Praktiske råd ved lavFODMAP-diett
Når følger en lavFODMAP-diett er det fortsatt mulig å ha et sunt, smakfullt og variert kosthold.
Lav FODMAP
Her har vi samlet noen oppskrifter relevant for lavFODMAP.
Her finner du utskriftsvennlig versjon av oppskriftene (PDF)
2 dl havremel eller glutenfritt mel/melblanding
2 dl havregryn
1 dl gresskarkjerner
1 dl sesamfrø
1 dl solsikkekjerner
1 dl linfrø
2 ss fiberhusk
1 ts salt
Ca. 5 dl vann
1. Sett stekeovnen på 160 grader varmluft.
2. Bland sammen ingrediensene. La røren svelle i ca 10 min.
3. Ta fram to stekebrett som du kler med bakepapir. Del deigen i to og smør den jevnt utover med en slikkepott og skjær opp knekkebrødruter med et pizzahjul f.eks. 4 x 4).
4. Sett begge brettene inn i ovnen og la dem steke i ca 60 minutter.
5. Pass på underveis. Knekkebrødene skal være helt tørket og smaker best dersom de er lett brune.
6. La knekkebrødene bli kalde på en rist og oppbevar de i en tett boks.
Tips: For mindre grove knekkebrød kan du øke mengden mel og redusere mengden frø. Blir deigen for hard å jobbe med, tilsett litt mer vann. Den skal ha en grøtete konsistens.
300 g cottage cheese eller 1 boks laktosefri kesam
150 g havregryn
2 egg
En klype salt
1 ts bakepulver
1. Bland ingrediensene med en stavmikser til røra er jevn.
2. Deigen settes på bakepapir med skje (8-10 stk.)
3. Stek midt i ovnen på ca 200 grader (varmluft) i ca 10-12 minutter, - til de er gyllen på toppen.
Nytes med pålegg etter eget ønske.
½ - 1 banan
1-2 stk egg
½- 1 dl havregryn/havremel
1. Ha alle ingrediensene i en liten bolle og most med en stavmikser i noen sekunder.
2. Fordel røren på 3-4 mellomstore pannekaker/ lapper i en stekepanne og stek på middels varme i ca 1 min hver side.
Spises alene eller med pålegg som for eksempel cottage cheese og blåbærsyltetøy.
2 egg
40 g. havremel / havregryn
60 g. glutenfri, lys blanding
1/2 ts. bakepulver
ca. 1,5 dl. laktoseredusert/ laktosefri melk
2 ss. olje/smør
1. Pisk alt sammen og la røren stå i minst 15 min.
2. Om røren er veldig tykk kan du spe med litt melk.
3. Stek vaflene.
Tips: Kan brukes som alternativ til brødskive og spises med pålegg etter eget ønske. Alternativt med laktosefri rømme og syltetøy eller smør og sukker.
Røren kan også lages kvelden før. Vaflene blir bare bedre om røren får stå å svelle, og det går raskere om morgenen.
1 dl havregryn
1 ts linfrø
2-2,5 dl laktosefri melk
1. Bland havregryn og melk i en kjele og kok opp. La det småkoke på lav varme i 2-3 minutter.
2. Topp med f.eks magarin, kanel, rosiner og blåbær.
Denne grøten blandes om kvelden og godgjør seg i kjøleskapet over natten eller et par timer, til frøene har svellet.
2 ss chiafrø
1 dl laktosefri melk
1 dl frosne bringebær
1 ss sukker
4 stk hakkede valnøtter/pekannøtter
2,5 dl/ 125 g glutenfri fin melblanding
1 dl/ 50 g havremel
1 dl/ 50 g havregryn
½ pose tørrgjær/ 25 g fersk gjær
1,5 dl vann (fingertemperatur)
1-2 ss olje
1/3 ts hjortesalt
Slik gjør du:
1. Bland sammen mel, tørrgjær og salt. Ved bruk av ferskgjær blandes det med den lunkne væsken.
2. Bland i væsken og rør godt.
3. Hev deigen i minimum 30 minutt.
4. Kjevles ut på bakepapir og toppes med fyll før den stekes på 200-225 grader i ovnen.
1 boks finhakkede hakkede tomater
1 stor gulrot (raspa)
1 ss tomatpuré
1 ss olje
1-2 ts sukker
½ stk. finhakket chili
Litt tørket organo og basilikum
Slik gjør du: Hakkede tomater, raspa gulrot, tomatpure, chili, olje og krydder blandes og kokes opp. La småkoke inn til en tykk saus i ca 10-15 min.
1 pakke/ 200 g smårettskinke
1/3 squash i tynne skiver
½ paprika
3 dl revet hvitost
Litt salt og pepper
4 dl kokt langkornet middagsris (1,5-2 dl ukokt ris)
200 g skinke
1 gulrot
2 vårløk (den grønne delen)
50 g maiskorn
2 ss rapsolje
1 egg
Litt salt og pepper
1. Del skinke og gulrot i terninger, og vårløk i skiver.
2. Varm wokpannen/stekepannen. Stek skinken i halvparten av oljen. Ha i kokt ris og la det steke til det er gyllent. Bland inn grønnsakene og la det surre i 2 minutter.
3. Lag et hull i midten av risblandingen og ha i resten av oljen og egg. Rør godt.
4. Smak til med salt og pepper.
Tips: Risen som brukes i stekt ris bør være avkjølt, så den ikke blir "grøtete". En panne med slippbelegg krever mindre stekefett. Varier gjerne med kjøtt og grønnsaker som for eksempel renskåret svinekjøtt, reker/scampi, kylling, paprika, grønne bønner, ingefær. Du kan også bruke frossen grønnsaksblanding, men være obs på FODMAP-holdige grønnsaker.
100 g smør/margarin
3 dl glutenfri melblanding, noe av melet kan erstattes med havremel
ca.3-4 ss vann
1/2 ts salt
4 kyllingfileter i biter
200 g frisk spinat
5 egg
3 dl laktosefri melk
1 ts salt
1/2 ts pepper
10 sorte oliven
100 g revet hvitost, evt noe parmesan for mer smak
Tips: Server en enkel grønn salat til. Annet kjøtt eller laks kan brukes istedenfor kylling. Smaler også godt kald.
1 hodesalat og evt andre grønnsaker med lite FODMAP (for eksempel tomat, akurk, paprika, grønn del av vårløk).
3 kyllingfileter eller annet kjøtt i strimler
1 ss rapsolje til steking
½ cantaloupe melon
100 g blå druer
75 g valnøttkjerner, grovhakket
Eventuelt litt revet appelsinskall
175 ml laktosefri yoghurt naturell
1 ss lønnesirup
Ev. en neve finhakka friske urter.
1 boks laktosefri rømme
3 ss finhakket urter som eks dill eller gressløk.
2 ss sitron.
Litt salt og pepper.Rør sammen alle ingrediensene. Smaker spesielt godt til reker og fisk.
3 ss laktosefri kesam/yoghurt2 ss majones
2 ss ennep
½ ts eplecidereddik
½ ts sukker
Rør sammen alle ingrediensene.
400-500 gram torskefileter eller laksefileter (i biter)
Grønn del av purre eller vårløk
Spinat og cherrytomater
Margarin eller olje til steking
1 boks laktosefri matfløte
Salt og pepper
Småpoteter
Gulrot eller brokkoli (valgfritt)
Start med småpotetene
3 dl havregryn
100 gram smør
100 gram sukker
50 gram grovhakket lav FODMAP nøtter, eks valnøtter (kan sløyfes).
1 pakke frosne lav FODMAP bær (400g) for eksempel blåbær.
50 gram sukker
1. Bland sammen sukker, havregryn og nøtter.
2. Skjær romtemperert smør i terninger og smuldre det inn med fingrene. Det kan være litt biter igjen av smøret, så ikke bland for godt.
3. Ha bærene i en middels stor ildfastform og strø på sukker. Dryss smuldredeigen over. Stekes på 180 -200 grader i ca. 30 minutter til toppingen har en gyllen farge.
Smaker godt sammen med laktosefri vaniljeis evt. laktosefri vaniljeyoghurt.
4 eggeplommer
100 g sukker
1 vaniljestang
3 dl laktosefri kremfløte
Server gjerne med friske bær og revet mørk sjokolade på toppen.
2 middels store bananer (ca. 170 g skrellet vekt)
3 dl lettkokte havregryn
Selvvalgt smaksetter
1,5 dl Mager kesam laktosefri
1 ss sitronsaft
½ ts paprikapulver Salt, pepper
Strimler av:
Når følger en lavFODMAP-diett er det fortsatt mulig å ha et sunt, smakfullt og variert kosthold.