eBehandling for pengespelavhengnad
Ein definisjon på speleavhengnad er at du har mista kontrollen på spelinga og at det dominerer både tankar, kjensler og åtferd. Behandling kan hjelpe deg å akseptere problemet, ta kontroll over spelinga og lære deg å handtere risikosituasjonar. I Noreg er pengespelavhengnad ein diagnose som gir deg rett på behandling i spesialisthelsetenesta. Du kan ta direkte kontakt med eBehandling utan tilvising.
eBehandling
Behandlinga i eBehandling har same innhald som i behandlinga du ville fått hos ein psykolog. eBehandling som behandlingsmetode er undersøkt i fleire studiar både i Noreg og i utlandet for fleire diagnosar. Metoden som eBehandling bruker heiter «rettleidd internettbehandling» og har vore gjennom ei metodevurdering der forskinga er gjennomgått av Folkehelseinstituttet.
eBehandling for pengespelavhengnad skal utprøvast for første gong i Noreg, og vil i første omgang vere tilgjengeleg i Helse Bergen og i Helse Midt-Norge.
Tilvising og vurdering
Det finst fleire måtar å søke om behandling i eBehandling:
Er du allereie i behandling i poliklinikk ved eit DPS eller i AFR (Avdeling for rusmedisin), ønsker vi at du drøftar tilvising til eBehandling med behandlaren din og søker i samarbeid med han eller henne.
Er du ikkje i behandling for psykiske vanskar, kan du ta kontakt med fastlegen din og be om tilvising til oss. Be om at legen skriv at du ønsker eBehandling, i tilvisinga. Andre legar eller psykologar kan også vise til eBehandling.
For pasientar i Helse Bergen og Helse Midt-Norge
Du som bur ein stad tilknytta Helse Bergen, eller Helse Midt-Norge, kan ta direkte kontakt med eBehandling utan tilvising. Det gjer du ved å trykke på lenka «Søknad om eBehandling» på nettsidene våre. Denne lenka fører deg til helsenorge.no, der du skal fylle ut eit skjema. Når du sender inn dette skjemaet blir det sendt direkte til eBehandling. Du vil få svar når søknaden din om behandling er vurdert.
Svar på tilvising
Du får svar frå eBehandling i brev eller på helsenorge.no. Svar på helsenorge.no blir varsla med SMS til telefonen din. I svaret kan du lese om vurderinga som er gjord, kva som skjer vidare og om rettane dine. Dersom vi kjem fram til at behandlinga ikkje er relevant for deg, blir du anbefalt å kontakte den som har tilvist deg, eller søke andre behandlingstilbod. Fastlegen din blir i begge tilfelle informert om at du har vore i kontakt med oss.
Før
Før behandlingen starter, vil du bli kalt inn til en time med en psykolog på Avdeling for rusmedisin. Denne timen blir gjennomført over video, men kan eventuelt gjennomføres som en fysisk konsultasjon om ønskelig.
Selve behandlingen får du gjennom en app som er spesielt utviklet for personer med pengespillavhengighet. Den er utviklet i sammen med brukerrepresentanter og helsepersonell i Helse Bergen.
Etter denne timen vil du få en SMS om hvordan du laster ned appen Poeng, der behandlingen vil foregå.
Under
Behandlingen vil foregå gjennom appen, som kan brukes når det passer deg. Du vil få oppfølging av en terapeut i Avdeling for rusmedisin hver uke, gjennom en meldingstjeneste i appen.
Innholdet i appen er basert på kognitiv atferdsterapi. I kognitiv atferdsterapi av spilleavhengighet lærer du å kjenne samspillet mellom tanker, følelser og handlinger slik at du kan få kontroll over spilleavhengigheten. Det er en utforskende behandlingsform som tar utgangspunkt i hvordan problemet utspiller seg for deg. I hvilke situasjoner er du sårbar for å spille? Hva er det med spill som lokker deg? Hvilke følelser har du prøvd å skape eller fjerne med spillingen?
Behandlingen varer i 12 uker og består av 8 moduler. I hver modul vil du bli introdusert til et nytt tema i behandlingen og lære gjennom å se videoer, høre en podkast med andres erfaring og lese om nyttige teknikker for å håndtere spill.
Innholdet og behandlingen i appen er kvalitetssikret av psykologer med lang erfaring innenfor behandling av pengespillavhengighet. I appen vil du få informasjon og lære om:
- konkrete måter å avgrense spillingen på
- teknikker for å håndtere spillelyst og påtrengende tanker om spill
- teknikker for å forstå situasjoner med tap av kontroll slik at du kan motvirke dem i framtiden
- hvordan du kan lage en personlig oversikt over ditt spilleproblem
- hvordan du kan finne gode alternativ til spilling
- hvordan du håndterer negative tanker og følelser, inkludert angst og depresjon
- teknikker for hvordan en unngår eller håndterer tilbakefall
Velkommen til eBehandlingsprogrammet for pengespillavhengighet
Helse Bergen
Introduksjonsfilm om appen
Helse Bergen
Etter
Når behandlingen er fullført, vil du få tilbud om en avsluttende samtale med behandleren din. Oppfølgingen i programmet blir avsluttet, men du vil ha tilgang til alt innholdet i behandlingen i ett år. Det vil ikke lenger være mulig å kommunisere med behandler gjennom appen.
Ver merksam
Noen kan oppleve sin egen situasjon så vanskelig at det kan utløse tanker om at livet ikke er verdt å leve, eller om å ta sitt eget liv. Å se andre løsninger kan være vanskelig. Dersom du opplever det, er det viktig å vite at det er flere som har det slik. Det er mulig å få hjelp. Det er viktig at du tar kontakt med noen som kan hjelpe deg.
Det kan være:
- lege eller behandler
- et familiemedlem eller en venn
- hjelpelinjer som Mental helse (11 61 23) eller Kirkens SOS (22 40 00 40)
- ved akutt krise, eller fare for liv og helse, ring 113
Kontakt
Engenhuset
Rusmedisin poliklinikk Engenhuset
Besøkstider
- I dag 08:00 - 15:30

Engenhuset
Håkonsgaten 1
5015 Bergen