HELSENORGE

Forenklet lav FODMAP-diett

Lav FODMAP-dietten er en omfattende diett som ikke nødvendigvis er egnet for alle. Det kan være mange grunner til det. Eksempler kan være at du syntes det er for mye å sette deg inn i, du har andre tilstander som gjør at du ikke kan endre kostholdet ditt eller at økonomien ikke strekker til. Da kan en forenklet lav FODMAP-diett være et alternativ. 

Høy fodmap matvarer

​Det er en for​del at du kjenner til de ulike fasene av lav FODMAP-dietten før du starter med en forenklet diett. 

Her kan du lese mer om de tre fasene i lav FODMAP-dietten

Hva er en forenklet lav FODMAP-diett? 

Som navnet antyder er dette en noe enklere versjon av en standard lav FODMAP- diett. Istedenfor å redusere på alle FODMAP-grupper, begrenser du kun noen grupper eller enkelte typer matvarer innenfor en FODMAP- gruppe som spises ofte eller i større mengder. Ellers følger du samme faser som lav FODMAP- dietten med en eliminasjonsfase, reintroduksjonsfase og til slutt et personlig tilpasset kosthold. 

Hvem kan ha nytte av en slik diett? 

​En forenklet lav FODMAP-diett kan være aktuell dersom du har IBS-plager og: 

  • ​Synes det er vanskelig å få i deg nok mat eller har utfordringer med å opprettholde vekt
  • ​Allerede har kostrestriksjoner, for eksempel cøliaki eller andre matallergier
  • Har en diagnose eller tilstand der det er vanskelig eller ikke anbefalt å endre kosthold, for eksempel ved inflammatorisk tarmsykdom (IBD) eller graviditet
  • Du er barn, ungdom eller eldre
  • ​Synes det er vanskelig eller ikke har mulighet til å følge en standard lav FODMAP-diett av ulike årsaker. Dette kan for eksempel være grunnet øknonomi eller at du synes den er for krevende å sette deg inn i
  • ​Har milde symptomer

Hvordan gjennomføre en forenklet lav FODMAP-diett?


Du følger samme faser som ved standard lav FODMAP-diett: 

  1. Eliminasjonsfase: Unngå høy FODMAP- matvarer som du spiser mye av og mistenker gir deg plager. Bytt til lav FODMAP alternativer i 2-6 uker. 

  2. ​Reintroduksjonsfase: Reintroduser høy FODMAP- matvarer du har unngått.

  3. Personlig tilpasset kosthold: Fortsett å tilpass kostholdet ditt etter hva du lærte i fase 1 og 2. Men test gjerne matvarene du har unngått/begrenset på nytt etter noen måneder da toleransen kan endre seg over tid!



Slik gjør du:


​1. Noter ned hva du spiser i 3 dager og identifiser matvarer du spiser ofte eller mye av og som er høy FODMAP. Du kan bruke app eller matvarelister som hjelpemiddel for å identifisere disse (ofte merket rødt). Bruk samme hjelpemidler for å finne lav FODMAP alternativer (ofte merket grønt) som du kan bytte til.

 Synes du det er vanskelig å identifisere høy FODMAP- matvarer i kostholdet ditt så kan du forsøke å bytte om på følgende matvarer: 


Eksempler på lav FODMAP alternativer
​Matvarer​​​

​Høy FOD​MAP (unngå/begrens inntak)
​Eksempel på Lav FODMAP alternativer
​​Kornpro​dukter
​Hvete og rug.
​De fleste glutenfrie produkter.
Surdeigsbrød av spelt. Havre/ris/quinoa.
​Grønnsaker
​Løk, hvitløk, blomkål, sopp, avokado.
​Grønn del av vårløk og purre, hvitløksolje, gulrot, sellerirot, ruccola, spinat.
​Frukt
​Eple, pære, vannmelon, steinfrukter (fersken/nektarin), tørket frukt.
​Appelsin, klementin, kiwi, banan (grønn-gul), blåbær, ananas.
​Meieriprodukter
​Laktoseholdig melk og yoghurt.
​Laktosereduserte/-frie produkter.
Eventuelt mandeldrikk.
​Belgrukter
​Tørre bønner og linser. 
​Hermetiske linser (46g), firm tofu.

​Dersom du ikke har opplevd symptomlindring i løpet av 2-6 uker er det ikke hensiktsmessig å fortsette. 


​​​​2. Etter 2-6 uker: Reintroduser én og én av matvarene du har unngått i løpet av 3 dager. Test en matvare om gangen. Start med en mindre mengde og øk gradvis til normal porsjon eller til du opplever økte symptomer. For eksempel: 

  • ​Dag 1: 1/3 av normal porsjon
  • Dag 2: 1/2 av en normal porsjon
  • Dag 3: Normal porsjon

Før gjerne symptomdagbok underveis der du kartlegger symptomene dine, det gjør det enklere å holde oversikt! Noter mengden du tålte og vent 2-3 dager eller til plagene dine er blitt bedre, før du tester neste matvare. Etter at du er ferdig med testingen kan du videre inkludere de høy FODMAP-matvarene du ser du tålte godt og unngå eller begrens de du tålte dårlig. 





NB! Test gjerne matvarene på nytt etter noen måneder ettersom toleransen kan endre seg over tid!​​










​​





​​​


Fann du det du leita etter?