Vi anbefaler at du alltid bruker siste versjon av nettleseren din.

Mestringskurs for ungdommer med angstsymptomer

Mange ungdommer opplever angstsymptomer som å være stresset og redd i hverdagen, og for noen blir angstsymptomene så sterke at de unngår eller tvinger seg gjennom det de synes er vanskelig. Modi er en ny app som inneholder et kurs i å mestre disse symptomene. Modi er laget av Helse Bergen og Barne- og Familiehjelpen i Bergen Kommune. For å se hvor godt Modi-appen fungerer, vil vi gjennomføre en studie hvor en gruppe får testet Modi-appen og en annen gruppe får vanlig oppfølging hos Barne- og Familiehjelpen i Bergen kommune. Slik kan vi sammenligne hvilken oppfølging som fungerer best.

Om studien

Studien er en randomisert kontrollert studie hvor den nye mobilapplikasjonen "Modi" skal sammenlignes med ordinær oppfølging i lavterskeltjenesten Barne-og familiehjelpen i Bergen Kommune.

Totalt 128 ungdommer i alderen 13 - 16 år med angstsymptomer skal inkluderes i prosjektet.

Modi-appen er et angstmestringskurs og er basert på kognitiv terapi hvor informasjon blir formidlet gjennom en form for regelbasert chatbot. Appen består av 6 kapitler som de skal gjennomgå i løpet av 8 uker. De får ukentlig oppfølging av en terapeut via en meldingsfunksjon i appen. I tillegg skal terapeuten ha totalt 3 telefonsamtaler med ungdommen i løpet av Modi-kurset.

Ungdommene skal svare på symptomrelaterte spørreskjema i appen før, underveis og rett etter mestringskurset, samt 3 og 6 mnd follow-up. 15 av ungdommene som takker ja til å bli kontaktet etter Modi-kurset vil bli intervjuet ved Haukeland Sykehus. Formålet vil være å få en helhetlig forståelse av opplevelsen deres ved bruk av appen.  

Vitskapleg tittel

Effektiviteten av en ny digital intervensjon for ungdommer med angstsymptomer sammenlignet med ordinær oppfølging: en randomisert kontrollert studie

Les meir om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltaking

Studien er open for rekruttering frå 16.01.2025

Kven kan delta?

Ungdommer i alderen 13 - 16 år med angstsymptomer kan melde seg til studien.

Ungdommen kan melde seg på via Barne-og Familiehjelpen i Bergen Kommune.    

Inklusjonsstopp er satt når man har nådd 128 deltagere.  

Kva inneber studien?

Studien består av seks trinn:

Trinn 1 Registrering: Hvis du opplever angstsymptomer og har fått tilbud via Barne-og Familiehjelpen kan du registrere deg via en lenke som du får utdelt hos terapeuten din. 

Trinn 2 Kartlegging: Hvis du er aktuell for å delta i studien vil du bli kontaktet på mobil av oss som jobber med forskningsprosjektet i Helse Bergen innen en ukes tid. I løpet av telefonsamtalen vil vi finne ut om dette passer for deg. Vi vil snakke med både deg og dine foreldre/foresatte.

Trinn 3 Samtykke: Hvis du passer inn i studien, må dine foreldre/foresatte først samtykke til at du kan delta i studien via en sikker plattform YouWell.

Trinn 4 Spørreskjema: Deretter vil du bli bedt om å signere et samtykkeskjema og fylle ut spørreskjema via appen «Modi». Appen lastes ned fra Google Play / App Store.

Trinn 5 Tilfeldig valg: Etter du har fylt ut spørreskjemaene, vil du bli tilfeldig valgt ut til å enten bruke Modi-appen eller få vanlig oppfølging i Barne- og Familiehjelpen. Hvilken gruppe du kommer i bestemmes ved loddtrekning. Dette er vanlig å gjøre når man undersøker effekten av ulike behandlingsmetoder. Du vil få beskjed om hvilken gruppe du tilhører via appen ila noen få dager.

Trinn 6 Oppfølging via Modi-appen eller vanlig oppfølging. De som får Modi-app kan starte med en gang. De som får vanlig oppfølging drar på sin avtalte time hos terapeuten i sin bydel.

Du vil bli tilfeldig valgt ut til en av disse gruppene:

Gruppe 1:

Modi-appen: I appen får du gratis tilgang til et åtte ukers kurs, delt inn i 6 kapitler. Hvert kapittel inneholder informasjon om angst, både gjennom tekst, videoer og animasjoner. Du får også ulike øvelser du skal gjøre. Fra kapittel 5 vil fokuset være på eksponering, hvor du utfordrer deg selv og jobber med angstsymptomene. 
En Modi - terapeut fra Barne- og familiehjelpen vil veilede deg gjennom Modi-appen. Terapeuten sender melding i appen en gang i uken på en fast dag mellom 08.00 - 16.00. I tillegg vil terapeuten ta en kort samtale med deg på mobil i begynnelsen av kurset, midtveis, og ved behov. Terapeuten vil også ha en avslutningssamtale med deg hvor dere evaluerer kurset.

Gruppe 2:

Vanlig oppfølging: Du vil få vanlig oppfølging ved Barne- og Familiehjelpen i den bydelen der du bor. Oppfølgingen følger nasjonale kliniske retningslinjer. Den kan inkludere individuell eller gruppeterapi, i tillegg til foreldresamtaler og kartlegging ved behov. Antall terapitimer tilpasses ditt behov og gis vanligvis av en behandler med opplæring i kognitiv atferdsterapi. Også her vil du lære om angst, og utfordre deg selv og jobbe med angstsymptomene gjennom eksponering.

Ver merksam

Det er som regel litt ubehagelig å øve på noe du vanligvis unngår pga. angstsymptomene. Dette er helt normalt og viser at du er på riktig vei og jobber med det du synes er vanskelig.  

Kontaktinformasjon

Smiti Kahlon

E-post: smiti.kahlon@helse-bergen.no

Tlf. 98 86 66 40