Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.

Leger i spesialisering - LIS

Urologi

Utdanningsplan for spesialitet Urologi.

Urologisk avdeling på Haukeland driver med all urologisk kreftkirugi, steinkirugi og funksjonell urologi. Radikal Cystektomi, RPLND ved Ca. Testis og avansert nevrourologi er sentralisert til HUS for Helse Vest. HUS har sammen med SUS ansvar for den operative behandlingen av Ca. Prostata.

Avdelingen har 13 overleger, hvorav syv med PhD. Vaktordningen er p.t 11-delt. Vi har p.t. 7 LIS. De har ansvar for urologiske, endokrinkirugiske og karkirugiske pasienter. I tillegg hjelper de ved behov på gastrokirurgisk seksjon. De deltar i traumamottak.

Urologisk sengepost har 26 senger i ukedagene og 20 i helgene (delt med endokrinkirurgi), og behandler ca. 2300 døgnopphold og 1100 dagpasienter.

Avdelingen har 3 faste dager på Dagkirugisk enhet, i tillegg til 12 ordinære operasjonsstuer pr uke.

Det er stor poliklinisk virksomhet med ca. 17500 konsultasjoner pr år. Avdelingen er styrt med moderne utstyr når det gjelder endoskopi, SWL, urodynamikk og vi har tilgang til Da Vinci robot fem dager per uke.

Det er tett samarbeid med andre avdelinger, daglige røntgenmøter og ukentlig er MDT møter (ett for prostata/penis, to for nyre/testis og ett for blære)

LIS 3  - UROLOGI – 3 År (4 år er anbefalt av det regionale utdanningsutvalget i Urologi)

0-6 mndr: Hovedfokus på arbeid på sengepost og poliklinikk (inkl. cystoscopi/ UL).

7-12 mndr: oppstart opplæring i transurethral krirugi (TURB).

13-21 mndr: 9 mnd. på Haraldsplass Diakonale Sjukehus (HDS) til å fullføre læringsmål som har med obstruksjon i nedre urinveier (TUR-P operasjoner).

22-48 mndr: 6 mndr på hvert av følgende profilområder: avansert steinbehandling, Ca. Prostata, øvre urinveier (inkl. Nyrekreft) og blærekreft.

Det antas at flaskehalsen blir rotasjonen til HDS ogå få gjennomført læringsmålene i Barnekirugi. Skal man klare dette på 3 år, vil man måtte kutte ned de siste 2 årene til 1. Det anses imidlertid ikke som sannsynlig at man vil klare å oppnå tilstrekkelig kompetanse for læringsmålene ila 3 år.

LIS 2 - UROLOGI – 6mndr

0-6 mndr: introduksjon til arbeid på sengepost og poliklinikk (inkl cystoscopi). Grunnleggende opplæring i operasjoner på ytre genitalia samt enkle diagnostiske og terapeutiske transuretrale prosedyrer (blærestein/ stentopplegging)

Nye LIS begynner på urologisk sengepost for å bli kjent med rutiner og faget. Det er postansvarlig overlege som er ansvarlig for grunnleggende opplæring.  Deretter blir det poliklinisk virksomhet, først som observatør med gradvis overgang til å ha egne pasienter. Det vil alltid være en kvalifisert fagperson tilgjengelig for spørsmål. Operativ opplæring skjer alltid i regi av en kvalifisert operatør.

Generelt skjer opplæringen trinnvis. Først assistent, så blir man assistert og til slutt skal man være selvstendig på post, poliklinikk og operasjonsstuen. Supervisjon er mest i begynnelsen og så er det alltid en kvalifisert fagperson som vedkommende kan få hjelp fra.

Alle LIS får veileder så raskt det er praktisk mulig (i hvert fall ila første mnd.) og de skal ha regelmessige møter (ca. en gang pr måned – vanligvis en fredag mellom 08.15 og 09.00) som blir dokumentert i Kompetanseportalen.

Faglig utvikling (progresjon) blir vurdert på felles overlegemøte som to ganger i året, der overlegene gjennomgår alle LIS og ser på utdanningsplanen og operasjonsliste. Der kan en se hva mangler og legge opp plan for utvikling neste halve året. På denne måten sikres at det er en samlet vurdering som gis, og man unngår at «dårlig kjemi» mellom LIS og enkeltoverleger blir utslagsgivende (Se eget vedlegt av skjema).

Veileder har ansvar for å formidle den samlede vurdering tilbake til LIS.
Fordypningdager ligger markert i tjenesteplanen.

Avdelingen forsøker så langt det er mulig å legge til rette for at man deltar på de av avdelingens møter som naturlig hører med til det profil området man til enhver tid tilhører.

Veileder godkjenner oppnådde læringsmål før de blir sendt over til leder / leders stedfortreder. Fagansvarlig overlege på hver seksjon kan bistå i vurderingen hvis det trengs. Se for øvrig hva som er beskrevet under kapittel Supervisjon, veiledning og faglig utvikling.

Forskning beskrives nedenfor, men kvalitetssikringsarbeid er gjerne en inngangsport for den som vil begynne å tolke pasientmaterialer. Alle LIS skal oppfordres til å delta i avdelingens pågående kvalitetssikringsarbeid, og alle kan bli bedt om dette. Det er et mål for avdelingen at LIS skal ha gode kunnskaper om nytteverdien og resultatene av den behandlingen vi tilbyr. Gode prosjekter medfører avsatt tid.

Fellesmålene oppnås med aktiv veiledningen, klinisk tjeneste og kurser. Det er satt av tid til veiledning og fri til kurser, se under supervisjon, veiledning og faglig utvikling. Viser til mer detaljert plan som er utarbeidet for Felles kompetansemål LIS2 og LIS 3 Helse Vest.

Utdanningsutvalget har to overleger hvor den ene er utdanningsansvarlig overlege i tillegg til en LIS. Utdanningsansvarlig overlege skal lede utdanningsaktivteten i avdelingen.

Det er seks overleger ved avdelingen som har PhD, og ytterligere tre er godt i gang med sitt arbeid. Tre av avdelingens leger har bistilling ved Universitet i Bergen (1 Professor/ 2 førsteamanuenser)

Alle LIS skal oppfordres til å delta i forskning, og alle skal bli spurt om de er interessert. Det er et mål for avdelingen at LIS skal forske. De som dokumenter gode prosjekter vil få tid avsatt, og oppfordres til å sende inn abstrakter til nasjonale og internasjonale kongresser.  

Ved tilsetting vil det utarbeides en individuell utdanningsplan for LIS, som viser hva LIS skal gjennomføre (læringsmål, læringsaktiviteter og læringsarenaer), basert på hvor i utdanningsløpet LIS starter. Den individuelle utdanningsplanen utarbeides av LIS i samarbeid med veileder og evt. utdanningsansvarlig overlege. Planen skal godkjennes av leder.

Alle LIS har tilgang til ferdighetssenteret som har en del simulatorutstyr. De kan bruke det innenfor og utenfor arbeidstiden.  Dessverre er ikke simulatorene foreløpig spesielt gode for urologiske prosedyrer.

Øyvind Ulvik, overlege er tillitsvalgt for overlegene og Emanuel Bjurulf for LIS.

For spørsmål om spesialistutdanningen ta kontakt med utdanningsansvarlig overlege eller avdelingssjef.

Sist oppdatert 14.11.2024