Søvn hos eldre
Hos friske mennesker endrer døgnrytmen og søvnkvaliteten seg naturlig gjennom hele livet, fra vi blir født til vi blir eldre. I tillegg øker forekomsten av de fleste søvnsykdommer med alderen, samtidig som den psykiske og kroppslige helsen også endres. Da er det en trøst at eldre ser ut til å tåle dårlig søvn bedre enn yngre hvis man spør hvordan de fungerer på dagtid.
Av Fred Holsten, dr.med.
Psykiater ved Bergen søvnsenter
Professor emeritus ved Universitetet i Bergen
Søvnkvalitet
Mengden dyp søvn er størst i tidlige barneår, og allerede hos unge voksne ser vi at den dype søvnen minsker, og det blir fler oppvåkninger på natten. Jo eldre vi blir, jo mer uttalt blir denne naturlige endringen. Og når vi blir riktig gamle har vi nesten ingen naturlig dyp søvn igjen. Mange friske eldre mennesker tenker tilbake og savner ungdomstidens dype søvn og netter uten oppvåkninger. Mange føler at det var så mye bedre før. Da kan det være godt å vite at dette er en helt naturlig utvikling.
Døgnrytme
Døgnrytmen forandrer seg også naturlig gjennom hele livet. Etter at barnet har fått en regelmessig døgnrytme med en soveperiode på natten, vil døgnrytmen for de fleste endre seg når de kommer i puberteten: det blir vanskeligere å sovne på kvelden og tungt å komme seg opp om morgenen. Det indre døgnet blir lenger. Etter puberteten faller døgnrytmen på plass igjen i forhold til samfunnsrytmen, men når vi blir eldre skjer det motsatte: det indre døgnet blir kortere, vi blir tidligere kveldstrette og våkner tidligere om morgenen. Mange har også en opplevelse av at tiden går fortere jo eldre de blir. Mange eldre tilbringer mer tid inne, og mister lett tilgang på lys for å regulere døgnrytmen.
Mange søvnlidelser øker med økende alder
De fleste søvnlidelser øker med økende alder. Insomnier, det vil si vansker med innsovning, oppvåkninger på natt øker med økende alder. Søvnrelaterte pusteforstyrrelser som søvnapne øker markant, samtidig som mange fler blir plaget med søvnrelaterte bevegelsesforsyrrelser som restless legs. Heldighvis finnes effektiv behandling for disse lidelsene også for eldre.
Interkurrente sykdommer
Forekomsten av depresjon, angst og andre psykiske lidelser øker med økende alder, likeså hjertelidelser, tungpustethet, refluks, kløe og nattlig vannlating. Mange typer medikamenter kan ha negativ innvirkning på søvn og døgnrytme, samtidig som man blir generelt mer svekket med årene. Demenssykdommer rammer mange, og vil naturlig forsterke negative endringer av søvnkvalitet og døgnrytme.
Forventninger
Dette var en lang elendighetsbeskrivelse, for mange eldre klager over at alt var bedre før, men da kan det være en liten trøst i at eldre ser ut til å tåle søvnmangel bedre enn yngre mennesker.
Podkast om søvn hos eldre
Søvnpodden (SOVno sin egen podkast), har spilt inn en episode om søvn hos eldre. Lytt til episoden her, eller i din podkast-app.
(Versjon januar 2025)