Psykose: Stopp stemmer med stimulering-prosjektet

Formålet med studien er å undersøke hvorvidt vi kan redusere hørselshallusinasjoner hos mennesker med psykosediagnose ved bruk av svakstrømstimulering.

Ikke-invasiv hjernestimulering hos schizofrenipasienter med hørselshallusinasjoner

Dette er en randomisert kontrollert studie som vil prøve å finne ut om hørselshallusinasjoner kan reduseres ved bruk av en teknikk kalt tdcs (transkraniell direkte likestrømstimulering).

Kven kan delta?

Inklusjonskriterier

Vi trenger deltakere som:

• Er over 18 år
  • Har en schizofreni spektrum eller paranoid psykose diagnose
  • Har vært på stabil medisinering eller ingen medisinering i minst to uker
  • Hører stemmer minst fem ganger i uken

Vennligst ta kontakt med oss om du ønsker mer informasjon eller er behandler for noen i målgruppen.

Eksklusjonskriterier

Du kan ikke delta dersom du har:

• Operert inn metallgjenstander i kroppen som pacemaker, hofteprotese, elektroder
  • Metallsplinter i øyne eller andre steder i kroppen
  • Har vært operert i hodet, hjertet, øyne eller ører
  • Er gravid
  • Fobi for trange rom
  • Epileptiske anfall i nær familie
  • Alvorlige hudsykdommer i hodebunnen
  • Hodetraume, hjerneslag, hjernehinnebetennelse, brudd på hodeskallen eller hjernesvulst.

Kva inneber studien

Studien vil prøve å finne ut om hørselshallusinasjoner kan reduseres ved bruk av en teknikk kalt TDCS (transkraniell direkte likestrømstimulering).

Med denne metoden blir hjernen stimulert av svakstrøm ved hjelp av to elektroder som settes på huden i hodebunnen. Stimuleringen utføres 5 dager på rad, to ganger daglig i 20 min. Halvparten av deltakerne vil motta uekte strøm, men vil få tilbud om ekte behandling i etterkant.

Studien kan passe særlig godt for folk med hørselshallusinasjoner som ikke responderer tilstrekkelig på vanlig medisinering og fortsatt er plaget med stemmehøring.

I forkant og etterkant av behandlingsperioden vil deltaker bli skannet i MR-maskin, kartlagt med ulike spørsmålskjema og det vil bli utført noen nevrokognitive tester.

Deltaker vil få dekket transportutgifter og får utbetalt 600 kr i kompensasjon.

Vitenskapelig artikkel om tidligere studie - «Examining Transcranial Direct-Current Stimulation (tDCS) as a Treatment for Hallucinations in Schizophrenia» (pdf)

Ver merksam

Behandlingen gjør ikke vondt, men du kan oppleve en lett sviende eller prikkende følelse i området som blir stimulert. Det er avdekket svært få bivirkninger med denne behandlingen.

Prosjektleder

Marco Hirnstein, Universitetet i Bergen.
E-post: marco.hirnstein@uib.no

For mer informasjon om prosjektet eller deltakelse kontakt:

Anne Synnøve Thomassen
Psykiatrisk sykepleier
Forskningsavdelingen, Divisjon psykisk helsevern
Haukeland universitetssjukehus

E-post: anne.synnove.thomassen@helse-bergen.no

Telefon: 47 51 58 50 eller 48 13 33 00

Om kliniske studiar

• Ekspertpanelet gir råd ved alvorlig livsforkortende sykdom

Ekspertpanelet skal hjelpe dei aller sjukaste pasientane med kort tid igjen å leve. Desse pasientane kan få ei ny og grundig vurdering av behandlingsmoglegheitene sine, etter at all etablert behandling er prøvd.

• Kva er kliniske studiar?

Kliniske studiar, eller utprøvande behandling, er studiar som blir utført på menneske for å undersøkje verknad av legemiddel eller andre behandlingsmetodar, men også for å undersøkje korleis medikament blir omdanna i kroppen og om biverknad...