Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Huden og hudkomplikasjoner

Hudproblemer er kanskje mer vanlig enn man tror, og det kan gi store utfordringer. Nesten halvparten av de med stomi kan oppleve hudproblemer. Hudproblemer kan påvirke hvor godt stomiplaten sitter, som igjen har betydning med tanke på lekkasje. Forebygging av hudproblemer rundt stomien er kanskje det viktigste for å unngå utfordringer.

Hudproblemer er relativt vanlige i befolkningen. Hudsykdommer kan skyldes en rekke faktorer, inkludert ytre påvirkninger, arvelige disponeringer eller som en konsekvens av andre sykdommer. Det er viktig å forstå hvordan huden bør se ut og hvordan den bør bli stelt.

Hensikt

Hensikten med denne teksten er å gi anbefalinger til stomiopererte og helsepersonell for å forebygge og behandle hudproblemer og lekkasjeutfordringer.

Årsaker til og konsekvenser av hudproblemer i stomiområdet

Mange tror at rød eller sår hud rundt stomien er noe de må regne med, men dette er feil! Huden rundt stomien skal se ut som huden på resten av magen. Hudproblemer rundt stomien kommer gjerne som følge av irritasjon av tarminnhold eller urin på huden. Huden kan også bli utsatt for slitasje og reagere på stomibandasjen eller tilleggsprodukter. Feil ved utførelse av stomistell, samt feil valg av stomibandasje, kan også føre til unødvendig belasting på huden.

Hudkomplikasjoner i stomiområdet kan variere i varighet og alvorlighetsgrad, fra milde hudirritasjoner til sår og medfølgende infeksjoner.

Blant de vanligste tidlige hudkomplikasjoner finner vi irritativ kontakteksem, mekanisk skade og soppinfeksjoner.

Den vanligste typen hudproblem rundt stomien er hudirritasjoner forårsaket av lekkasje ved at det kommer tarminnhold eller urin på huden som blir liggende og skape irritasjon og sår. Tynntarmsinnhold er rikt på fordøyelsesenzymer og er derfor meget hudirriterende. På samme måte kan urin, når den blir liggende på huden over tid, forårsake hudirritasjon. Sår og irritert hud rundt stomien forekommer hyppigst hos ileostomiopererte, noe sjeldnere hos urostomiopererte og sjeldnest hos de med kolostomi.

Stomi med hudreaksjon
Huden kan også bli utsatt for slitasje og reagere på stomibandasjen eller tilleggsprodukter.

 

 

Dette kommer av at man ikke er forsiktig ved bytte av stomiplaten. Hver gang man tar av stomiplaten uten å bruke fuktige kompresser eller klebefjerner vil man ta med det øverste laget av huden og det oppstår rødme og små sår i huden.

Stomi med hudskade
Mekanisk skade

Infeksjoner i huden med bakterier som for eksempel gule stafylokokker eller sopp, kan ytterligere forverre en hudskade. Hudinfeksjoner med bakterier eller sopp oppstår lettere når huden alt er skadet. Fuktig miljø bidrar til at skaden blir verre.

Hudsykdommer kan også forekomme i området rundt stomien. Hvis man for eksempel har psoriasis eller atopisk eksem, vil dette også kunne forekomme under platen.

Et nærbilde av en persons hud
Psoriasis i stomiområdet

 

Et nærbilde av en persons hud med rødt utslett
Psoriasis i stomiområdet

 

 

Andre hudkomplikasjoner som kan oppstå i stomiområdet

Granulasjonspolypper, også kjent som “villkjøtt”, kan oppstå som små “knotter” på huden. Disse polyppene består av fortykket granulasjonsvev som ofte blir dannet i overgangen mellom hud og stomislimhinne. De er ofte lettblødende, noe som kan føre til lekkasjeproblemer og smerter.

Stomi med hudskade
Granulasjonspolypper er ofte lettblødende, noe som kan føre til lekkasjeproblemer og smerter.

 

stomi med hudskade
Folliculitt oppstår når hårsekkene blir skadet.

 

Kjent som folliculitt og oppstår når hårsekkene blir skadet. Dette kan resultere i røde, punktvise skader, som kan være få eller mange. I noen tilfeller kan det også oppstå væskefylte blærer eller gule, pussfylte blærer. Folliculitt kan være ledsaget av kløe og smerter.

Slik eksem oppstår når huden kommer i kontakt med allergifremkallende stoffer som plast, gummi, hudpleiemidler, parfyme, deodoranter eller klebematerialer.

stomi med hudskade
Avgrenset område med rødme, hevelse og små blærer, og kan medføre sår og blødninger

 

Tilstanden er kjennetegnet av et avgrenset område med rødme, hevelse og små blærer, og kan medføre sår og blødninger. Symptomer inkluderer smerte, brenning, svie og kløe. Det er viktig å merke seg at hvis man først utvikler en allergi, vil man alltid ha denne allergien.

Aktuelle råd for å sikre sunn hud

Sår hud er noe de fleste stomiopererte vil oppleve før eller senere. Det er viktig å finne årsaken til hvorfor huden blir sår.  

Et nærbilde av en persons øye
Sår hud

 

Tips ved milde hudirritasjoner:

Vær oppmerksom på at stomien endrer seg i størrelse de første 6-8 ukene etter operasjonen. De første månedene etter operasjonen er det viktig å måle størrelsen på stomien med jevne mellomrom og tilpasse hullet deretter.

Det er viktig at hullet i stomiplaten ikke er for stort eller for lite i forhold til stomien. Hullet til en kolostomi man skal klippe 1 – 2 mm større enn selve stomien. Ved ileostomi og urostomi skal hullet i stomiplaten slutte tett rundt selve stomien.

Er hullet for lite, vil stomislimhinnen fukte på platen og stomiinnholdet vil kunne sive inn under platen og forårsake lekkasje og sår hud. Hvis hullet blir for stort kommer tarminnhold/urin i kontakt med huden og forårsaker sår hud.

Ikke ha for dårlig tid når du tar av stomiplaten. For røff fjerning av stomibandasjen kan føre til rifter eller skade av huden (strippingskade). Platen bør alltid bli fjernet så skånsomt som mulig. Dette for å bevare hel hud. Bruk gjerne klebefjernerspray/ klebefjernerserviett mellom hud og plate. La klebefjerneren virke noen sekunder slik at platen slipper taket. Vask deretter med godt fuktede kompresser. Ikke gni.

Hår under stomiplaten kan gjøre at platen ikke fester seg ordentlig. Det kan også gi irritasjon i hårsekkene når man fjerner platen. Barber med hårretningen jevnlig for å unngå at det utvikler seg sår og infeksjoner. Bruk éngangshøvel og varmt vann. Unngå bruk av hårfjerningsmiddel eller barberkrem, da de kan forårsake hudirritasjon. Smør gjerne huden med en liten mengde barrierekrem etter barbering.

Tørr hud kan medføre sprekker og sår og kan føre til at platen ikke fester seg ordentlig. Har huden blitt tørr, kan man smøre på barrierekrem.

  • Smør kun en liten mengde utover huden.
  • La den tørke i 5 – 10 minutter slik at kremen får trekke godt inn i huden.
  • Tørk av all overflødig krem.
  • Obs! For mye krem i stomiområdet vil svekke klebeevnen på platen.

Hyppige skift kan være en påkjenning for huden og føre til sårhet. For sjeldne skift kan også føre til skade og irritert hud fordi tarminnhold/urin blir liggende i kontakt med huden over tid. Platen på to- delt utstyr skiftes hver andre eller tredje dag. Lukket stomipose må man skifte 1 – 3 ganger i døgnet. Tømbar stomipose og urostomipose må man skifte vanligvis én gang daglig.  En-delt utstyr skal man skifte minimum én gang per dag.

 

Førstehjelpstips ved milde hudproblemer

En flaske medisin
Krystallfiolett 0,5 % er et flytende lilla fargestoff som virker på bakterier og sopp.

Krystallfiolett 0,5% er et flytende lilla fargestoff som virker på bakterier og sopp.  Middelet virker også uttørrende og gir bedre feste for stomiplaten.

  • Påføre på de såre områdene ved hjelp av en bomullspinne.
  • La det tørke før ny plate blir satt på.
  • Skal ikke brukes i dype, åpne sår.

Krystallfiolett får man kjøpt reseptfritt på apotek.

Krystallfiolett har ikke en forebyggende effekt og skal ikke bli brukt som et fast innslag ved stomistell.

Hydrokortisonkrem 1 % kan man smøre på sår hud. Denne kremen har en antiinflammatorisk effekt. Masser kremen godt inn i huden, la den trekke inn i 5 minutter, og tørk av det overflødige. 

 

hydrokortisonkrem
Hydrokortisonkrem 1 % kan smøres på sår hud

Hydrokortisonkrem skal ikke bli brukt i mer enn to – tre uker om gangen. Hydrokortisonkrem 1 % får man kjøpt reseptfritt på apoteket.  Sterkere kortisonkremer krever resept fra lege.

Barrierekrem er en spesialkrem beregnet på huden omkring stomien. Kremen tilfører fuktighet, og styrker huden. Den inneholder lite fett, slik at stomiplaten fester seg til huden. Kremen smøres på i et tynt lag. Overflødig krem tørkes av etter noen minutter for optimal klebing av stomiplaten. Kremen får man på stomiresept. 

Stomipulver blir brukt når huden er sår og fuktig.

  • Dryss pulveret drysses på de fuktige partiene. Pulveret trekker til seg fuktigheten slik at platen kan feste seg.
  • Pulver på hel hud børstes bort, da det reduserer platens klebeevne.
  • Stomipulver får man på stomiresept. 

Pasta og tetningsringer muliggjør en tettere bandasjering der huden omkring stomien er ujevn. Disse får man på stomiresept.

Strev ikke for lenge på egen hånd med sår hud. Ta kontakt med stomi- og kontinenssykepleier eller annen kyndig person og få sårheten vurdert slik at riktig behandling blir iverksatt.

Lekkasje

En rull med toalettpapir
Lekkasje

Sår hud og lekkasjer skaper gjerne bekymring, og man blir utrygg.

Vi ser at lekkasjer gir sår hud, da tarminnhold/urin kommer i kontakt med huden. Sår hud kan gjøre det vanskelig å feste stomiplaten, og da blir det en ond sirkel.

Mange tror at lekkasje er når det renner tarminnhold/urin ut på klærne. Dette stemmer ikke! Lekkasje er et faktum når tarminnhold/urin kommer under stomiplaten.

En gul sirkel på en hvit plate
Ingen lekkasje

Ved alle stomiskift er det viktig å sjekke om det er  tarminnhold eller urin på baksiden av den brukte platen. Hvis platen er oppsvulmet og/eller misfarget, er det et sikkert tegn på lekkasje. Et annet tegn på lekkasje er at det klør, stikker eller svir på huden under platen. Den viktigste behandlingen er å forebygge lekkasjer, og på den måten hindre hudproblemer. Finn årsaken og fjern den!

 

Mulige årsaker til lekkasje i stomiområdet

Dette er vanligvis forårsaket av hudfolder, valker eller andre ujevnheter i området rundt stomien. Stomiplaten klarer ikke å følge magens fasong og får problem med å feste seg til huden. Det vil da kunne komme tarminnhold og urin under platen. Det er ulike måter å fylle ut ujevnheter på, for eksempel tetningsprodukter som stomipasta eller tetningsringer. Noen ganger kan det være nødvendig å skifte til nytt stomiutstyr. Det er viktig å finne årsaken til hvorfor det oppstår lekkasje. Hvis du er i tvil, ta kontakt med stomi- og kontinenssykepleier.

Stomien kan være så lav at den er på nivå med huden eller lavere. Tarminnhold/urin vil da komme i kontakt med huden rundt stomien som igjen kan føre til lekkasje. Løsningen er ofte å bruke konveks eller flat endelt stomibandasje. Her anbefaler vi alltid at stomi- og kontinenssykepleier blir kontaktet.

Både løs og for hard avføring kan føre til lekkasjer. Ved løs avføring er det økt risiko for at innholdet klarer å komme inn under platen og lekkasje oppstår.

Avføringen kan bli så hard at den ikke faller ned i posen. Dette kan føre til at avføringen blir presset inn under platen.

Hvis det oppstår undertrykk i stomiposen, kan det bli vakuum og posen kleber seg sammen (pancaking). Ved vakuum i stomiposen samler tarminnholdet seg rundt stomien og faller ikke ned i posen. Da kan posen bli forskjøvet av tarminnhold som presser på og lekkasje kan oppstå. Vakuum i stomiposen kan man forebygge ved å tilstrebe mykt tarminnhold via kosten og/eller legemiddel. Tarminnholdet kan man mekanisk skyves nedover i posen fra utsiden. Ellers kan man få hjelpemidler som smørende deodorant som man «smører» innsiden av posen med, slik at avføringen lettere glir ned. Alternativt kan man legge en bit av en kompress eller litt toalettpapir i posen, eller man kan tette filteret delvis på stomiposen med en klisterlapp.

 

Stomibrokk
Stomibrokk

 

Ved stomibrokk vil utbuling på magen gjøre det vanskelig å få utstyret til å feste seg. Stomien kan også forandre seg i fasong og ligge mer i hudnivå (speileggstomi). Her anbefaler vi alltid at stomi- og kontinenssykepleier blir kontaktet for å finne løsning på lekkasjeutfordringen.

 

Vær oppmerksom

Med riktig tilpasset utstyr og gode skifterutiner bør de fleste lekkasjer bli unngått. Strev ikke for lenge på egenhånd med sår hud eller lekkasje. Ta kontakt med stomi- og kontinenssykepleier eller annen kyndig person og få sårheten vurdert slik at riktig behandling blir iverksatt.

Sist oppdatert 08.10.2024