Pasientjournal

Elektronisk tilgang til sjukehusjournal

All pasientbehandling skal dokumenterast i ein pasientjournal. I løpet av 2016 får pasientar i Helse Bergen, over 16 år, tilgang til sjukehusjournalen sin på nett.

Elektronisk tilgang til sjukehusjournal

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​Pasientane har hatt rett til innsyn i eigen journal sidan 1977. Det som er nytt er at pasientane no får enklare og raskare tilgang til journalen, utan å måtte kontakte sjukehuset først.

For pasientar innan somatikken er datoen 22. mai. For pasientar innan rus og psykisk helsevern er datoen 19. september. Det er godkjente journalnotat med hendingsdato etter 1. mars 2016 (somatikk) og 1. september 2016 (rus og psykisk helsevern) som vil visast. Foreldre og føresette kan sjå journalen til eigne barn under 12 år. Vi gjer oppmerksam på at det tar tre dagar før elektronisk mottatte tilvisingar og godkjente journaldokument for barn blir synlege på nett.

Tilgang til journalen blir gitt gjennom sikker pålogging via den nasjonale helseportalen helsenorge.no eller via vestlandspasienten.no.​​​​

Helse Vest ønskjer å leggje til rette for pasientens helseteneste. Med elektronisk tilgang til sjukehusjournalen vil det bli enklare for pasientar å vere delaktige i eigen helse og eigen behandling. Det blir enklare for pasientane å bruke sin lovfesta rett til innsyn, og vi trur kommunikasjonen mellom pasient og helseteneste vil bli betre.

Stortingsmelding 9 (2012-13) Éin innbyggjar-éin journal, tilrår at pasientar skal få elektronisk tilgang til sin journal.

Kopi av pasientjournal

Pasienten har rett til å få kopi av journalen sin. Dersom du ønskjer kopi av journalen din må du fylle ut følgande skjema:

Kravet skal sendast til:
Haukeland universitetssjukehus
Drift/teknisk divisjon
5021 Bergen

Kopi av journalen din blir sendt deg med vanleg post. Kostnad for kopi av journal er regulert etter gjeldande takstar, som for tida er kr 85,-, samt ekspedisjonsgebyr kr 59,-.

Opplysningar via e-post
Ver varsam med å sende personopplysningar via e-post.
Vi har ikkje lov til å svare på medisinske spørsmål eller sende kopi frå pasientjournalen din på e-post.

Dersom innhaldet i e-posten er av ein slik art at det må handterast som ei eiga sak, vil e-posten bli lagt inn i saksarkivet og den offentlege postjournalen vår. Saksbehandlinga skjer ikkje alltid raskare sjølv om saka er sendt via e-post.​

Retting/sletting i pasientjournal

All pasientbehandling skal dokumenterast i ein pasientjournal. Pasienten har rett til å be om retting og/eller sletting i journalen sin.
​​​​Dersom du ønskjer å rette og/eller slette noko i journalen din må du fylle ut følgande skjema:

Krav om retting/sletting i pasientjournal (​​PDF)​

Kravet skal sendast til:
Haukeland universitetssjukehus
Drift/teknisk divisjon

Opplysningar via e-post
Ver varsam med å sende personopplysningar via e-post, men eposten må innehalde fullt namn og adresse.

Dersom innhaldet i e-posten er av ein slik art at det må handterast som ei eiga sak, vil e-posten bli registrert og saksbehandla i saksarkivet. Saksbehandlinga skjer ikkje alltid raskare sjølv om saka er sendt via e-post.​​

Sperring for innsyn i elektronisk pasientjournal

Du kan be om å få sperra heile eller deler av den elektroniske pasientjournalen din. Dette i henhold til pasient- og brukerrettighetsloven §5-3.

Last ned skjema for krav om sperring av elektronisk pasientjournal (pdf)

Send utfylt skjema til:

5021 Bergen

Utskrift av logg frå pasientjournal

Du kan be om å få utskrift av logg som viser kven som har hatt tilgang til den elektroniske pasientjournalen din.

Krav om innsynslogg i pasientjournal (pdf)
​​​​​Ein slik førespurnad skal vere skriftleg og må innehalde følgande opplysningar:

Fødselsnummer
Periode for utskrift (dato frå - til)
Det vil ikkje framgå av journalen at ein pasient har fått utskrift av loggen.

Send den skriftlege førespurnaden til:

5021 Bergen

Kva får pasienten ikkje sjå på nett?

I utgangspunktet skal alle dokumenttypar visast på nett. Men det er nokre unntak. Her finn du oversikt over dokument som førebels ikkje vil vere tilgjengelege for pasienten på nett og oversikt over dei avdelingane som førebels ikkje er med på løysinga. Listene vil endre seg etterkvart som ein får avklart det juridiske og faglege rundt kvart dokument. Det gjeld til dømes:

• ​Psykologiske testar
  • Rettspsykiatriske dokument
  • Laboratoriesvar/prøvesvar frå andre fagsystem, som blir automatisk godkjent ved import i DIPS.
  • Miljønotat innan psykisk helsevern
  • Diverse dokument frå psykisk helsevern barn
  • Komparentopplysningar

I tillegg har behandlar moglegheit til å nekte pasienten innsyn i journaldokument jamfør Pasient- og brukarrettslova § 5-1.