We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.
  • Telefonfeil er rettet - alt fungerer som normalt.
    Telenor har nå fikset feilen i mobilnettet, og alle telefonlinjer inn til sykehuset fungerer som normalt.
Diagram

Hva er smerte

Smerte defineres som en ubehagelig sensorisk og emosjonell opplevelse som er forbundet med, eller likner opplevelsen forbundet med, faktisk eller potensiell vevsskade.

Smerte er viktig for overlevelse. Dersom vi kommer i kontakt med noe veldig varmt, klemmes for hardt, strekker oss for langt eller utsettes for stor belastning, sendes det signaler til hjernen om at kroppen er i fare og vi opplever smerte. Smerte regnes dermed som et alarmsystem som bidrar til at vi passer oss og unngår skade, og gjør at vi hviler slik at kroppen får leget skaden. Når faren er borte eller skaden er leget, forsvinner smertene. 

For de aller fleste fungerer dette alarmsystemet akkurat på denne måten, men for en del mennesker kan alarmsystemet også varsle uten grunn. Da har man smerter selv om kroppen ikke er skadet, eller i fare for å bli skadet. 

Den internasjonale smerteorganisasjonen kommet med seks utdypende underpunkter til hva smerte innebærer:

  • Smerte er alltid en personlig opplevelse som i varierende grad er påvirket av biologiske, psykologiske og sosiale faktorer.
  • Smerte og nocisepsjon er forskjellige fenomener. Smerte skyldes ikke utelukkende aktivitet i nociseptorer.
  • Individer blir kjent med hva smerte er gjennom sine livserfaringer
  • En persons uttrykk for smerte skal respekteres.
  • Selv om smerte ofte er nyttig, kan den ha negativ effekt på fysisk, sosial og psykologisk funksjon og livskvalitet.
  • Verbal beskrivelse er bare én av mange måter å uttrykke smerte på. Manglende evne til å kommunisere utelukker ikke muligheten for at et menneske eller dyr opplever smerte. 

Akutt smerte oppstår i forbindelse med skade, sykdom eller medisinske inngrep. Eksempler kan være at man slår hammeren på tommelen, at man har blindtarmsbetennelse eller at man har operert i en skulder. Denne smerten gir oss viktig informasjon som sikrer overlevelse. Man har disse smertene i en periode på dager eller uker hvor skaden/sykdommen tilfriskner. Etter denne perioden forsvinner smertene. Ved akutt smerte kan det være behov for medisiner for å lindre smertene, men det er nyttig med ikke-medikamentell smertebehandling i tillegg. 

Langvarige smerter er smerter som vedvarer over tid. Ofte har ikke smerteintensiteten noen sammenheng med sykdom eller skade, og man har ikke alltid en åpenbar forklaring eller årsak til smertene. Det er dette som skiller akutt og langvarig smerte fra hverandre; akutt smerte varsler om mulig skade, mens langvarig smerte er der selv om det ikke er noen skade eller fare for skade. 

Mange har langvarige smerter knyttet til kjente årsaker som slitasjegikt, leddgikt, nervesmerter og liknende, men opptil 60% av de med langvarig smerte har ingen kjent årsak til sine smerter. Det er normalt at langvarig smerte påvirker livskvalitet og hvordan man fungerer på flere livsområder. Det kan derfor være viktig å lære mer om smerter og smertebehandling, både medikamentell og ikke-medikamentell, slik at man kan påvirke smertene og ta mer styring over livet sitt.

Du kan lese mer om hvordan å håndtere langvarig smerte via denne lenken.

I en biopsykososial forståelse ses organismen som en helhet uten noe skarpt skille mellom kroppen på den ene siden og tanker og følelser på den andre. Sykdom utvikles i et samspill mellom biologiske, psykologiske og sosiale faktorer, og mellom genetikk og miljø. Les mer om dette i dokumentet lenket til under. Hentet fra Diakonhjemmet sykehus

Denne nettsiden er for de som har smerter, langvarige eller akutte, eller er i påvente av operasjon. Den er også for helsepersonell som møter personer med smerter. Formålet er å gi lett tilgang til forskningsbaserte strategier, teknikker og verktøy som kan brukes for å dempe smerteopplevelsen. Dette er tiltak som fungerer alene, eller som kommer i tillegg til medikamentell smertebehandling. Er man i påvente av operasjon kan det være lurt å øve på noen av tiltakene i forkant, da fungerer det bedre på smertene etter operasjonen.

Det er mange måter man kan dempe smerteopplevelsen på. Man kan øve på å flytte oppmerksomheten på noe annet enn smerter, eller man kan benytte avspenning og oppmerksomt nærvær for å roe ned kroppen. For mange er det godt å skape forestillingsbilder og opplevelse av trygghet dersom en kjenner seg urolig og engstelig. Det kan også være nyttig å benytte varme/kulde, TENS, berøring og bevegelse.

Vi oppfordrer deg til å klikke deg gjennom de ulike punktene og forsøke ulike strategier og teknikker for å dempe smerteopplevelsen.

 

 

Last updated 7/29/2024