Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Lindrende strålebehandling ved symptomatiske bløtvevssvulster i bekken (PALLSOFT)

PALLSOFT studien søker å finne ut hvorvidt en til to strålebehandlinger med 8Gy er like bra som 5 behandlinger med 5 Gy hos pasienter med ikke-kurabel kreftsykdom og plagsomme symptomer fra bløtvevssvulster i bekkenet.

Om studien

Strålebehandling mot plagsomme svulster i bekkenet kan gi god lindring av symptomer.Tradisjonelt har denne strålebehandlingen foregått over 1-2 uker (5-10 fraksjoner). PALLSOFT studien søker å finne ut hvorvidt en til to strålebehandlinger med 8Gy er like bra som 5 behandlinger med 5 Gy hos pasienter med ikke-kurabel kreftsykdom og plagsomme symptomer fra bløtvevssvulster i bekkenet.

Ved smertegivende svulster i skjelettet har man sett at en enkelt strålefraksjon kan gi like god lindring som strålebehandling gitt som 5-10 fraksjoner, men dette er ikke klarlagt ved bløtvevssvulster i bekkenet.

Studien innebærer ingen ekstra undersøkelser for pasienten. Etter strålebehandlingen blir man fulgt opp etter 1 uke, 4 uker, 12 uker og 52 uker for kartlegging av effekten av strålebehandlingen som er gitt. Man kan motta annen kreftrettet behandling, men denne behandlingen må pauseres uken en uke før, samtidig, og en uke etter strålebehandlingen.

Vitskapleg tittel

Lindrende strålebehandling ved symptomatiske bløtvevssvulster i bekken (PALLSOFT)

Les meir om studien

Prosjektside i Cristin (Current research information system in Norway)

Informasjon om deltaking

Studien er open for rekruttering frå 01.08.2024 fram til 22.10.2035

Kven kan delta?

For å delta må man ha en bløtvevssvulst i bekkenet som ikke er kurabel og som gir plager som f.eks smerter eller blødninger. Den behandlende lege som vurderer at pasienten kan ha nytte av lindrende strålebehandling vil opplyse om studien.

Alle sykehus som tilbyr strålebehandling i Norge skal delta i PALLSOFT-studien.

For at du skal bli vurdert som deltakar i ein klinisk studie, må vanlegvis den behandlande legen din sende ein førespurnad til det sjukehuset som er ansvarleg for studien. Du må også passe inn i dei kriteria som forskarane har sett for å velje ut pasientar til studiane sine.

 

 

I studien blir man grundigere fulgt opp sammenlignet med det som er standard med vekt på hvilken effekt strålebehandlingen har hatt. I den forbindelse må pasientene fylle ut noen skjemaer som de ellers ikke ville ha gjort.

En fordel med en til to behandlinger er at man slipper å tilbringe verdifull tid på sykehuset. En ulempe kan være at strålebehandling gitt som en enkelt fraksjon kanvise seg å ikke gi like god lindring som den mer tradisjonelle behandlingen gitt over 5-10 dager.

Kva inneber studien?

Strålebehandling i studien gis mot svulster som har gastrointestinalt, urologisk eller gynekologisk opphav.

Samarbeidspartnarar

  • Sykehuset i Gjøvik
  • Helse Møre og Romsdal HF
  • Sørlandet sykehus HF
  • Oslo universitetssykehus HF
  • Helse Bergen HF - Haukeland universitetssykehus
  • Nordlandssykehuset HF
  • Universitetssykehuset Nord-Norge HF
  • Vestre Viken HF
  • Helse Stavanger HF - Stavanger universitetssjukehus
  • St. Olavs Hospital HF