Praktiske råd ved lav FODMAP-diett
Når du følger en lav FODMAP-diett er det fortsatt mulig å ha et sunt, smakfullt og variert kosthold.
Lav FODMAP
En streng lav FODMAP-diett er ikke ment som en livslang diett. Etter å ha har fulgt en lav FODMAP-diett i 2-6 uker, og du har bedring av symptomer, er det på tide å introdusere mat du har unngått i denne fasen.
Noen synes det er vanskelig å evaluere hvor god effekt dietten har hatt og hvor bra man må være før man reintroduserer. Det finnes ikke noe fasitsvar på dette. Endring av symptomer er individuelt, og du må selv vurdere om du synes effekten har vært tilstrekkelig. Det er ikke slik at du trenger å være helt symptomfri før du reintroduserer, men at du opplever god lindring av symptomene. Målet med reintroduksjonsfasen er å få kartlagt hvilke FODMAP-grupper som trigger symptomer hos deg. I tillegg vil det kunne gi deg bedre oversikt over hvilke matvarer og i hvilke mengder du kan inkludere disse igjen uten at det gir deg flere plager.
Toleransen for FODMAP er veldig individuell og de fleste reagerer ikke like mye på alle FODMAP-grupper. Mange opplever at de kan gjeninnføre en god del høy FODMAP-matvarer i kostholdet sitt, men at de kanskje ikke kan spise de så ofte eller i samme mengde som før.
Det er mange grunner til at reintroduksjon er viktig. Som nevnt tidligere er noen FODMAP-holdige matvarer gunstige for fordøyelsessystemet vårt fordi de er mat for tarmbakteriene (prebiotika) og dermed fremmer veksten av gode bakterier i tarmen. Det er derfor trolig ikke ideelt å unngå alle FODMAP-holdige matvarer over lang tid.
I tillegg kan lav FODMAP- dietten være upraktisk og sosialt vanskelig å følge. Dette har du kanskje allerede erfart hvis du har begynt å prøve ut eller følger dietten?
Vi anbefaler at du forsøker en systematisk tilnærming for å få best mulig utbytte av reintroduksjonsfasen. I denne fasen skal du fortsette å følge en lav FODMAP-diett, men samtidig teste ut en og en FODMAP-gruppe.
Velg testmatvarer som kun inneholder den ene eller de FODMAP-gruppene du vil teste. Se egne lister eller bruk app for å finne eksempler på slike matvarer.
Du gjør følgende:
Det er opp til den enkelte hvilken FODMAP-gruppe man ønsker å teste først. Noen velger matvarer de spiser regelmessig, andre velger matvarer de mistenker at de tåler godt, mens andre velger å starte med matvarene de har savnet aller mest.
Når du skal reintrodusere anbefales det å starte med en liten mengde av testmatvaren og øke gradvis til en «normal» porsjon, det vil si den mengden du normalt ville spist. Er du usikker på hvilke mengder du skal bruke for å teste, kan du se i tabellen på neste side eller gjøre følgende:
Dag 1: Spis matvaren i mengde som tilsvarer moderat (gult) FODMAP-innhold ELLER 1/3 av normal porsjon.
Dag 2: Spist matvaren i mengde som tilsvarer høy (rødt) FODMAP-innhold ELLER 1/2 av normal porsjon.
Dag 3: Spist matvaren i en større mengde enn dag 2 ELLER tilsvarende "normal" porsjon for deg.
Du finner flere forslag i Monash-appen.
Testmatvarene i listen på neste side er anbefalt fordi de kun inneholder den ene FODMAP- gruppen man ønsker å teste. Videre finner du også en liste med forslag til matvarer som inneholder flere FODMAP- grupper. Grunnen til at noen også ønsker å teste disse er at det er vanlige matvarer som spises ofte, og toleransen kan være ulik når det er flere FODMAP-grupper i samme matvare. Eksempel er eple som inneholder både fruktose og sorbitol. Du kan velge å teste disse etter at du har testet toleransen for de individuelle FODMAP-gruppene. Det er heller ikke alle
som har behov for å teste disse matvarene.
Når du følger en lav FODMAP-diett er det fortsatt mulig å ha et sunt, smakfullt og variert kosthold.
Hva er forskjellen mellom FODMAP og andre karbohydrater.
Her har vi samlet noen oppskrifter relevant for lav FODMAP.