Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Stort væsketap fra stomien

Tarmsystemet vårt er et komplekst system og har forskjellige oppgaver. Fordøyelsen er prosessen der tarmsystemet bearbeider og tar opp viktige næringsstoffer til kroppen og det overflødige blir skilt ut som avføring. Med stomi er det viktig å følge med på og anslå omtrentlig hvor mye tarminnhold som kommer i løpet av et døgn.

Hensikt

Hensikten med denne teksten er å hindre forstyrrelser i kroppens salt- og væskebalanse som kan oppstå når personer med en tynntarmstomi har for høy produksjon fra stomien.  

Tarmens oppgave og funksjon

Tarmsystemet vårt er et komplekst system og har forskjellige oppgaver. Fordøyelsen er prosessen der tarmsystemet bearbeider og tar opp viktige næringsstoffer til kroppen og det overflødige blir skilt ut som avføring.

Når mat eller drikke blir inntatt, blir det blandet dette med saltsyre i magesekken som bidrar til nedbrytning av innholdet til en suppelignende konsistens. Innholdet i magesekken tømme seg porsjonsvis over i tynntarmen hvor det blir tilsatt enzymer fra bukspyttkjertelen og galle fra galleblæren. Dette bryter ned tarminnholdet til mindre elementer som lettere kan bli tatt opp i tynntarmen.

Tynntarmens oppgave er å suge opp næringsstoffer og væske, og den er normalt hos et voksent menneske omtrent 4-6 meter lang.

Tarminnholdet vandrer videre over i tykktarmen, som har som hovedoppgave å suge opp væske og salter. Innholdet her blir tykkere og tykkere etter hvert som det nærmer seg endetarmen.

Anleggelse av en tynntarmstomi medfører at tykktarmen er satt ut av drift, eller at tykktarmen er fjernet helt.

En tynntarmstomi vil alltid medføre at man får løsere tarminnhold i stomiposen. En tynntarmstomi konstruert av siste del av tynntarmen vil ha en produksjon på omtrent 1200-1500 ml i døgnet den første tiden etter operasjonen, litt avhengig av inntak av mat og drikke.

Dette blir redusert til cirka 800-1000 ml i løpet av de første ukene etter operasjonen fordi gjenværende tynntarm tar litt over tykktarmens oppgaver. Hvis en større del av tynntarmen er satt ut av drift, kan dette medføre en høyere produksjon fra stomien.

En vanlig mengde som blir tømt fra en tynntarmstomi etter de første ukene er altså 800-1000 ml per døgn avhengig av mat og drikke.

Hvis stomiens produksjon er for høy over tid, kan det medfører fare for uttørking (dehydrering). Det betyr at man er i fare for å komme i underskudd på væske  og / eller å få for lite salter i kroppen.

Dette er en svært uheldig situasjon som kan gi symptomer som svimmelhet, slapphet og hodepine. I alvorlige tilfeller kan det gi nyresvikt som krever innleggelse i sykehus. Personer som fra før bruker vanndrivende medisiner skal være ekstra på vakt for denne situasjonen.

Ved en tynntarmstomi er det viktig å følge med på og anslå omtrentlig hvor mye tarminnhold som blir tømt i løpet av ett døgn. En vanlig stomipose av maxi størrelse inneholder ca. 350 ml tarminnhold når den er halvfull.

En høyere produksjon enn 1200 ml i døgnet regner man som diare og over 1500 ml pr døgn utgjør en risiko for komplikasjoner som uttørking (dehydrering) og tap av salter.

Det er også viktig å følge med på hvor mye urin som blir produsert. Et tegn på for lite inntak av væske og / eller for mye tarminnhold fra stomien er liten urinmengde og at fargen på urinen blir mørkere om kvelden. Det bør være minimum 800 ml urin pr døgn.

Mengden stomiinnhold bør ikke overstige væskeinntaket. Det er viktig med en balanse mellom væskeinntak og samlet mengde urin og tarminnhold fra stomiposen i døgnet.

Dersom posen blir tømt ofte med vanntynt tarminnhold i kombinasjon med sjeldnere toalettbesøk for å late vannet er det grunn til å være på vakt. Ta kontakt med fastlege for vurdering og sjekk av salter i blodet.

I perioder med stort / økt tap fra stomien kan man få stomiposer for "high output" som kan være bedre egnet i slike perioder.  

Tiltak

Her er noen råd for å forhindre forstyrrelser i kroppens salt- og væskebalanse.

For å forebygge forstyrrelser i kroppens salt- og væskebalanse er det viktig med nok og riktig inntak av væske.

  • Innta anbefales ca. 1500-2000 ml væske pr døgn
  • Drikk gjerne vann og sukkerfri saft. Safttyper som Fun light og Zeroh vil være bra alternativer da disse ikke inneholder avførende søtningsmiddel
  • Drikk gjerne en kopp buljong pr dag
  • Farris eller tilsvarende væske vil være bra, gjerne halvblandet med eplemost.
  • Hyppige små slurker mellom måltider er bedre enn å drikke mye på en gang
  • Begrens drikke til måltider, drikk heller små slurker gjennom dagen
  • Unngå å drikke alkohol, kaffe og svart te da dette er både vanndrivende og avførende
  • Drikke med større mengde sukker kan også være ugunstig. En del kunstige søtstoff som sorbitol og xylitol har også samme effekt. Søtstoffet aspartam bør foretrekkes forutsatt et normalt forbruk

Apotekene selger væskeerstatningsprodukter som kan erstatte en del av det vanlige væskeinntaket. I Norge er Resorb, GEM og Semper de vanligste typene.

  • Resorb er brusetabletter som man løser i 120 ml vann. Disse kommer i forskjellige smaker. Man skal ikke bruke mer enn 4 stykker pr dag. En type av dem: Resorb Sport bør ikke brukes da denne kan være avførende. Les pakningsvedlegget for ytterligere informasjon
    Medisiner
    GEM og Resorb

     

  • GEM er en væskeerstatning i pulverform. Pulveret blandes i vann tilsatt ½ teskje salt. Tilsett evt. litt sukkerfri saft eller lignende for bedre smak. Pakningsvedlegget angir nøyaktig tilberedning og bruk
  • Semper er en væskeerstatning i pulverform fordelt i porsjonsposer. Hver pose blandes i 2.5 dl vann og kan tilsettes saft eller lignende for bedre smak. Pakningsvedlegget angir ytterligere opplysninger.
    Et nærbilde av et kredittkort
    Semper

     

Væskeerstatning kan man også lage hjemme.

Hvis ditt vanlige væskeinntak er begrenses til 1l pr dag, drikk da i tillegg en rehydreringsvæske som kan bli blandet til hjemme og oppbevart i kjøleskap. Denne væsken må ,man drikke i løpet av dagen. Det finnes flere alternativer:

  • Bland 1 liter vann med 1 teskje salt og 2-3 spiseskjeer sukker. Tilsett ¼ teskje bakepulver. Bland dette godt sammen. Drikken oppbevares i kjøleskap i 24 timer. Prøv å drikke 1 liter av denne væsken pr dag. Tilsett gjerne litt saft, Fun light eller Zeroh, for bedre smak
  • Bland 7 desiliter farris med 3 desiliter eplejuice eller saft. Tilsett 1 strøken teskje salt. Drikke dette avkjølt

Begynn langsomt med ca. 500 ml pr døgn med ett av disse alternativene. Drikk små slurker gjennom dagen. Øk til 1 liter pr døgn.

Tilstreb at det totale inntaket av væske inkludert rehydreringsvæske blir ca. 1500 -2000 milliliter pr døgn.

Gå tilbake til dine vanlige drikker når urinmengden er ca. 800 ml i døgnet.

Matens påvirkning på tarminnholdet

En hvit klokke med svarte hender

 

Maten vi spiser påvirker konsistensen på tarminnholdet. Det er viktig med et variert kosthold uten unødvendige begrensninger. Måltidene bør bli fordelt jevnt utover dagen. Tygg maten godt. Ved høy stomiproduksjon er det viktig å salte maten ekstra/bruke saltrike matvarer.

  • grove kornprodukter
  • rå grønnsaker
  • frukt som kiwi, melon, aprikoser og svisker, plommer
  • fet og sterkt krydret mat

  • Finere brødprodukter, som lyst brød/knekkebrød gjerne med havre
  • Godt kokte grønnsaker, gjerne rotgrønnsaker
  • Kokt kjøtt, fugl, fisk og egg
  • Stivelsesrike produkter som ris, poteter og pasta
  • Most eple eller most banan (gul banan, ikke grønn eller brun).
  • Salte matvarer som salte kjeks og saltstenger, chips med redusert fett: Super chips kan være bra.
    En tallerken med mat

     

Det finnes flere medikamenter man kan bruke for å redusere stomiproduksjonen. Loperamid eller Imodium er medikamenter som kan redusere mengden fra stomien med 20-30 %. Disse er reseptfrie, men ved stort behov kan man få dem på resept av fastlege.

Diagram
Loperamid og Imodeum

 

Start med en tablett morgen og en kveld -helst 30-60 minutter før måltider. Dosen kan økes med 1-2 tabletter hver andre dag til en max dose på 8 tabletter pr døgn.

Imodium mikstur kan ha en bedre effekt. Imidlertid har denne et høyt sukkerinnhold som kan være avførende i store doser. Den må man på resept.

Loperamid er kapsler med samme virkningsmekanisme som Imodium. Kapslene doseres og brukes som Imodiumtablettene. Ved manglende effekt kan man åpne kapslene og bare bruke innholdet. Det finnes også andre medikament som kan foreskrives av lege i spesielle tilfeller.

 

En hvit boks med mat
Fiber-Husk

Fibertilskudd som Vi-Siblin og Fiber-Husk er tilskudd som kan bidra til tykkere stomiinnhold. Vi-Siblin kjøpes reseptfritt på apotek, men lege kan søke om dekning på blåresept etter spesiell søknad. Pulveret blander man i yoghurt eller biola og lignende. Vi-Siblin har et høyt sukkerinnhold og diabetikere må bruke det forsiktig. Fiber-Husk får man kjøpt på helsekost eller i dagligvarebutikker, og diabetikere kan bruke det i stedet for Vi-Siblin.

 

 

 

Maŋemus ođastuvvon 2024-10-08