Kan denne menyen endre livet ditt?
1 av 10 nordmenn har irritabel tarm. Ved å redusere eller kutte inntaket av enkelte karbohydrat kan du ta tilbake kontrollen over tarmen din.

Klinisk ernæringsfysiolog Camilla Hennie Kristianslund deler sine kostholdsråd med deg med irritabel tarm.
I min kvardag som ernæringsfysiolog møter eg mange menneske som i større eller mindre grad har mageproblem. Faktisk er så mange som 1 av 10 menneske i Norge plaga med irritabel tarm (IBS), og eg ser mange som får eit betre kvardagsliv med eit lavFODMAP-kosthald. Sjølve FODMAP-dietten har tre fasar og målet er å finne ut kor mykje FODMAP-matvarer du kan ete utan at det gjev plager.
Fakta om menyen
- Irritabel tarm (IBS) er mageplager på grunn av avvik i tarmens funksjon av ukjend årsak.
- IBS gjev ikkje utslag på blodprøver, vevsprøvar eller avføringsprøvar. Det er ikkje mogeleg å finne nokon fysiske feil i fordøyelsessystemet.
- Plagene er magesmerter, gassproblematikk (oppblåst mage), avføringsforstyrringar som diaré eller forstoppelse, eller veksling mellom desse. Symptoma kjem periodevis og er ofte påverka av stress.
- Cøliaki (glutenallergi) må vere avkrefta før du startar med dietten. Det er fordi glutenallergikarar kan oppleve symptomlindring av dietten, noko som kan gjere det meir komplisert å diagnostisere cøliaki.
- LavFODMAP-kost er ikkje lavkarbo eller glutenfri kost. Det er kost med lite tungtfordøyelege karbohydrat.
- FODMAP er forkorting for Fermenterbare Oligi-, di- og Monosakkarider og (and) Polyoler.
- Australske forskarar ved Moash University har utvikla «lavFODMAP-dietten», ei rekke studiar har vist at dietten gjev symptomlindring for dei fleste med IBS.
- FODMAP-karbohydrat blir tolerert hos folk flest. Menneske med irritabel tarm får likevel plager blant anna fordi tarmen er meir sensitiv for auka gassproduksjon og det auka trykket det gjev i tarmen.
Eg ønskjer at du skal få betre livskvalitet med eit kosthald som er skreddarsydd til deg slik at du lever med færrast mogeleg plager og minst mogeleg restriksjonar.
Klinisk ernæringsfysiolog Camilla Hennie Kristianslund

Ulike matvarer.