Dersom du ønsker å delta i studien og TP53 mutasjon påvises i kreftsykdommen hos deg, vil du få cellegiften cyklofosfamid hver 2. uke i relativt store doser. For å beskytte blæreslimhinnen vil du få et ekstra medikament uromitexan (Mesna) i forbindelse med cellegiftkuren. For å beskytte beinmargen, får du også en sprøyte med et medikament som heter pegfilgrastim (Neulasta) dagen etter cellegiften. Dette medikamentet stimulerer produksjonen av hvite blodceller i beinmargen. Det er ikke mulig å si i forkant om behandling med cyklofosfamid vil gi mer ubehag enn de andre formene for cellegiftbehandling du har fått tidligere. Men får du god respons som ønsket, håper vi at tilbakegangen etter 10-12 kurer med cyklofosfamid vil være såpass uttalt at du skal kunne få en pause på 3-6 måneder uten noen form for behandling. Ved progresjon av sykdommen kan vi vurdere å gjenoppta behandling med cyclofosfamid.
Immunforsvar
Cellegiftbehandlingen vil svekke immunforsvaret ditt slik at du har økt risiko for infeksjoner under behandlingen, for å redusere dette problemet får alle pasienter i studien også pegfilgrastim (Neulasta) for å stimulere benmargen. Dette stoffet kan hos noen gi bivirkninger i form av muskel-skjelettsmerter, men disse plagene er som regel lette. Cellegiftbehandlingen kan videre gi kvalme og slapphet og i sjeldnere tilfeller skade på hjerte, lever, urinblære eller nyre. Derfor får du forebyggende behandling mot kvalme og du blir du fulgt opp med hyppige kontroller for å unngå at alvorlige bivirkninger skal inntreffe.
Prevensjon og graviditet
Deltakere som er i den alder at de kan få barn, er nødt til å bruke prevensjon i behandlingsperioden, da vi antar at behandlingen kan ha skadelig effekt på et foster. Av denne grunn er vi pålagt å gjennomføre graviditetstester for alle pasienter i aktuelle aldersgruppe før hver kur. For kvinner som fremdeles har menstruasjonen vil behandlingen medføre at menstruasjonen faller bort, og det er betydelig risiko for at de blir permanent sterile.
Dersom svulsten din ikke inneholder mutasjon i TP53 genet vil du bli fulgt opp og behandlet tilsvarende det du ville blitt om du ikke hadde deltatt i denne forundersøkelsen til studien.
Genforandringer
I tillegg vil vi undersøke vevsprøvene for å avdekke eventuelt andre genfeil. Selv om TP53 mutasjoner vil kunne påvirke følsomheten mot cellegiften, vet vi fra vår forskning at følsomhet mot cellegift oftest skyldes samvirke mellom flere gener, og vi trenger derfor å samle inn så mye informasjon om hver enkelt svulst som mulig. Ved å gjøre dette systematisk hos alle som deltar, håper vi å kunne kartlegge hvilke faktorer som bestemmer om behandlingen virker, og dermed kunne «skreddersy» behandling for hver enkelt pasient i fremtiden.
Videre vil vi analysere det normale arvematerialet som foreligger utenfor kreftvevet, ved å avlese genene i de hvite blodlegemene i blodbanen. Dette gjøres for å avklare om genfeilene vi finner i kreftsvulsten kun foreligger i kreftcellene eller er nedarvet til alle cellene i kroppen. I utgangspunktet vil vi analysere utfra en liste som omfatter ca. 360 gener som ofte er endret ved kreft. Men i tillegg kan det bli aktuelt å gjøre genotypingsanalyser som omfatter alt DNA i cellen. I disse analysene avleser man maskinelt hvordan genene (arvematerialet) inni kreftcellene og de friske cellene i kroppen er sammensatt, og om genene koder for normale proteiner, syke proteiner eller har mistet koden for å lage proteiner. Det kan også bli aktuelt å analysere hvilke proteiner som er opp- eller nedregulert i kreftvevet basert på de genforandringene vi finner.
Alvorlige, arvelige genfeil
Ved testing for genfeil i normale blodceller er det en risiko for at alvorlige, arvelige genfeil oppdages. Ved tykktarmskreft vet vi at en liten andel av pasientene har spesielle nedarvede genmutasjoner. I de fleste tilfeller vil man være klar over en slik risiko i forkant, da det er flere personer i familien som har sykdommen, men det vil alltid være en mulighet for at man oppdager en arvelig genfeil pasienten ikke kjente til på forhånd. Dersom en alvorlig, arvelig genfeil oppdages som får konsekvenser for deg eller dine barn vil du bli informert om dette og henvist videre til genetisk rådgivning dersom du har krysset av for at du ønsker dette på slutten av dette samtykkeskjemaet. Velger du ikke å krysse av for dette, vil vi la være å informere om alvorlige genfeil som påvises. I henhold til bioteknologiloven §5-5 har du som pasient rett til genetisk veiledning før, under og etter at gentestingen foretas. Gi beskjed til legen som er ansvarlig for inklusjon i studien dersom du ønsker slik genetisk veiledning.