Bli med inn

#blimedinn er fortellingar frå Haukeland. Vi vil invitere deg med inn og vise det som skjer på innsida av heile sjukehuset. Medarbeidarar, pasientar og pårørande fortel historier som vi håpar vil auka kunnskap, engasjere og overraske.

Velkommen inn!

Bli med inn på sjukehuset

• Konferanse med bilde av Anja Øksnes på storskjerm.Bli med inn i hjartet

I antrekk av bly og utstyrt med headset, gjennomførde invasiv kardiolog Anja Øksnes i september ein høgrisiko hjarteoperasjon, ein såkalla CTO, med ei forsamling av verdas fremste ekspertar i faget som tilskodarar.

• Yngvar Krukhaug ved operasjonsbordet.Bli med inn på ortopeden i Malawi

Då syklonen Idai herja i Malawi i mars reiv den eit tre over ein liten gut på 5 år. Armen hans blei riven i stykker og hang berre fast til kroppen i trådar av musklar, blodårer, nervar og litt hud. Då han endeleg kom fram til sjukehuset såg...

• Bilde av kvinne som får tatt blodprøve frå armen.Ta prøvene dine i sentrum

Har legen din bestilt prøvetaking for deg, kan du stikke innom Zander Kaaes gate 7 i sentrum og få det gjort. Her er det nytt og fint og nesten aldri ventetid.

Bli med inn i skjelettet

• Femur er kroppens største knokkel

Er du ung og brekk skaftet på lårbeinet (femur), har du mest truleg vore utsett for eit kraftig traume. Beinet er eit rørbein og skaden kan føre til kraftige blødingar.

• plate til handleddsbrot.fotoBrot i handleddet: Når gips ikkje er nok

Brot i handleddet er ein av dei vanlegaste brottypane. Dei fleste brota vert behandla med gips, men nokre gonger må det meir til. Bli med inn på operasjonssalen.

• kvinne til gips.fotoPå glatta

Helga Furdal (74) er ein av dei uheldige pasientane som falt og brakk handleddet i vinter. Kva skjer når du kjem inn på Skadepoliklinikken med brot eller mistanke om brot?

• Hvorfor blir operasjonen din utsatt?

Det verste en kirurg vet er å stryke/utsette operasjoner. Og alle gruer seg til å fortelle det til pasienten. Et helt opplagt spørsmål pasienten stiller er: Hvorfor?

Bli med inn i psykisk helsevern

• tilsette på psykiatrisk klinikk.foto5 myter om Sandviken

Kva er fakta  - og kva er faktisk feil - om det myteomspunne sjukehuset som ligg i Sandviken?

• andrea holst.fotoDraumejobben

– Eg er eit levande bevis på at det går an å vere alvorleg psykisk sjuk og bli frisk, seier Andrea Holst. Fire år etter at ho sjølv var pasient på Sandviken, er ho no tilbake som tilsett.

• Testar ut angstbehandling på nett for unge

Er behandling via internett framtidas måte å bli kvitt angst på for unge? Det skal ein ny pilot i Helse Bergen finne ut.

• klatrer opp.fotoVeien opp igjen

- Klatringen er som behandlingen jeg har fått på DPS’en. Det er bare jeg som kan jobbe meg oppover, men jeg er avhengig av at noen står bak meg og sikrer.

Bli med inn i tarmen

• pasient_IBSTok nettkurs, fekk nytt liv

Tenk om heile livet ditt blei styrt av kor ofte og kor akutt du måtte på do?

• klinisk ernæringsfysiolog.fotoKan denne menyen endre livet ditt?

1 av 10 nordmenn har irritabel tarm. Ved å redusere eller kutte inntaket av enkelte karbohydrat kan du ta tilbake kontrollen over tarmen din.

• Aud.fotoDå Aud fekk ein ny sjanse

Aud var dødssjuk, og legane stod utan reelle behandlingsalternativ. Då fekk ho ei ny sjanse. Sjå filmen om korleis modig innovasjon innan intervensjonell endoskopi redda Aud - og samstundes la grunnlaget for nye behandlingsmetodar.

Akutt sjuk

• sjukepleiar rød skjorte.fotoDøden på akutten

- Ein skulle jo ønske at det ikkje skjedde. Men døden er ein del av jobben vår. Då er det meiningsfullt å kunne få bidra ved starten av ein sorgprosess.

• kokk.fotoDei som tek i mot deg

Når du kjem akutt til sjukehuset er dei ei rekke menneske fra ulike yrkesgrupper som står klare for å ta i mot deg. Møt 12 av dei som gjer alt klart for deg på Mottaksklinikken.

• hjertelege og pasientHjartesmerte: Kva skjer på akutten?

Kvar dag kjem omlag 20 pasientar til Akuttmottak med smerter i brystet. Det er ikkje alt som er alvorleg hjartesjukdom. Rask utgreiing er alltid avgjerande. Sjå filmen her.

• marianne reimers overlege mottaksklinikken.fotoAkutt til sykehuset: Hvorfor må jeg vente?

Når er du en grønn, gul, oransje, rød eller blå pasient? Få svarene fra overlege Marianne Reimers ved Mottaksklinikken.