Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Om Norsk intensiv- og kriseregister

Bakgrunn og historikk for Norsk intensiv- og kriseregister.

Norsk intensivregister (NIR) ble etablert på forespørsel fra Helsedirektoratet (HDir) i 1998 for å rapportere omfanget av intensivbehandling i Norge og etablerte kvalitetsreferanser som avdelingene kunne måle seg mot. Registeret kom inn under kvalitetsregistersatsingen da denne ble etablert, og har justert hjemler og formål etter hvert som lovverket har utviklet seg. NIR registrerer i dag data fra rundt 20 000 intensivopphold årlig fra omlag 70 intensivenheter i hele landet.  

NIR har siden 2018 hatt et samarbeid med Folkehelseinstituttet (FHI) om registrering og rapportering av intensivpasienter med influensa som ledd i influensaovervåkningen. Fra starten av var man oppmerksom på at denne løsningen kunne gjenbrukes, og i februar 2020 ble NIR og FHI enige om å lage en tilsvarende løsning for registrering av intensivpasienter med covid-19 i NIR og rapportering av dette til FHI. Løsningen ble satt i drift 10. mars 2020, samme dag som første pasient ble lagt inn på intensiv med covid-19 i Norge. Senere i mars 2020 fikk Helse Vest i oppdrag å utvide det allerede eksisterende Norsk intensivregister til Norsk intensiv- og pandemiregister (NIPaR) og inkludere alle pasienter med covid-19 som ble behandlet i spesialisthelsetjenesten. 

Norsk intensiv- og pandemiregister (2020-2023)

Norsk intensiv- og pandemiregister (NIPaR) var fra 2020-2023 et nasjonalt medisinsk kvalitetsregister med to deler hvor Norsk pandemiregister registrerte data om pasienter med covid-19 innlagt i spesialisthelsetjenesten fra mars 2020 og ut 2023. 

NIPaR har vært helt sentralt for å ha oversikt over sykehusinnleggelser som følge av SARS-CoV-2. I starten av pandemien var NIPaR hovedkilden til dagsaktuell kunnskap. Nøkkelinformasjon om antall innlagte på sykehus og på intensiv, kjønns- og aldersfordeling hos disse og hvilke risikofaktorer som dominerte kom fra NIPaR, og ble brukt som beslutningsgrunnlag både hos FHI, HDir, Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) og regjeringen. 

Norsk intensiv- og kriseregister (2024-)

Evalueringer etter covid-19 pandemien viste viktigheten med å ha klart en registerløsning til neste hendelse. Registerstrukturen i NIPaR er nå utvidet til å inneholde moduler til framtidige pandemi- og krisehendelser samt en ressursmodul. 

Norsk intensiv- og kriseregister (NIKreg) er et register med tre deler: 

Tidslinje

Norsk intensivregister: Forblir uendret og driftes som tidligere med registrering av intensivkrevende pasienter innlagt ved intensivenheter i Norge, med oppdatert beredskapsinformasjon. 

Norsk kriseregister: En generisk, scenariobasert register som registrerer data på pasienter ved smittehendelser, ulykkehendelser (menneskeskapte og naturskapte), terrorhendelser, CBRNE-hendelser. Registeret aktiveres etter definerte kriterier. 

Ressursmodul: Skal inneholde en samlet oversikt over infrastruktur og tilgjengelige ressurser som sengekapasitet, utstyr og personell slik at beslutningstakere kan planlegge håndtering av ulike typer krisehendelser. 

Sist oppdatert 06.02.2025