Seksualitet og samliv
Kirurgiske inngrep som fører til stomi kan i tillegg til fysiske konsekvenser av selve inngrepet ha innvirkning på oppfatning av kroppen din, selvfølelse og seksualitet. mange kjenner seg mindre attraktive på grunn av kroppsforandringen og har tanker om det går an å ha et normalt seksualliv.
Hensikt
Hensikten med dette punktet, er å komme med råd som til en viss grad kan begrense/lindre utfordringer med intimitet og seksualliv etter en stomioperasjon.
Alle bilder: Helse Bergen
Kroppsbilde og selvtillit
Kroppsbilde og selvtillit er tett knyttet til seksualitet. Kroppsbilde defineres som oppfatningen vi har av egen kropp, hva vi tenker og mener om den, og hva vi tror andre mener. Selv om du er forberedt på operasjonen og har god støtte fra omgivelsene rundt deg, kan den første tiden etter stomioperasjonen kjennes vanskelig og uforutsigbar. Den fysiske forandringen som følge av operasjonen, frykt for lekkasje fra stomibandasjen, lukt og lyder kan påvirke parforholdet når det kommer til sex og seksualitet. Dette er helt normale utfordringer etter en stomioperasjon, vanligvis finner du gradvis ut av hvordan du skal håndtere forandringen både fysisk og psykisk.
Det kirurgiske inngrepet og tilleggsbehandling
Det tar ofte noe tid å komme seg etter en operasjon. I denne perioden går gjerne alle krefter med til det, slik at seksualitet blir satt på «vent». Likevel har mange et stort behov for nærhet og ømhet. I noen tilfeller fører tilleggsbehandling som strålebehandling, cellegift og hormonbehandling til at både lysten og evnen til å ha samleie endres. Som følge av det kirurgiske inngrepet kan det oppstå anatomiske forandringer i bekkenet. Nerveforsyningen til kjønnsorganene kan bli påvirket og organenes funksjon kan bli endret.
Tips og råd for å opprettholde seksualitet etter en stomioperasjon
For å gjøre den første tiden etter operasjonen enklere kan det være lurt at partneren også får informasjon om stomi. Partner kan være med på informasjonsmøte før innleggelse på sykehuset, under sykehusoppholdet eller på kontroller hos stomi -og kontinenssykepleier og lege. Selv om partnere som regel ikke deltar i stomistell, må hen likevel forholde seg til stomiposen.
For å redusere usikkerhet om hva det å ha stomi innebærer kan partner for eksempel være til stede under et stomistell før utskriving fra sykehuset. Selv om partner gjerne bare ser posen, kan informasjonen øke innsikten i dine utfordringer. Det kan igjen gjøre det enklere å snakke om hvordan stomien påvirker intimitet og etter hvert også å diskutere hva som likevel kan fungere godt.
Hvis man er singel og skal inn i et nytt forhold er det oftest lurt å bli litt kjent med hverandre og fortelle om stomien før man har sex. «One night stand» der partner ikke er forberedt på at en har pose på magen kan by på utfordringer.
Pasientorganisasjoner som NORILCO og Kreftforeningen har informasjon om det å leve med stomi og seksualitet.