Samtidige alvorlige rusmiddelproblemer og psykiske lidelser (ROP)
Omgrepet ROP blir brukt som ei samlenemning for «samtidig rusliding og psykisk liding». ROP-pasientar er personar med ei alvorleg psykisk liding kombinert med rusliding. Personar med mindre alvorleg psykisk liding og samtidig rusliding blir også inkludert viss kvar av dei to lidingane er forbunde med betydeleg funksjonssvikt.
Mål for behandlinga
Behandling for ROP-pasientar kan ha svært ulik målsetting. Vi ønsker å redusere skadane ved pågåande rusmiddelmisbruk og bidra til at du får betre psykisk helse og funksjonsevne. Eit anna mål kan vere betra funksjonsevne og integrering i samfunnet. Ofte vil målsettinga endre seg undervegs i behandlingsforløpet.
Om behandlingen
Behandlingen kan skje poliklinisk eller i form av døgninnleggelse. Noen ganger kan det være aktuelt med en kombinasjon. Avhengig av personens behov og tilbudet ved behandlingsstedet kan helsehjelpen bestå av individuelle samtaler, miljøterapi, deltakelse i grupper, medikamentell behandling og fysisk aktivitet.
For at en døgninnleggelse skal gi best mulig resultat, er det viktig med godt forarbeid. Vi ønsker å være best mulig kjent situasjonen din og behovene dine, slik at behandlingen kan legges til rette for deg. Det er viktig med kontakt mellom behandlingsinstitusjonen og personene som allerede hjelper deg i ditt lokale hjelpeapparat, for eksempel fastlegen din.
Kartlegging og utredning bør omfatte rusmiddelbruk og psykisk og fysisk helse, inkludert tannhelse og ernæring. Vi ønsker også å kartlegge din sosiale situasjon og hvordan du fungerer i hverdagen, slik at det kan danne grunnlag for en godt tilrettelagt behandlingsplan.
Behandlingsteamet møter deg
Et behandlingstilbud kan bestå av hjelp fra et behandlingsteam med ulike yrkesgrupper, for eksempel sosionom, sykepleier, lege, eller psykolog.
Vi kan møte deg enten på kontoret, hjemme hos deg eller et annet egnet sted. Det kalles ambulant behandling.
Oppfølging etter behandlingen
Etter avsluttet behandling i spesialisthelsetjenesten overtar det lokale hjelpeapparatet, det vil si fastlege og andre helse- og sosialtjenester i kommunen.
Før avslutning ved poliklinikk eller utskrivning fra døgnenhet, vil det være møter og samtaler mellom sykehuset og ditt lokale hjelpeapparat. Ved avslutning mottar du og behandleren din et avslutningsbrev med en oppsummering av oppholdet og en anbefaling av videre tiltak.
Ved utskrivning fra opphold i døgnavdelingen, kan det i en periode være aktuelt med videre poliklinisk oppfølging i spesialisthelsetjenesten.
Kontakt
Engenhuset
Rusmedisin AFR
Ventetid: 4 - 12 uker
Ventetid: 4 - 12 uker
Kontakt Rusmedisin AFR
Engenhuset
Håkonsgaten 1
5015 Bergen

Dr. Martens, Sandviken
Hatleveien 7D
Dr. Martens - Bygg 16, Hatleveien 7D, 5038 Bergen

Floen, Manger, Nordhordland
Toskavegen 400
5936 Manger

Haugane 8, Askøy
Haugane 8
5307 Ask

Møllendalsveien 31
LAR M31 og Årstad, Møllendalsveien 31, 5009 Bergen

Tertnesveien 35
Tertnesveien 35
5113 Tertnes

Østre Murallmenningen 7
Østre Murallmenningen 7
5012 Bergen