Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Prøvebehandling med Metycor for autonom kortisolsekresjon

Mild autonom kortisolsekresjon er en tilstand med lettgradig overproduksjon av hormonet kortisol fra binyrene. Tilstanden er forbundet med det metabolske syndrom (høyt blodtrykk, diabetes type 2 og overvekt/fedme). Hva som er best behandling av tilstanden, er uavklart. Denne studien vil være en hjelp til rett behandlingsvalg for den enkelte pasient.

Om studien

Mild autonom kortisolsekresjon (MAKS) er en tilstand med overproduksjon av hormonet kortisol fra binyrene. Tilstanden er vanlig, og rammer 1-2 % av den voksne befolkning. Det er økende forekomst ved økende alder. Pasienter med MAKS har øket forekomst av metabolske tilstander, som høyt blodtrykk, diabetes type 2, overvekt/fedme og ugunstig kolesterolprofil. Dette igjen gjør  pasientene mer disponert for hjerte/karsykdom.Pasientene har og øket forekomst av benskjørhet, og benbrudd. Det er og beskrevet øket dødelighet i denne pasientgruppen. Metabolske tilstander som høyt blodtrykk, diabetes type 2 og overvekt/fedme er også veldig hyppig forekommende hos pasienter uten MAKS. Det er derfor vanskelig å vite om man har disse metabolske tilstandene som en komplikasjon til MAKS, eller ikke.

Hvordan man skal behandle tilstanden avhenger i stor grad av hvorvidt man har metabolske tilleggssykdommer eller ikke. Behandlingsvalgene er operasjon av en eller begge binyrene, eller å kun observere og behandle blodtrykk, diabetes, vekt og benskjørhet etter beste evne, og følge med på om sykdommen utvikler seg. 

Å avgjøre hvem som skal opereres er vanskelig og det foreligger ingen nasjonale eller internasjonale føringer på akkurat dette. Fordelene for pasienten er at de får en mer grundig vurdering av hva som vil være rett behandling for dem, enn det som er mulig i rutinepraksis i dag. Ulempene er at det over denne 6 mnd behandlingsperioden vil bli mye blodprøvetaking, og oppfølging med mange undersøkelser. Videre vi man kunne få bivirkninger av medisinen som kan være ubehagelige.

Vitskapleg tittel

Prøvebehandling med kortisolsenkende tablettbehandling for å bedre beslutningsgrunnlaget med tanke på hvem som bør opereres for autonom kortisolsekresjon

Informasjon om deltaking

Studien er open for rekruttering frå 01.01.2025 fram til 31.12.2027

Kven kan delta?

Deltakere må være henvist (fra fastlege eller spesialist i hormonsykdommer) til Medisinsk klinikk, seksjon for hormonsjukdommar på Haukeland universitetssykehus med mild autonom kortisolsekresjon for å kunne være med i studien. Det må i tillegg foreligge en eller flere komplikasjoner til det høye kortisolnivået, dvs høyt blodtrykk, diabetes type 2 eller fedme. Det er frivillig å delta i studien. Deltakerne kan når som helst og uten å oppgi noen grunn, trekke deg fra studien uten at det får konsekvenser for videre behandling.

Studien foregår på Haukeland Universitetssykehus, Medisinsk klinikk, seksjon for hormonsjukdommar. Den ledes av overlege/forsker Grethe Åstrøm Ueland.    

Foreløpig rekrutteres pasienter hovedsakelig fra vestlandet. Etterhvert er det mulig at rekruteringen vil kunne skje ved alle større endokrinologiske avdelinger i landet.

Kva inneber studien?

I denne studien vil vi prøvebehandle pasienter med MAKS med tabletter som senker kortisolproduksjonen i binyrene, og se om de metabolske komplikasjonene blir bedre eller ikke. Blir de bedre vil det tale for at pasienten vil profittere på operasjon av binyren.

Vi vil sammenlikne pasienter som behandles med det kortisolsenkende medikamentet Metycor, med en kontrollgruppe som ikke får slik behandling. Studien går over 6 mnd. Det er primært bedring i blodtrykk og blodsukker (evt diabetes) som vurderes, men flere ander forhold blir og vurdert.

Det er hyppige kontroller i studien, hver 2. -4. uke, med en del blod og urinprøver undervegs. Man vil og gjennomføre bentetthetsmåling mtp benskjørhet initialt, samt ta en ultralyd av hjertet for å se på struktur og pumpeevne. Det er 5 oppmøtevisitter, og 5 telefonkonsultasjoner i løpet av en 6 mnd periode. 

Kontaktinformasjon

Grethe Åstrøm Ueland

Overlege/forsker Haukeland Universitetssykehus

Medisinsk klinikk, Seksjon for hormonsjukdommar

Tlf. 55974401

E-post: geas@helse-bergen.no