Hormonreseptorbestemmelse foretas i den rutinemessige preoperative vevsprøven som blir undersøkt for å stille kreftdiagnosen før operasjonen. Det er altså ikke nødvendig med noen ekstra vevsprøver.
Når hormonreseptor-styrt behandling nå innføres som en del av rutinen, ønsker vi å gjøre dette gjennom en innføringsstudie (implementeringsstudie), der vi følger nøye hvordan bestemmelse av hormonreseptorer i svulstvevet i praksis påvirker kliniske beslutninger og videre sykdomsforløp, og om og hvordan å avsta fra lymfeknutefjerning påvirker livskvaliteten.
Vi ønsker derfor å følge alle pasienter tett og å samle inn informasjon om hvordan de har det før og i totalt 5 år etter operasjon. Vi bruker standardiserte spøreskjemaer (livskvalitet) for å kartlegge evt. plager etter rutinebehandling som gis ved gynekologisk kreft. Det anslås at det tar rundt 10 minutt hver gang for å fylle ut skjemaet.
Vi ber også om tillatelse til å kontakte de inkludert pasienter med forespørsel for deltagelse i en evt. oppfølgnings undersøkelse.
Det er ikke nødvendig å hente inn ekstra vevsprøver, men det samles små biter fra det rutinemessig fjernete vevet (både fra vevsprøve tatt for å stille diagnose og fra livmoren etter den har blitt fjernet) for å lete til enda flere markører. I tillegg samles det blod og urin.
Før operasjon samt i 5 år etter operasjon ber vi pasienter årlig å fylle ut skjemaer relatert til livskvalitet.
Vi har som mål å inkludere 1200 pasienter, hastighet er avhengig av antall deltagende sykehus og hvor mange pasienter ved hvert sykehus som takker ja til forskning.
Momatec2 er en implementeringsstudie, som betyr at studien er inkludert i rutine praksis på de deltagende sykehus, basert på tidligere samlet vitenskapelig kunnskap. Alle som behandles for livmorslimhinnekreft på disse sykehus, blir derfor behandlet ifølge Momatec2 studieprotokollen. Man kan velge om man vil delta i forskning med at prøvene - i tillegg til undersøkelse ved rutine patologiavdeling, blir samlet inn i forskningsbiobank og med å fylle ut livskvalitetsskjemaer før operasjon og i oppfølgingsfasen.
Mulige fordeler og ulemper
Vi forventer å kunne identifisere flere lavrisikopasienter gjennom Momatec2 studieprotokollen, slik at flere kan slippe lymfeknutefjerning, og dermed slippe bl.a risiko for lymfødem (hevelse) i bena som er en kjent langtidsplage etter denne prosedyre. For dem som kan unngå lymfeknutefjerning håper vi å vise at det fører til økt livskvalitet.
Da Momatec2 studieprotokollen blir introdusert som del av rutinebehandling, forventes studiedeltagelse å gi lite ulemper. For noen pasienter kan det likevel kjenne som en konfrontasjon å bli minnet på tidligere kreftsykdom ved invitasjon til ny spørreundersøkelse.
Det er ingen økonomisk kompensasjon for deltagere, men vi er svært takknemlige for alle pasienter som vil delta!
Sted hvor studien gjennomføres
- Haukeland universitetssjukehus, Bergen
- Sentralsykehuset i Førde (Helse-Førde)
- Ålesund sykehus
- Akershus universitetssykehus Oslo
- Universitetssykehuset Nord-Norge, Tromsø
- Nordlandssykehuset, Bodø
- Sørlandet sykehus, Kristiansand
- Stavanger universitetssykehus, Stavanger
Studiens varighet
Studien startet høsten 2015 og er planlagt avsluttet for oppfølgningdata desember 2033, inklusjon av pasienter slutter ved oppnådd inklusjon av 1200 pasienter. Vi håper det kan være innen 2022.