Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Undersøkelser og blodprøver

Informasjon om aktuelle undersøkelser ved Medisin B. Informasjon om forberedelser og gjennomføring av blodprøvetaking.

Audiometri: Hørselskontroll. Kontrolleres regelmessig ved bruke av visse typer cytostatika 

 

Benmargsprøve: Benmarg er et mykt vev som finnes på innsiden av store knokler. Her produseres stamceller, som er umodne celler som videre utvikler seg til å bli røde blodceller, blodplater og hvite blodceller. Benmargsprøver tas for å diagnostisere  forskjellige kreftsykdommer. Prøven tas som oftest fra hoftekammen på barn og prosedyren gjøres i narkose.  

 

CT: En røntgenundersøkelse som gir et detaljert bilde av kroppen. Undersøkelsen tar omtrent 5-20 minutter og barnet må ligge helt stille mens bildene tas. Noen ganger er det nødvendig med kontrast intravenøst, og det vil da være behov for en veneflon.  

 

EEG: Registrering av hjernens elektriske aktivitet.   

 

EKG: Registrering av hjerteaktivitet. Gjøres ofte sammen med ultralyd av hjertet.   

 

EKKO: Ultralydundersøkelse av hvordan hjertet ser ut og hvordan det arbeider  

 

Lohexol-clearence: Undersøkelse for å kontrollere barnets nyrefunksjon. Barnet tar en blodprøve og får umiddelbart en kontrast intravenøst, og kontrollblodprøve noen timer senere. Blodprøvene blir tatt enten fra sentralvenøst kateter eller fra armen. 

 

MR: Ligner på CT, men ved bruk av MR brukes magnetfelt og radiobølger. Undersøkelsen varer fra 15 minutter og opptil to timer, avhengig av hvor mange bilder som skal tas. Det kan være nødvendig med narkose til denne undersøkelsen.  

 

PET scan: Er en undersøkelse hvor en røntgen maskin tar bilder av kroppen. Kroppen skannes etter at man får et radioaktivt stoff intravenøst. Det mest vanlige er radioaktivt druesukker. Det normale opptaket av druesukkeret vil være endret ved sykdomsprosesser. Det er spesielle forberedelser til en PET som man får informasjon om i forkant. Samlet tidsbruk på hele undersøkelsen er omtrent 3-4 timer.   

 

Skjelettscintegrafi: Stoffskiftet i skjelettsystemet kan fremstilles med et svakt radioaktivt merkestoff. Metoden gir bilder av hele kroppen og forandringer kan iblant påvises tidligere enn med vanlig røntgen. Bildene tas som regel 3-4 timer etter man har fått stoffet, mens selve bildeundersøkelsen tar omtrent 20 min.   

 

Spinalpunksjon: Væsken som omslutter hjernen omslutter også ryggmargen, og denne kan man ta prøver av. Med denne undersøkelsen kan man se etter sykdom i spinalvæsken, og ved noen kreftsykdommer får man cellegift direkte inn i spinalvæsken.   

 

 

Blodprøve hos barn - Helse Bergen HF

Sykdommen og medisinene vil påvirke produksjonen av blodceller. Derfor vil det være nødvendig å ta regelmessig blodprøver av barnet. Noen av blodprøvene vi tar er:   

 

Leukocytter (hvite blodceller): Leukocytter er kroppens forsvar mot infeksjoner. Pasienter som får cytostatika har i perioder verdier som avviker fra det normale på grunn av behandlingen.  

 

Neutrofile (granulocytter): Dette er en undergruppe av leukocyttene, og er også en del av kroppens forsvar mot infeksjoner. Ved verdier under 0.5 omtales dette som nøytropeni.   

 

Hemoglobin (blodprosent/Hb): Er det røde fargestoffet i blod, og finnes i de røde blodcellene. Ved lave verdier vil man noen ganger ha behov for blodoverføring (transfusjon).   

 

Trombocytter (blodplater): Blodplatene stopper blødning, eller hindrer blødning å oppstå. Ved lave verdier vil man noen ganger ha behov for trombocyttranfusjon.   

 

CRP: Forhøyet CRP kan være tegn på infeksjon.   

 

 

 

Sist oppdatert 25.03.2025