Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Tester som utføres på balanselaboratoriet

Her kan du lese mer om testene som utføres på balanselaboratoriet i Bergen.

En balanseplattform måler hvor stødig du klarer å stå i oppreist stilling samtidig som balansen utfordres på ulike måter. Undersøkelsen kan si noe om balansen din og om risiko for å falle. Balansen påvirkes av mange faktorer, inkludert synet, balanseorganet i øret, følelegemer i sener og ledd samt funksjonen til nervesystemet og muskulatur.

Under testen vil du vil bli bedt om å stå så rolig som mulig på en plate (balanseplattform) som registrerer trykkforandringer. Du kan bli bedt om å lukke øynene, se på objekter som beveger seg eller at gulvet beveger seg. Seler blir benyttet for å sikre deg mot fall. ​

Interiør unndersøkelsesrom med balanseplattform og bord med PC-skjerm og tastatur, klokke på vegg. Foto

Undersøkelsen foregår ved at øregangen oppvarmes eller nedkjøles ved hjelp av vann eller luft. Dette utløser væskestrøm i buegangene i det indre øret og kan gi en følelse av svimmelhet samtidig som øynene begynner å bevege seg på en spesiell måte (nystagmus). Resultatet kan si om du har en skade eller sykdom i det indre øret. 

Du får først på deg videobriller som måler øyebevegelsene dine. Deretter blir øregangen oppvarmet eller nedkjølt ved hjelp av vann eller luft. Dette gjøres på begge sider. Stimuleringen foregår i 30-60 sekunder på hvert øre. Deretter observeres ufrivillige øyebevegelser (nystagmus) i 60 sekunder. Forbigående svimmelhet (1-2 minutter) er vanlig. 

Helsepersonell undersøker kvinnelig pasient som ligger med videobriller på seg. Foto

Dette er en test som utføres for å undersøke om pasienten har ufrivillige øyebevegelser og svimmelhet knyttet til stillingsendringer. 

Du får videobriller på deg før undersøkelsen starter. Du ligger rolig i en stol mens undersøkelsen pågår. Et deksel plasseres over brillene dine. Under testen skal du snu på hode; høyre, venstre og fremover. Øyebevegelsene dine blir målt i 40 sekunder etter hver stillingsforandring. Forbigående svimmelhet kan forekomme.​

Undersøkelsen går ut på at du skal følge et objekt i bevegelse, mens øyebevegelsene dine måles. 

Du får videobriller på deg før undersøkelsen starter. Under testen skal du følge et objekt fremfor deg med blikket uten å bevege på hodet. Det er viktig at du konsentrerer deg og fokuserer på objektet. Dine øyebevegelser blir målt av en maskin. Undersøkelsen er delt inn i to deltester.

- Følgetest går ut på at du skal følge et objekt som beveger seg jevnt fra side til side.

- Sakkadetest går ut på at du følger et objekt som flytter seg raskt fra sted til sted.

Pasient sitter i stol med videobriller og ser mot lerret. Foto

Denne testen måler funksjonen i nedre del av balansenerven og utføres ved mistanke om dehiscens og også andre sykdommer i balanseorganet. Prinsippet er at lyd stimulerer deler av balanseorganet. Signalene overføres i en refleksbue via den nedre del av balansenerven, og en halsmuskelrespons kan så måles. Dersom det er sideforskjell eller manglende respons, kan dette tyde på nedsatt funksjon i balanseorganet.

 

Tegning av person med prikker i ulike farger som markerer hvor elektrodene festes i pannen, og halsen. Illustrasjon

Testen utføres ved at elektroder festes i ansiktet og på halsen  (m.sternocleidomastoideus), slik som vises på bildet. Pasienten vil få på ørepropper som vil gi en klikkelyd inn i øret på den siden vi tester, fra 100-75 dB. Pasienten blir deretter bedt om å snu hodet mot skjermen som gjør at halsmuskelen strammes på den siden som testes. Dette gjøres på begge sider. Hver test tas minst 3 ganger og hver test vil vare i underkant av 1 min. ​

Eksempel på kurve som viser resultat ved måling. Grafikk
 

Denne testen måler funksjonen i øvre del av balansenerven og utføres ved mistanke om dehiscens og også andre sykdommer i balanseorganet. Prinsippet er at lyd stimulerer deler av balanseorganet. Signalene overføres i en refleksbue via den øvre del av balansenerven, og en øyemuskelrespons kan så måles. Dersom det er sideforskjell eller manglende respons, kan dette tyde på nedsatt funksjon i balanseorganet

Tegning av person med fire prikker i ulik farge plassert i pannen, på hver side av nesen og på haken. Illustrasjon

Testen utføres ved at elektroder festes i ansiktet, slik som vises på bildet. Stolen til pasienten legges bakover 35 grader og pasienten vil få beskjed om å se oppover(bakover) i taket. Deretter plasseres en minishaker ved hårfestet til pasienten og det vil komme en tappelyd på 50 dB når testen startes. Det tas minst to tester på hver side og hver test tar i underkant av 1. min. 

Grafisk fremstilling. Resultat fra måling med Videohodeimpulstest.


VideoHodeimpulstest (vHIT) er en metode for å undersøke hvordan balanseorganet og balansenerven fungerer, ved hjelp av briller med kamera. Når hodet dreies raskt til siden, fanges bevegelsen opp av buegangene i det indre øret. Det sender signal opp til hjernen om at øynene må bevege seg i motsatt retning. Dette skjer lynraskt og gjør av du ser skarpt når du beveger på hodet. Det indre øret fungerer som en billedstabilisator for øynene.  

Pasienten får på seg briller med kamera. Pasienten blir deretter bedt om å se på et punkt på veggen og behandler starter med å bevege hodet frem og tilbake i horisontal retning. Her er det viktig at pasienten slapper helt av i nakke og skuldre og lar behandler gjøre begelsene. Deretter gjøres bevegelser i vertikal retning mens pasienten snur hodet ca. 45 grader mot høyre og venstre. ​​

Sist oppdatert 14.04.2023