Dersom man bestemmer seg for å delta i studien, vil man bli kalt inn til for-undersøkelser for å undersøke om man er kvalifisert til å delta. Det vil bli gjort følgende undersøkelser og tester: fysisk undersøkelse, brystundersøkelser med ultralyd/mammografi og MR-røntgen av brystene, ultralydundersøkelse av hjertet, og man vil bli spurt om sin tidligere medisinske historie. Graviditetstest (for kvinner som er fertile), blod- og urinprøver vil bli samlet inn og CT-røntgen samt skjellettundersøkelse (scintigrafi) vil bli gjort for å utelukke spredning av kreftsykdommen.
En ny vevsprøve må taes fra brystet for å undersøke hvilke genfeil som foreligger i svulsten, samt en forskningsblodprøve for å se om de samme genfeil foreligger i blodbanen. Videre må der taes en ny vevsprøve fra kreftsvulsten og blodprøve under og etter behandlingen for å vurdere hvordan den virker, og dersom behandlingen slutter å virke. Disse prøvene er en forutsetning for å delta i studien.
Hvis man tar andre medisiner eller kosttilskudd vil legen undersøke om pasienten kan eller ikke kan fortsette å bruke disse under studieperioden. Alle for-undersøkelser gjøres innen 3 uker før selve studiebehandlingen starter. Hvis man basert på forundersøkelsene passer til å delta i studien vil man bli innkalt til en ny undersøkelse dagen før man starter behandling.
Avhengig av hvilke genfeil og karakteristika som foreligger i kreftsvulsten vil man bli plassert i en av 8 behandlingsgrupper:
A. Hormonblokkerende behandling. Palbociclib legges til 4 uker senere ved manglende behandlingseffekt.
B. Cellegiftbehandling med docetaxel + cyclofosfamid.
C. Cellegiftbehandling med docetaxel.
D. Cellegiftbehandling med docetaxel + cyclofosfamid.
E. Cellegiftbehandling med docetaxel, samt HER2-behandling med trastuzumab/pertuzumab.
F. Cellegiftbehandling med docetaxel + cyclofosfamid, samt HER2-behandling med trastuzumab/pertuzumab.
G. Målrettet kreftbehandling med olaparib. Etter 10 uker er olararib-behandlingen ferdig og det skiftes over til cyclofosfamid cellegiftbehandling.
H. Målrettet kreftbehandling med olaparib. Etter 10 uker er olararib-behandlingen ferdig og det skiftes over til cyclofosfamid cellegiftbehandling.
Lengden av deltagelse i studien er avhengig av flere faktorer: hvor god behandlingseffekten er, hvor godt man tåler behandlingen og hvor lenge man ønsker å delta. Som et estimat vil man motta preoperativ behandling i studien i 16 til 26 uker og ha studiebesøk på sykehuset ca. hver 2. uke under cellegiftbehandling og hver 4. uke under hormonblokkerende behandling.
Dersom kreftbehandlingen ikke får kreftsvulsten til å skrumpe vil behandlingen enten intensiveres med tillegg av ekstra kreftmedisin, eller behandlingen skiftes til en annen, avhengig av hvilken behandlingsarm man er i.
200 pasienter vil bli inkludert i studien ved flere ulike sykehus i Norge.
Sted hvor studien gjennomføres
PETREMAC-studien gjennomføres ved Kreftavdelingene ved:
- Haukeland universitetssjukehus i Bergen
- Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN, Tromsø)
- St. Olavs Hospital i Trondheim
- Helse Førde
- Helse Fonna
- Stavanger universitetssykehus
- Akershus universitetssykehus (Ahus)