyn til den formelle tilknytning til senterets stab som er lokalisert på Haukeland universitetssjukehus.
Lokale ressursgrupper
Senterets driftsmidler er på åremålsbasis og alle stillinger eller tilknytninger til senteret er som tidligere tidsbegrenset. Det skal være en tydelig regional forankring av arbeidet gjennom organisering og oppgavefordeling i ressursgrupper.
Ressursgruppene består av ulike medlemmer – en regional koordinator (20‐30 % stilling) som leder gruppen med prosjektmedarbeidere (10 % stillinger) og ressurspersoner (ulønnede stillinger).
NKH-nettverket 2010.
Årsrapporter
Årsrapport - Nasjonal kompetansetjeneste for hjemmerespiratorbehandling 2016
Referansegruppe
Referansegruppe - Nasjonal kompetansetjeneste for hjemmerespiratorbehandling
Regionale koordinatorer og ressursgrupper
Omstruktureringen i 2011 med etablering av regionale ressursgrupper hadde som mål bl.a. å gi en sterkere forankring i det regionale HF. Vi har ansett det som en vesentlig forutsetning for å bedre kvaliteten på tjenesten og redusere de nasjonale ulikhetene. De regionale ressursgruppene står sentralt i implementerings-strategien for veilederen.
I løpet av 2012 ble det utarbeidet regionale statusrapporter som i detalj kartlegger tilgjengelig kompetanse på utredning og behandling innenfor hver region. Dette er et nødvendig grunnlag for utarbeidelse av regionale handlingsplaner som blir arbeidsredskapet for implementering av den nasjonale veileder og retningslinje for langtids mekanisk ventilasjon (LTMV).
Statusrapporter LTMV
Søknad NKH stipend 2020
Nasjonalt Kompetanseteneste for Heimerespiratorbehandling (NKH) lyser ut midlar til reiser,
forsking eller kvalitetsforbetrings-prosjekt for helsetenester for behandling av vaksne og barn
med langtidsmekanisk ventilasjon (LTMV) i heimen.
Prosjektet må gjennomførast, og evaluering må leverast innan utgangen av 2020.
Utlysningsinformasjon
Reisestipend og søknadsskjema Søknad om midlar til kvalitetsforbetring LTMV 2020Søknad om forskningsstipend