Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.

Om behandlingstjenesten

Haukeland universitetssjukehus har hatt nasjonalt behandlingsansvar for vestibularisschwannom siden 2012.

Vestibularisschwannomer (VS) er godartede, langsomtvoksende svulster på en av balansenervene. De vanligste symptomene er ensidig hørselsreduksjon, øresus, svimmelhet og balanseplager. Behandlingsalternativene er observasjon, behandling med gammakniv eller kirurgi. Ved små svulster anbefales ikke behandling før eventuell vekst er påvist. Små og mellomstore svulster blir oftest behandlet i Gammakniven, mens store svulster behandles med operasjon. Behandlingstjenesten omfatter utredning, diagnostisering og kirurgisk behandling. Pasientene følger et standardisert kontrollopplegg, enten ved den nasjonale behandlingstjenesten eller lokalt. Vestibularisschwannom er sjelden og behandlingen krever høy kompetanse.

For å sikre lik tilgjengelighet og god kvalitet, er tjenesten sentralisert som en nasjonal behandlingstjeneste. ICD10-koder som inngår i det nasjonale oppdraget: D 33,3.  

Den nasjonale behandlingstjenesten ledes av Nevrokirurgisk- og Øre-nese-Hals avdelingen og har et tverrfaglig samarbeid med flere avdelinger på Haukeland universitetsjukehus. Her jobber leger, sykepleiere, audiografer, fysioterapeuter og koordinatorer for å gi best mulig behandling og oppfølging til landets pasienter med vestibularisscwhannom.   

Tjenesten har også et internasjonalt samarbeid med blant annet sykehus som Rigshospitalet i København (Danmark), Salford Royal Hospital/ Manchester Royal Infirmary (UK) og Mayo Clinic, Rochester (USA). 

I tillegg til utredning og behandling jobbes det med flere forskningsprosjekter.

Som nasjonal behandlingstjeneste er vårt ansvar å gi høyspesialisert diagnostikk, utredning og behandling for pasienter med vestibularisschwannom. Vi har som formål å bidra til helsemessige gevinster i form av bedre prognose og livskvalitet for pasienten, bedre kvalitet på pasienttilbudet gjennom faglig spisskompetanse og gi mer likeverdig tilgang til pasientbehandling av høy kvalitet.

Tjenesten inkluderer vurdering av alle pasienter med vestibularisschwannom og behandling ut ifra svulststørrelse, beliggenhet og symptomer. Behandlingen kan innebære observasjon, stråling med gammakniv eller kirurgi. Tjenesten har likeverdig tilgang til pasienter fra alle helseregioner. 

 

Kvalitetsmål:
Ingen fristbrudd på behandling
Tumorkontroll etter 5 år: 93-96%
>75 % med House-Brackmann score 1-3 (funksjon i facialisnerven) 

 

 

 

Nasjonal behandlingstjeneste for vestibularisschwannom (VS) har som målsetning om at behandlingstilbudet er kjent ved alle landets sykehus og andre relevante institusjoner, slik at alle VS pasienter kan få likt behandlingstilbud. Det er særlig viktig at landets ØNH-leger og nevrokirurger kjenner til behandlingstilbudet og har innsikt i diagnostikk, behandlingsalternativene og oppfølgning av denne pasientgruppen. 

Andre spesialiteter som bør kjenne til tilbudet er nevrologer, onkologer, barneleger (NF2), plastikkirurger, øyeleger og allmennpraktikere, som alle kan ha en rolle i både diagnostikk og oppfølgning av VS pasienter. 

Også fysioterapeuter, audiografer og logopeder har en sentral plass i oppfølgingen av VS pasienter. I tillegg til helsepersonell i våre samarbeidende organer, ønsker vi å øke kompetansen til pasienter, pårørende og andre tjenesteytere som hjelper vår pasientpopulasjon.

Kompetansespredningsplanen synliggjør organiseringen av kompetansespredningsarbeidet, kompetansespredningstiltakene og virkemidlene over de ulike målgruppene. Planen gir også en oversikt over fagnettverk det samhandles med og mulige nye innsatsområder. Kompetansespredning for vår tjeneste er i stor grad et samarbeid med to andre nasjonale kompetansetjenester ved Helse Bergen; Nasjonal behandlingstjeneste i strålekniv og Nasjonalt kvalitets- og kompetansenettverk for vestibulære sykdommer. 

Les hele kompetansespredningsplanen (PDF) 

Administrativ leder: Evelyn Neppelberg (direktør, ØNH-avdeling)
Administrativ leder: Rupavathana Mahesparan (overlege/avdelingssjef Nevrokirurgisk avdeling)
Faglig ansvarlig: Jeanette Hess-Erga (overlege, ØNH-avdeling)
Faglig ansvarlig (nestleder): Terje Sundstrøm (overlege, Nevrokirurgisk avdeling) ​

 

Fra Nevrokirurgisk avdeling

  • ​​​Rupavathana Mahesparan (overlege/ avdelingssjef)
  • ​Erling Myrseth (overlege)
  • Morten Lund-Johansen (overlege/ professor)
  • Terje Sundstrøm (overlege)
  • Øystein Vesterli Tveiten (overlege)
  • Dhayalan D​​hanushan (LIS-lege)
  • Hans AleksanderSkaara Herberg (LIS-lege)
  • Monica Finnkirk (sykepleiefaglig rådgiver/ pasientkoordinator)
  • Ane Tangen Holm (sykepleier)

Fra ØNH-avdelingen

  • ​Jeanette Hess-Erga (overlege)
  • Frederik Goplen (overlege)
  • Jan Erik Berge (overlege)
  • Kathrin Skorpa-Nilsen (overlege)
  • Veronica Skeide (sekretær/ pasientkoordinator)
  • Thomas Evenstad (ledende audiograf)
  • Lene Kristiansen (spesialfysioterapeut)

​Fra Radiologisk avdeling​​

  • Tormund Njølstad (overlege)
  • Gaute Wathle (seksjonsoverlege)​

Fra Nevrologisk avdeling

  • Kristin Varhaug (overlege)

Fra plastikk-kirurgisk avdeling

  • Svein Arthur Jensen (overlege)

Årsrapport 2023

 

 

 

 

Sist oppdatert 01.10.2024