Leger i spesialisering - LIS
Anestesiologi Voss
Utdanning i spesialiteten Anestesiologi Voss
Anestesiavdelingen på Voss er en egen enhet og gir anestesi til cirka 2800 pasienter hvert år. Anestesi gies til pasienter innen områdene generell kirurgi, gastro-kirurgi, ortopedi, gynekologi/obstetrikk og medisinsk undersøkelse. Voss sjukehus har ansvar for bariatriske operasjoner i Helse Bergen (ca 250 inngrep/år).
Fødeavdeling har cirka 400-450 fødsel/år og anestesi til sectio (80/år). Smertelindring i fødsel er ca 150 føde-epiduralar per år.
I tillegg har Voss sjukehus traumeberedskap, en intensiv- og overvåkningsavdeling med 6 monitorerte senger, hvorav to senger har intensivkapasitet.
Anestesilegen er del av hjertestansteam, traumateam og dårlig-barn behandlingsteam. I tillegg dekkes anestesi poliklinisk tjeneste med pre-operativ vurdering med cirka 600 konsultasjoner/år.
Smertebehandling gis til postoperativ pasienter (vanlig analgesi, regionalanestesi og ulike blokader (ultralydsrettleia) og enkelte innlagte pasienter på sengeavdelinger med komplisert smertebehandling
På nåværende tidspunkt har avdelinga 4 fast ansatte overleger som er tilstede alle hverdager, og som går i vaktordninga. Resten av vaktberedskap blir dekket gjennom vikardekning med cirka 15 uker per år.
Vi har en LIS 3-lege som går sammen med overlegen hverdagsvakt 1 -2 ganger per uke.
Daglig drift dekkes gjennom minst 3 overleger og 1 LIS lege tilstede mandag – torsdag og 2 overlege og eventuell 1 LIS lege på fredag.
Voss sjukehus tilbyr en utdannelse innen anestesiologi og LIS tar deler av spesialiseringsforløpet her, men de har behov for å rotere til Haukeland sjukehus 2 - 2 ½ års tjeneste for å få oppfylt læringsmål. Det er tett og nært samarbeid med Haukeland sidan me er ein del av Helse Bergen.
For LIS som ikke har anestesierfaring tidligere varer utdanningen minimum 5 år.
Utdanningen finner primært sted på dagtid på operasjonsavdelingen, intensivavdelingen, i poliklinikk og på dagavdeling.
Planen for opplæring tilpasses individuelt etter oppnåd kompetanse i tett samarbeid med veileder / avdelingsoverlege, men det struktureres etter følgende opplegg:
- sikring luftveier, generell anestesi
- regionalanestesi
- nerveblokader
- obstetrisk anestesi / nyfødtbehandling
- intensivmedisin / sentralvenøs tilganger
LM som kan oppnås på Voss: 1 – 44, 48 – 71, 74 – 75, 83, 86 – 87, 89, 91- 92, 96 – 98, 103 – 105, 108, 111, 113 – 123, 125, 128 – 135
Noen av de angitt LM kan kun delvis opnås pga. begrenset antall pasienter, dette gjelder spesielt intensivmedisin (LM 83-117) og smertebehandling (LM 118-133)
Opplæring i samarbeid med anestesisjukepleier og tilknyttet overlege i grunnleggende kunnskap og utstyr i første ukene. Gjennomføring av introduksjonskurs innen datatekniske verktøy, pliktkursene i løpet av de første 6 ukene. De første tre måneder av tjenesten tilstrebes av LIS-legen er på stuen med anestesisjukepleier og følger operasjonsløp fra start til slutt.
LIS-legen har vakt en gang i uken med tilstedevakt med overlege i bakvakt.
Bakvakt er tilstede ved innledning ved akutt operasjoner, akutt sectio, dårlig barn, traumapasienter, dårlig intensivpasienter og kommer inn dersom LIS-lege ønsker det.
Supervisjon daglig og veiledningssamtale 1 time pr mndr. Fordypningstid satt av i GAT tilsvarende 4 timer pr uke, men disse blir samlet ofte til fredager pga. felles undervisninger med LIS leger på kirurgisk serviceklinikk på Haukeland. Det vil startes opp med gruppeveiledning i samband med FMK. LIS-legen deltar i halvårlige BEST-øvinger, månedlig øving på føden med scenariotrening og AHLR nyfødt, månedlig AHLR scenarioøving på voksne.
LIS-legen deltar også på undervisning hver morgen som er videoverført fra HUS samt Traume-audit gjennomgang hver 6. måned.
Det tilrettelegges for at LIS kan delta på 2 spesialseringskurs per år samt tilrettelegging for deltakelse på forskningsseminarer og konferanser dersom LIS-lege driver med forskning.
Veileder/leder og LIS skal gå gjennom læringsmål og vurdere den faglige progresjonen på alle samtalar og godkjenner etter hvert læringsmål.
Det er hver dag satt opp internundervisninger gjennom videokonferanse med kirurgisk serviceavdeling, de holdes av undervisere fra HUS. I tillegg er det 1 gang hver uke 1 time internt undervisning på avdeling; Dette opprettholder krevet på minst 70 timer pr år. LIS oppfordres til å delta på to obligatoriske nasjonale kurs pr år.
Det skal opprettes gruppeveiledning samt av det er ønskelig med telelink kobling til Haukeland sine forelesninger innen etikk og forskningsmetoder.
Utdanningsansvarleg overlege har det overordna ansvaret for alle LIS på heile Voss sjukehus. Denne overlegen er elles ansatt som kliniker på sjukehuset. Det er eige utdanningsutval på kvar avdeling.
Det skal oppmuntres til forskning for alle LIS. For tida er det ingen med avholdt doktorgrad på Voss.
Ved tilsetting vil det utarbeides en individuell utdanningsplan for LIS, som viser hva LIS skal gjennomføre (læringsmål, læringsaktiviteter og læringsarenaer), basert på hvor i utdanningsløpet LIS starter.
Den individuelle utdanningsplanen utarbeides av LIS i samarbeid med veileder og evt. utdanningsansvarlig overlege. Planen skal godkjennes av leder.
Anestesilege deltar på 8 -10 ganger/år sirkeltrening/ scenario på dårlig nyfødt i samarbeid med fødeavdeling. I tillegg har Voss Sjukehus 6 kort øvinger, 2 halve dager og en hel dag i traumetrening (BEST øvelser) hvert år. Også deltar anestesilege på AHLR trening / simulering 10 ganger/år, simulering alvorlig hendelser på fødeavdeling (akutt sectio/ postpartum blødning; 4 ganger/år), og på fagdager med 2 – 3 scenariotreninger på intensivavdelingen og/ eller anestesiavdelingen.
Det er YLF representant på Voss som går på tillitsvalgt kurs etter eigne ynskjer.
For spørsmål om spesialistutdanningen ta kontakt med Ralf Teetzmann (avdelingsoverlege og veileder LIS lege)