We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.

Har du lyst å lære mer om irritabel tarm-syndrom (IBS)?

I vår digitale studie får du lære mer om hva IBS er, og hvilke verktøy du kan bruke for å få mindre symptomer i hverdagen!

Gjennom å delta i denne studien vil du få:

  • Tilgang til enten hele eller deler av et digitalt behandlingsprogram som er utviklet av eksperter ved Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage- og tarmsykdommer
  • Tilgang til en meldingsfunksjon hvor en klinisk ernæringsfysiolog svarer på dine spørsmål om IBS
  • Muligheten til å hjelpe oss i forbedring av behandlingstilbudet til pasienter med IBS

Det er ingen kostnad knyttet til deltakelse og alle som deltar får tilgang til hele det digitale behandlingsprogrammet etter studiens slutt. Det er ingen fysiske undersøkelser eller annet som medfører risiko for deg. 

 

Hvem kan være med? 

For å delta må du oppfylle noen kriterier:

  • Du må ha fått diagnosen IBS av lege
  • Du kan ikke ha noen andre sykdommer eller tidligere operasjoner som påvirker mage- og tarm
  • Du må være mellom 18 og 70 år 
  • Du må ha Bank-ID og tilgang til tablet, PC eller smarttelefon

     

Vil du delta?

I dette skjemaet har vi oppsummert alle kriteriene du må oppfylle. For å melde din interesse fyller du det ut. Hvis du oppfyller kriteriene for å delta, vil du bli kontaktet på telefon eller e-post i etterkant. Hvis du ikke oppfyller kriteriene for å delta, vil du få beskjed om dette med en gang. Studien stenger for flere deltakere 31.12.2024.  

  

Er det tidkrevende å være med?

Det er ingen fysiske oppmøter eller faste oppmøtetidspunkt i denne studien. Du logger deg på det digitale behandlingsprogrammet når det passer for deg. Det digitale behandlingsprogrammet er laget for å gi god informasjon om hva IBS er og lære deg praktiske verktøy for å håndtere symptomene i hverdagen. Du må derfor være forberedt på at du må sette av tid til å både lese gjennom innholdet og prøve ut verktøyene du lærer om.

Når du starter opp, må du fylle ut spørreskjemaer og et samtykkeskjema. Etter tre og seks måneder må også fylle ut spørreskjemaer. Dette tar mellom 30 og 60 minutter hver gang.

 

Mer om studien

Studien vår har vi valgt å kalle “digibs” fordi vi skal se på hvordan DIGital behandling ved IBS fungerer. Vi skal sammenligne ulikt innhold i et digitalt behandlingsprogram for å finne ut hvilket innhold som fungerer best. Dette gjør vi gjennom en såkalt randomisert kontrollert studie (RCT) med fire ulike grupper, som betyr at deltakere tilfeldig plasseres i en av fire grupper. De fire gruppene får tilgang til ulikt innhold i et digitalt behandlingsprogram. En av gruppene regnes som en kontrollgruppe fordi de får tilgang til generell pasientinformasjon. De andre gruppene får tilgang til ulike deler av det digitale behandlingsprogrammet. Alle gruppene får tilgang til kontakt med en klinisk ernæringsfysiolog gjennom en meldingsfunksjon.

Det digitale behandlingsprogrammet vi skal se på heter Mage-tarmskolen og er utviklet over flere år ved Nasjonal Kompetansetjeneste for Funksjonelle Mage- og tarmsykdommer. Les mer om Mage-tarmskolen her.

Studien varer i 6 måneder og opplegget er laget av spesialister innen gastroenterologi, manuellterapi/fysioterapi, psykiatri/psykosomatikk og klinisk ernæring. Innholdet er en sammensetting av tekst, film, videosnutter og bilder.

Hele den elektroniske plattformen er utviklet av Seksjon for eHelse i Helse Bergen. Når du logger deg på bruker du høyeste sikkerhetsnivå 4, for eksempel bankbrikken din (BANK-ID), slik at all helseinformasjon utveksles på en trygg måte. I prosjektet vil vi innhente og registrere opplysninger om deg. Dette innebærer data som alder, kjønn, hvor i landet du bor og tilhørende helseregion, opplysninger om tidligere prosedyrer og sykehusbesøk, tilleggsplager, tilfredshet og nytteverdi av helsetilbudet, samt spørreskjemabesvarelser ved oppstart, etter tre og seks måneder.

 

Last updated 9/4/2024