Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Leger i spesialisering - LIS

Geriatri

Utdanning i spesialiteten Geriatri LIS3.

Helse Bergen har 1 000 000 pasientmøter per år og 14 000 ansatte, består av Haukeland Universitetssykehus (HUS) og Voss lokalsykehus. HUS er lokalsykehus for Bergen og omegnskommunene med en populasjon på ca. 400 000 innbyggere og er regionsykehus for Vestland og Rogaland fylke med ca. 1.1 million innbyggere. Medisinsk klinikk består av 6 fagseksjoner og vil fra høsten 2025 få økt kapasitet og tilgjengelig totalt 90 senger, i tillegg til en utbredt poliklinisk virksomhet. 

Helse Bergen har satt seg et mål om å utdanne 6 nye geriatere sammen med Haraldsplass Diakonale sykehus i løpet av 5 år fra 2022. I 2025 etableres en geriatrisk seksjon under medisinsk klinikk og ansvaret for spesialiseringsløpet i geriatri vil ligge til denne seksjonen. Seksjonen vil også han en sentral rolle i styrking av geriatrisatsningen i hele foretaket. 

Utdanningsløpet for LIS 3 i geriatri skal gå over minimum 2 år. LIS 3 i geriatri i Helse Bergen vil ha sin hovedlæringsarena ved ny geriatrisk seksjon, medisinsk klinikk. For å oppfylle krav til læringsmål innen slagbehandling, vil det være 6 mnd. tjeneste ved Nevrologisk avd. Haukeland og 6 mnd. tjeneste ved den eksterne læringsarenaen Haraldsplass Diakonale sykehus for poliklinikktjeneste med bl.a. demensutredning. I tjenestetiden i Medisinsk klinikk vil de delta i det medisinske vaktlaget som medisinsk forvakt/medisinsk forvaktsleder. I 6 mnd. tjenestetid ved Nevrologisk avd. vil de inngå i vakt med LIS3 i nevrologi. LIS 3 skal gjennomføre alle anbefalte kurs og aktiviteter i geriatri inkl. prosedyrelisten. 

Seksjon for geriatri 

Bedre samordning av tilbudet til eldre pasienter med sammensatte lidelser er en satsning både nasjonalt og i helseforetaket (Nasjonal Helse og Sykehusplan 2020-2023; Utviklingsplan 2035-Helse Bergen). Det er derfor besluttet at Haukeland universitetssykehus (HUS) i tiden fremover skal løfte kompetansen og kvaliteten på tilbudet som gis til eldre skrøpelige pasienter som er innlagt (Felles kompetanseløft på akuttgeriatri HUS, mars 2022). Seksjonen vil ha fokus på tidlig intervensjon med hovedmål om å gjenvinne og bevare funksjon hos hjemmeboende eldre med akutt funksjonssvikt ved hjelp av tverrfaglige pasientforløp.  

Den nyopprettede geriatriske seksjonen vil dele en felles sengeenhet med infeksjonsavdelingen, og en slik stordrift og samlokalisering vil kunne gi synergieffekter for begge fagfeltene. Sengeenheten vil ha totalt 14 senger der 8 senger er dedikert akuttgeriatriske pasienter og de 6 andre sengene vil brukes til infeksjonspasienter over 65 år. Videre beskrivelse av den geriatriske seksjonen er for de 8 dedikerte geriatriske sengene.   

Seksjonen vil ha tilgang på tverrfaglige ressurser bestående av helsefagarbeider, sykepleier, ergoterapeut, fysioterapeut, spesialister og LIS3 i geriatri. Logoped, klinisk ernæringsfysiolog og psykolog kontaktes ved behov. Det etableres samarbeidsavtaler med avdeling for ergoterapi og fysioterapi.  

De geriatriske sengene bemannes av tre geriatere, hvorav en seksjonsoverlege, i tillegg til to LIS i spesialisering i geriatri. I initial fase har man hovedfokus på å få til et godt tilbud til pasientene i den geriatriske enheten, men videre vil det være noe rom for rådgivning og tilsyn av geriater ved andre enheter og poliklinisk virksomhet. 

Initialt vil bakvaktsordningen deles mellom geriater og infeksjonslege. På sikt vil den geriatriske seksjonen bemannes med bakvakt som er spesialist i geriatri eller konstituert overlege som nærmer seg fullført spesialitet i geriatri.   

Bare et fåtall eldre pasienter som innlegges på sykehuset skal til en akuttgeriatrisk enhet. Det viktigste kriteriet for innleggelse er akutt funksjonssvikt i løpet av de siste ukene, og i tillegg skal det være potensiale til å kunne bedre pasientens funksjon slik at han kan skrives ut til eget hjem.  

Hovedgruppen av pasientene som LIS vil møte i den geriatriske seksjonen er: 

Hjemmeboende og pasienter fra korttidsopphold over 70 år med akutt funksjonssvikt  

Med dette menes at det i løpet av de siste to ukene, som følge av akutt somatisk sykdom, har inntruffet en forverring av en eller flere funksjonsområder som nevnt under. Ved akutt sykdom hos eldre mangler ofte organrettede symptomer, og de kan for eksempel ha falltendens som hovedsymptom på lungebetennelse eller delirium i stedet for brystsmerter ved akutt hjerteinfarkt.  

       Akutt funksjonssvikt:  

  • kognitiv funksjon (delirium/annen kognitiv svikt/ forverring av demens) 
  • gangfunksjon/balanse/falltendens 
  • betydelig redusert inntak av væske og næring den senere tiden 
  • nyoppstått urininkontinens 

Eldre pasienter (>70 år) uten akutt funksjonssvikt kan også være aktuelle for akuttgeriatrisk sengepost dersom de forut for akutt sykdom er hjemmeboende og lever med skrøpelighet (Klinisk skrøpelighetsskala 4-6), og de vurderes til å ha større nytte av akuttgeriatrisk sengepost enn annen avdeling.  

Daglig arbeid i den geriatriske seksjonen vil innebære felles morgenmøter og undervisning med øvrige enheter i Medisinsk klinikk. Deretter vil LIS 3 i geriatri delta i tverrfaglige team og under supervisjon av geriater utrede og behandle disse pasientene bredt klinisk. De vil delta i teammøter, lede previsitt/visitter og utrede/behandle pasientene som ofte har en sammensatt og atypisk klinikk. Viktige oppgaver er ellers gjennomgang av legemidler, kartlegginger av bla. ernæring, falltendens, skrøpelighet etc. Avdelingen vil ha god kommunikasjon med pårørende og tidlig samhandling med primærhelsetjenesten ang. forventede videre behov for tjenester. Det er et mål å få de akuttgeriatriske pasientene raskest mulig til avdelingen, for å unngå unødig liggetid i akuttmottak. Det vil være fokus på gode pasientforløp med trygg overføring til primærhelsetjenesten etter endt behandling.  

Læringsarena Nevrologisk avdeling HUS: 

Nevrologisk avdeling, Haukeland Universitetssykehus (HUS) har en bred nevrologisk virksomhet som dekker alle aspekter av nevrologi. Avdelingen er organisert med felles ledelse i Nevroklinikken, sammen med Nevrokirurgisk avdeling. Avdelingen har: - Akuttpost med 28 sengeplasser - Spinalenhet med 12 sengeplasser og spastisitetspoliklinikk. - Dagpost - Poliklinikk - Seksjon for Klinisk nevrofysiologi (KNF) - Det foreligger planer for opprettelse av 4 overvåkningssenger. Akuttposten inneholder egen slagenhet, en epilepsienhet og en generell nevrologisk sengepost. Ved akuttposten håndteres alle former for generell akutt nevrologi. Epilepsienheten har i tillegg en langtids video-EEG-monitoreringstjeneste. Nevrologiske pasienter med behov for behandling ved intensivmedisinsk avdeling følges opp av leger ved nevrologisk akuttpost. På Dagpost utføres elektiv utredning av alle typer nevrologiske problemstillinger, behandling av MS-atakk og oppfølging av ulike behandlingskurer. 

Spinalenheten har ansvar for primærrehabilitering av traumatiske og atraumatiske ryggmargsskader fra hele Helse-Vest-området, og livslang oppfølging av disse pasientene. Enheten har eget tverrfaglig team. I tillegg drives en spastisitetspoliklinikk for alle nevrologiske diagnoser her. Avdelingen har tilknyttet tjeneste fra fysioterapeuter, sosionomer, ergoterapeuter og logopeder.  

Det gjennomføres i overkant av 26000 pasientbehandlinger årlig ved avdelingen, hvorav rundt 3700 er døgnpasienter, rundt 1200 er dagbehandlinger og noe over 21000 polikliniske konsultasjoner. HUS er lokalsykehus for en del av Bergen og omlandskommunene, og avdelingen får kontakt med en svært bred pasientflate, fra komplisert nevrologisk sykdom til indremedisinske og kirurgiske tilstander med nevrologisk presentasjon. Nevrologisk avdeling, HUS, fungerer også som tertiær-avdeling for kompliserte nevrologiske pasienter, både fra andre foretak i Helse Vest HF, men også fra andre regioner. Tilknyttet avdelingen er Nasjonalt kompetansesenter for MS, samt fra 2019 Forskningspost for Klinisk Behandling. 

Plan for LIS 2 baserer seg på utdanningsplanene for felles indremedisin del 2 i Helse Bergen (Mottaksklinikken, Hjerteavdelingen, Medisinsk avdeling og Lungeavdelingen). Dette utdanningsløpet vil i hovedsak være gjennomført før oppstart av LIS3. Det foreligger avtale for halvårlige rotasjoner mellom alle avdelingene som dekker læringsmål (FIM 001 –153) og læringsaktiviteter i felles indremedisin del 2 ved 1,5 år i rotasjon og 1-2 år i egen avdeling.  

LIS3 i geriatri vil være ansatt ved geriatrisk seksjon i Medisinsk klinikk, men roterer 

6 mnd. til Nevrologisk avd. og 6 mnd. til geriatrisk seksjon Haraldsplass Diakonale Sykehus. 

Utdanningsplan
Tid Sykehus Avdeling/ læringsarena  Læringsmål 
0.-1. år

HUS

Medisinsk klinikk  FIM 001-153 
1.-2. år HUS

Medisinsk klinikk,
6 mnd. rotasjoner til Mottaksklinikken, Hjerteavdelingen og Lungeavdelingen. 

FIM 001-153 
2.-3. år HUS 6 mnd. rotasjoner til Mottaksklinikken, Hjerteavdelingen og Lungeavdelingen.  FIM 001-153 
3.- 4. år  

6 mnd ved Geriatrisk seksjon HUS  

6 mnd på Nevrologisk avdeling 

Ger 001-006
 Ger 012-016 
Ger 023-031
  Ger 043-063  

 Ger 032-042 

4.-5. år Haraldsplass diakonale sykehus (HDS)  6 måneder ved Medisinsk klinikk Haraldsplass, geriatrisk seksjon.  

Ger 007-011
 Ger 017-022
Ger 047 

5. året HUS Geriatrisk seksjon HUS 

Ger 001-006
Ger 012-016
Ger 023-031
Ger 043-063 

I tillegg vil det legges opp til at LIS skal gjennomføre alle de anbefalte kursene i Felles indremedisin del 2 og i geriatri i løpet av de 5 årene. Aktiviteter angitt i prosedyrelister i felles indremedisin del 2 og i geriatri må også fullføres. 

Samarbeidssykehus utenfor Helse Bergen:

  1. Haraldsplass Diakonale Sykehus (HDS) 

Haukeland Universitetssykehus kan gi utdanning i LIS2 felles indremedisin og i LIS3 i geriatri i inntil 18 mnd. Seks av disse månedene i utdanningsløpet for LIS3 i geriatri gjennomføres ved HDS. Rotasjon mellom HUS og HDS blir organisert i henhold til kandidatens behov og tilgjengelige stillinger ved sykehusene. LIS forventes å inngå i klinikkens felles primærvaktordning.  

Se egen fagavtale.  

Alle medarbeidere gjennomgår obligatoriske introduksjonskurs (praktisk brannvern, smittevern/håndhygiene, brannvernsteori med sjekkliste og informasjonssikkerhet). De tildeles Plan for nyansatte i Kompetanseportalen, introdager (1-2 dager avhengig av tidligere kompetanse) og opplæringsvakter før inntreden i ordinær vaktordning. LIS blir tildelt veileder og gjennomgår medarbeidersamtale med leder ved oppstart der individuell utdanningsplan inkludert rotasjonsplan gjennomgås 

Ved klinisk tjeneste ved den geriatriske seksjonen er spesialist til stede for kontinuerlig supervisjon (fysisk til stede i avdelingen fra 08.00 -16.00, og deretter en geriater eller en infeksjonslege som bakvaktSpesialist i geriatri vil ha ansvar for veiledning og oppfølging av utdanningsløpene for LIS3. LIS3 tildeles en individuell utdanningsplan ved oppstart i tillegg til denne generelle utdanningsplanen. Det gjennomføres minimum månedlig veiledning på 60 minutter pr. LIS. LIS skriver referat fra veiledningssamtalene som legges inn i Kompetanseportalen og godkjennes av veileder.  

LIS bruker Kompetanseportalen for registrering av læringsmål og læringsaktiviteter. Under månedlige veiledningssamtaler er progresjon i LIS-løpet tema, samt læringsmåls- og læringsaktivitetsoppnåelse. LIS får anbefaling fra veileder om hvilke læringsmål som kan sendes til godkjenning i vurderingskollegiet. Vurderingskollegiet avholdes regelmessig hvor utdanningsansvarlig, supervisør og veileder deltar. Veileder gir tilbakemelding til LIS etter vurderingskollegiet. LIS vil få mulighet til å delta i vurderingskollegiet etter eget ønske. Gjennom regelmessig veiledning og tilbakemelding fra vurderingskollegiet sikrer man fortløpende fokus på faglig progresjon og oppnådde læringsmål. Det arrangeres årlig medarbeidersamtale med leder. Avdelingens leder har det endelige ansvaret for godkjenning av den individuelle utdanningsplanen før LIS kan søke godkjenning som spesialist.  
 

Undervisningen er tilpasset LIS og lagt opp i tråd med læringsmålene, og kravet om minst 70 timer pr år oppfylles. Deltagelse i nasjonale kurs prioriteres og utgifter dekkes av avdelingen og med så liberale tildelinger av permisjon som avdelingsdrift tillater.  

Den organiserte undervisningen retter seg både mot felles indremedisinske læringsmål og spesifikt mot spesialiseringsløpet i geriatri. 

Felles indremedisinsk undervisning 

Undervisning 60 minutter pr. uke i læringsmålene felles indremedisin del 2 er obligatorisk for alle LIS i indremedisin som et samarbeid mellom avdelingene Hjerte, Lunge, Medisin og Mottaksklinikken. Både LIS og overleger fra Geriatrisk seksjon vil delta som undervisere. Undervisningen avholdes tirsdag, onsdag og torsdag, kl. 08.35-08.55. Undervisningen har et rullerende utdanningsprogram som strekker seg over 2 år. 
 
Fredager i oddetallsuker blir det gjennomført 30 min. Fredagsmøte for hele sykehuset. I partallsuker blir det organisert undervisning/veiledning/gruppeveiledning med praktisk eller teoretisk gjennomgang av tema som oppfyller læringsmål og aktiviteter.

Geriatrisk undervisning 

Det vil gjennomføres 30 min undervisning i geriatriske emner for LIS3 og overleger hver tirsdag og torsdag. Undervisningen følger en rullerende plan basert på læringsmål som strekker seg over 2 år. Undervisning vil bli gjennomført ved å delta på nasjonal fellesundervisning (GERIT) annenhver uke og ved å delta på fellesundervisning med geriatrisk seksjon på Haraldsplass Diakonale Sykehus (HDS). Leger fra HUS vil bidra inn i både den nasjonale og den lokale undervisningen. Egne undervisninger på torsdagene vil dedikeres til ny forskning og kasuistikker - “journal club”.  Det er rullerende ansvar for å forberede et tema innad i seksjonen. Her er det også rom for å invitere inn andre forelesere ut fra ønsker om tema. Det foreligger også et undervisningsprogram i alderspsykiatri (PSYKIT) hvor man vil delta ved aktuelle læringsmål. 
 
LIS har ellers avsatt 4 timer fordyping pr uke i sin arbeidsplan for faglig utvikling.  

FKM vil oppnås gjennom klinisk tjeneste gjennom hele LIS-løpet, regionalt FKM-basiskurs, administrasjons- og ledelseskurs, veiledningskurs, prosjektoppgave i forbedringsarbeid, samt tilpasset undervisning og aktuelle gruppeveiledninger. Det regionale basiskurset i FKM dekker læringsmål innen hovedtema i FKM

Kommunikasjonskurs i 4 gode vaner er obligatorisk for LIS 1 og dekker også flere læringsmål for LIS 2-3 i FKM. Krav om prosjektoppgave søkes tilfredsstilt gjennom deltagelse i avdelingens kvalitetsforbedringsprosjekter. LIS vil også bli invitert til å delta i utvalg/prosjektgrupper og i avdelingens pågående forskningsprosjekter. Dette avsnittet vil endres når reviderte FKM implementeres i klinikken. 

Pr 09.04.2025: 

Utdanningsansvarlig overlege   

Seksjonsoverlege Katinka Alme  

LIS 3 i geriatri 

Det er pr april 2025 ansatt 1 lege ved geriatrisk seksjon med forskningserfaring på PhD nivå, som også er tildelt postdoktorstipend. Klinikken har målsetning om å bygge opp et sterkt forskningsmiljø. Oppbyggingen skal skje i samarbeid med ulike aktører både innenfor og utenfor sykehuset. Forskningsstrategien vil i første omgang bygge videre på eksisterende prosjekter på sykehuset som omhandler preoperativ vurdering, behandlingsvalg, prehabilitering før kirurgi og delirium. Seksjonen vil også bidra inn i aktuelle regionale og nasjonale multisenterstudier der det er aktuelt. Det er et godt samarbeid i forskningsmiljøet innenfor geriatrien i Bergen og seksjonsoverlege, Katinka Alme, er del av The Bergen Reserach Group in geriatric meidicine – Bergen Oldest (BOLD) Research Group, som er knyttet til Universitetet. Seksjonen vil også jobbe for en formell tilknytning til Universitetet i Bergen på 1. amanuensisnivå (p.t. er førsteamanuensis formelt tilknyttet hjerteavdelingen).  

LIS skal få tilbud om å delta i forskningsarbeid og det skal tilrettelegges for at LIS 3 skal kunne kvalifisere seg til PhD-stipend via kvalifiseringsstipender som gir rom for frikjøpt tid til å planlegge prosjekt.  

Det skal også undervises både teoretisk og praktisk i kunnskapshåndtering og forskningsforståelse. Det vil bli gitt gruppeveiledning i temaet. Teoridelen vil omhandle konseptet med kunnskapsbasert praksis og forskningsetikk. I den praktiske gjennomgangen skal deltagerne ha forberedt en artikkel vha en sjekkliste. Og i gjennomgangen vil bruk av sjekklister for å vurdere kvalitet bli en sentral del. Man vil også gjennomgå prinsippet for “kunnskapsbasert praksis”. Temaet vil også gjennomgås i seksjonsundervisning hvert halvår.

Ved tilsetting vil det utarbeides en individuell utdanningsplan for LIS, som viser hva LIS skal gjennomføre (læringsmål, læringsaktiviteter og læringsarenaer), basert på hvor i utdanningsløpet LIS befinner seg. Den individuelle utdanningsplanen utarbeides av LIS i samarbeid med veileder og utdanningsansvarlig overlege. Planen skal godkjennes av leder. Det er utarbeidet hjemmeside der informasjon vedrørende spesialistutdanningen er samlet. 

Sykehuset har eget moderne ferdighetssenter for simulering. Det er mulighet for egentrening og kurs bl.a. i bla. hjerte- og lungeredning og ultralyd.  

Hvert halvår avholdes en modul av ABC-kurset som er en gjennomgang av generelle akuttmedisinske prosedyrer for alle leger ved Medisinsk klinikk, Lungeavdelingen, Hjerteavdelingen og Mottaksklinikken. LIS forventes å delta årlig, overleger hvert 2. år.  

Modul A: Deltakerne skal tilegne seg teori og praktiske kunnskaper om avansert hjerte-lungeredning (AHLR). Primærfokuset skal være rettet mot AHLR hos voksne, men deltakerne skal også få informasjon om, og demonstrert, AHLR på barn.  

Modul B: Deltakerne skal som hovedmål tilegne seg teoretiske og praktiske kunnskaper om diagnostisering og behandling av respirasjonssvikt, samt enkel tilnærming til pacemakerbehandling. Teoretiske og praktiske tema er analyse av arteriell blodgass, behandling med non-invasiv respirasjonsstøtte (NIV), oksygenbehandling med høy luftstrømshastighet og varmfukting (HFNC oksygenbehandling) og invasiv respiratorbehandling. Videre er pacemakerbehandling, eksufflering ved pneumothorax og utredning med fokusert lungeultralyd tema ved de praktiske dagene. 

Modul C: Deltakerne skal tilegne seg teoretiske kunnskaper om akutt gastrointestinal blødning, sepsis og ketoacidose, samt praktiske ferdigheter bl.a. mikroskopi av mikrobiologiske preparater, ultralyd oversikt abdomen, spinalpunksjon og orienterende ekkokardiografi.  

Det er ellers faste simuleringer i sykehuset av bl.a. slag og stanssituasjoner som LIS-leger i vakt kan observere.  

Utdanningsplanen er utarbeidet i samarbeid mellom utdanningsansvarlig overlege, utdanningsutvalget og tillitsvalgte. YLF-tillitsvalgt deltar i stillingsintervjuer som observatør og kobles ellers inn der det er relevant. 

 

  • Seksjonsoverlege/geriater, Katinka Alme (ktio@ihelse.net) 
  • Klinikkdirektør, Al-Azawy, Kahtan (kahtan.al-azawy@helse-bergen.no) 
Sist oppdatert 10.04.2025