We recommend that you upgrade to the latest version of your browser.

Leger i spesialisering - LIS

Gastroenterologisk kirurgi, Voss

Utdanning i spesialiteten Gastroenterologisk kirurgi ved Voss sjukehus.

Avdelingen betjener formelt et opptaksområde på ca 20.000 innbyggere. I praksis er dette antallet større da man i stor grad også betjener hyttepopulasjonen som utgjør 5-6000 enheter med eiere utenfor det primære opptaksområdet. I tillegg er det av geografiske årsaker innbyggere som formelt hører inn under Helse Fonna og Helse Førde som i praksis behandles ved Voss Sjukehus.

Man har regionsfunksjon for Bariatrisk kirurgi som dekker Helse Bergen (ca 350.000 innbyggere), hvor kompetansen også gjør at en del henvises primært eller til secon opinion fra både Helse Førde og Helse Fonna.

Utdanningsløpet er nært knyttet opp til gr.I- tjeneste ved HUS/GEKIR. Vi har utarbeidet samarbeidsavtale vedr gjensidig utdanning av LIS2-leger hvor man til enhver tid har en lege i rotasjon fra HUS/GEKIR som i utgangspunktet jobber på voss i 12mnd. I forhold til disse forløpene viser vi ellers til Utdanningsplanen for Helse Bergen HF, gastroenterologisk kirurgi for ytterligere informasjon.

I tillegg har man i utgangspunktet 3-4 fast ansatte LIS2 leger på Kir avd, Voss Sjukehus (VKIR). Antallen kan variere noe da man per i dag har 8 LIS2 stillinger med delt Gastro/Generell-kirurgisk vakt og Ortopedisk vakt. Dersom man ikke får ansatt 4 i ortopediske LIS stillinger har man ansatt LIS i gastro/generell kir stillinger.

Utover dette har vi følgende beskrivelse av Voss sjukehus som utdanningsinstitusjon innen gastroenterologisk kirurgi: Generell– og gastroenterologisk kirurgi omfattar ved Voss sjukehus diagnostikk og behandling av tilstander innenfor generell kirurgi, gastroenterologisk kirurgi og utvalgte urologiske problemstillinger (primært hydrocele og fimose). I tillegg har man i vaktsammenheng utrednings -og behandlings-ansvar for akutte tilstander for alle kirurgiske problemstillinger som ikke faller inn under ortopedi (nevrokirurgi, thoraxkirurgi, urologi, ØNH, plastikk-kirurgi, endokrinkirurgi).

Kirurgisk avdeling bemanner 2-3 operasjons-stuer daglig, og har felles ØH-kapasitet med gynekologisk og ortopedisk avdeling (1 operasjons-team på vakt).

Voss sjukehus har ansvaret for bariatrisk kirurgi i Helse Bergen, og mottar også pasienter til second opinion fra andre helseforetak – primært Helse Fonna og Helse Førde. Voss vil også i 2025 overta ansvaret for det nasjonale registeret for Bariatrisk kirurgi (SoReg). I tillegg behandles et betydelig volum av elektive pasienter fra hele Helse Bergen for tilstander som gallesteinssykdom, brokk, analfistler og benign kolonkirurgi (tilbakelegning av stomier, divertikulitt/diverticulose, IBD).

Man har årlig 2-300 bariatriske prosedyrer, både primæroperasjoner og re-operasjoner. Det blir årlig operert 200-250 cholecystektomier, 150-200 herniotomier (Lichtenstein, TAPP, TEPP, ETEP m.fl.). Den operative virksomheter er primært laparoskopisk kirurgi.

Man har tidligere hatt en felles Kirurgisk/Ortopedisk avdeling, men fra og med 1 desember 2024 er avdelingene delt i en Kirurgisk (Gastro/Generell) og Ortopedisk avdeling.  Kirurgisk avdeling disponerer 20 senger. I 2024 var det ca 1500 døgnopphold og 750 dagkirurgiske pasienter. Poliklinisk hadde man ca 5600 konsultasjoner.

På Voss Sjukehus har man et endoskopi-avsnitt som drives sammen med Medisinsk avdeling. På medisinsk avdeling er det ansatt 3 gastromedisinere. Kirurgisk avdeling har 1-2 stuer med koloskopi per uke og 1-2 stuer med gastroskopi per uke.

Vi har seks stillingar for spesialistar i gastroenterologisk kirurgi. Overlegene er spesialistar i både generell- og gastroenterologisk kirurgi, hvorav to har fullført PhD. Fem er ansatt i 100% stillinger på VKIR, mens en har delt stilling mellom VKIR og Traumesenteret på Haukeland sykehus i tillegg til PhD-kandidat med Traumeberedskap som tema. Det er i utgangspunktet 4 LIS2- utdanningsstillingar innen generell- og gastroenterologisk kirurgi. En er i rotasjon frå gastrokirurgisk avdeling HUS (generell kirurgi og gastroenterologisk kirurgi) og tre er fast ansatt ved VKIR/Voss Sjukehus.

LIS2-legene går 8-delt vakt med fellesvakt for generell- og ortopedisk kirurgi. Det er heimevaktordning med passiv vakt etter kl 2100. LIS1 har tilstadesvakt på sjukehuset.

Det er separate vaktlag for overleger i gastro-/generellkirurgi og ortopedisk kirurgi. 2

Utdanningsløpet innen gastroenterologisk kirurgi er i utgangspunktet lagt opp i samarbeid med gastroenterologisk avdeling HUS/kirurgisk klinikk HUS. Man har kun unntaksvis kreftkirurgi – og da i samarbeid med GEKIR/HUS hvor både en overlege fra Haukeland er med på det operative inngrepet. De deler av spesialiteten innenfor gastrokirurgi/generell kirurgi som kan dekkes ved Voss Sjukehus er således benigne inngrep primært innenfor den Gastrokirurgiske spesialiteten.

Man vil således på Voss Sjukehus oppnå læringsmålene innenfor gallekirurgi, bariatrisk kirurgi, brokk-kirurgi og proktologi. Man vil også få gjort en del læringsmål innenfor kolon-kirurgi, og ha mulighet for å oppnå læringsmål innenfor endoskopi (primært gastroskopi, anoskopi, rektoskopi). Det er også høy kompetanse på Transanal/transrektal ultralyd, og alle LIS-leger vil ha mulighet til å bli selvstendige i vurdering av perianale tilstander med endoskopisk ultralyd.  

Utover dette så er pasienter hjemmehørende i opptaksområdet som er i et palliativt forløp i alle de kirurgiske spesialitetene knyttet til avdelingen, og man har tilknyttet spesialist en onkolog/spesielist i palliativ medisin. Kandidatene får dermed god mulighet til å utvikle kjennskap til/ ferdigheter knyttet til dette området.

Individuelt tilpasset opplegg i samsvar med kandidatens bakgrunn og kjennskap til bl.a. datasystemene som er i bruk i Helse Bergen.

Alle medarbeidere gjennomgår obligatoriske introduksjonskurs (praktisk brannvern, smittevern/håndhygiene, brannvernsteori med sjekkliste og informasjonssikkerhet). Videre tildeles kompetanseplan for medisinsk utstyr (defibrillator, diatermi inkl kurs, energiinstrumenter, gastro- og coloscopi, klipsetenger, laparoscopisk basket og staplere). Kandidaten blir tildelt veileder og gjennomgår medarbeidersamtale med utdanningsansvarlig overlege der individuell utdanningsplan inkludert rotasjonsplan blir utarbeidet. Vaktplassering tilpasses både avdelingens behov og kandidatens erfaring/ferdigheter.

Hver LIS får tildelt en av overlegene som veileder. På operasjonsavdelinga arbeider LIS som regel sammen med en overlege, men avhengig av kompetanse vil også en del prosedyrer utføres av to LIS leger med overlege tilgjengelig ved behov. Avhengig av erfaring og varighet av ansettelsesforholdet på VKIR blir LIS legene opplært til å bli selvstendig i gastroskopi, inkludert preoperativ vurdering av bariatripasienter. De får da egne skopi-poliklinikker. LIS leger som når dette faglige nivået blir også opplært i bariatriske prosedyrer, primært Gastric Sleeve og får utføre disse under supervisjon. Det samme gjelder utredning og behandling av ukompliserte brokk og analfistler. LIS legene har selvstendig poliklinikk, med mulighet for å konferere overlege ved behov.

Det er sett av 4 t pr veke til fordjupning. Dette blir fastlagt i arbeidsplanen til den enkelte LIS. Veilednings-samtaler med er planlagt til ca 1 time/mnd og skal som hovedregel fremgå av arbeidsplanen. I tillegg er det avsatt tid til gjennomgang/veiledning på morgenmøter i plenum, slik at problemstillinger som diskuteres kan bidra til læring for alle LIS legene.

LIS får fri til å delta i obligatoriske kurs. Utover dette deltar de på blokkundervisning med kirurgisk avdeling HUS ca en gong pr måned.

Hver tirsdag er det en time internundervisning, som går på rotasjon mellom LIS leger og overleger. I tillegg er det ca 15min «journal-club»/gjennomgang av artikkel ved LIS1/2 en gang i uken.

En gang i kvartalet skal LIS legen og veileder gjennomgå alle læringsmål og vurdere den faglige progresjonen. I tillegg godkjenner veileder/leder fortløpende de læringsmålene som LIS legen legger inn i utdanningsportalen. Man tar mål av seg at veileder og LIS skal gå gjennom alle læringsmål og vurdere den faglige progresjonen.

Hver 6mnd gjennomføres det en felles gjennomgang av alle LIS-legene i overlege-kollegiet. Dette for å sikre at man får et fullt overblikk over LIS-legenes faglige og personlige utvikling og kompetanse. Basert på disse møtene har veilederene gjennomgang med LIS legene etterfølgende.

Praktiske operative ferdigheter vurderes også fortløpende basert på skjema fra det danske kirurgiske utdanningsprogrammet – hvor kandidatens kjennskap til prosedyre, utstyr, vevshåndtering, effektive bevegelser og bruk av assistent vurderes på en 5 poengs-skala. Dette for å få en mer målrettet mester-svenn lære.

Undervisningen er tilpasset LIS og lagt opp i tråd med læringsmålene, og det forutsettes at intensjonen om minst 70 timer pr år mer enn oppfylles.

Vi har en time internundervisning kvar tirsdag. Innlegg ved alle LIS2/overleger etter tur. I tillegg gjennomføres det teamtrening på traumemottak 3 timar pr måned. En gang pr mnd er det 4 timers video-overført blokkundervisning med kirurgisk avdeling HUS. Tema for internundervisninga vert lagt hvert halvår. LIS får delta på obligatoriske kurs i spesialistutdanninga. I tillegg får inntil 3 av LIS legene delta på Kirurgisk Høstmøte og Vestnorsk Gastroforum.

En LIS lege får i utgangspunktet delta på Davos-kurs i kirurgiske ferdigheter.

En overlege og en LIS lege er involvert i et prosjekt som har som mål å bedre den teoretiske og praktiske basisen for kirurgiske prosedyrer (Alfred Surgery - www.alfredsurgery.com). Denne platformen vil være tilgjengelig for alle LIS legene ved kirurgisk avdeling, Voss Sjukehus.

Det er en pågående revisjon av en helhetlig LIS utdanning på bakrunn av en økt satsning fra Sykehus-ledelsens side på utdanningsansvarlige overleger (se neste punkt). Det er også høy forskningskompetanse i overlegegruppen og LIS legene får mulighet til å starte med forskningsprosjekt som primærundersøker eller delta på forskningsprosjekt (se eget punkt om forskning). LIS leger får også mulighet til å bli utdannet til «forbedrings-agenter» via ordning i Helse Bergen, og til å gjennomføre egne forbedringsprosjekt.

Det vil bli opprettet en mentor-ordning, både med tanke på forskningsaktivitet og generelle kliniske ferdigheter inkludert etikk, kommunikasjon, work-life balance mm.

Det vil bli oppretta gruppevegleiing. Vi arbeider også for telelinkkopling til førelesningar i etikk og forskningsmetodar som vert haldne på HUS. I tillegg deltar LIS2-lækjarane i ulike konkrete prosjektgrupper mht kvalitetforbedringsprosjekter.

LIS2 leger har veilederfunksjon for LIS1 leger og tilbys veilederutdanning ved behov/ønske.

Det er nylig etablert et team av utdanningsansvarlige overleger. Leder for gruppen er overlege, PhD Anne Van Der Pool (gastrokirurg). Gruppen består i tillegg av overlege Atle Riise ved medisinsk avdeling (lungelege) og overlege, PhD Trine Ludviksen ved Ortopedisk avdeling (ortoped). Sammensetningen er basert på en bred kompetanse innenfor de primære LIS utdannings løpene på Voss Sjukehus, og man regner samtidig med en betydelig overføringsverdi som vil komme de enkelte spesialistløpene til gode. Gruppen vil både ha ansvar for utdaningsløpet til  LIS1 og LIS2/3.

Man regner derved med en ytterligere revisjon av det aktuelle programmet ila våren 2025 basert på arbeidet til denne gruppen.

Det blir oppmuntret til forskning for alle LIS legene ved Voss Sjukehus. På kirurgisk avdeling har man per i dag 2 overleger med PhD som er engasjerte i flere forskningsprosjekter. Ytterligere en overlege er i sluttfasen av et PhD prosjekt (tema: Traume-beredskap) og en er i oppstartsfasen av et PhD prosjekt (Bariatri – med veileder både på Voss Sjukehus og på Aker Sykehus/UiO).

Det er etablert samarbeid med basalforskning ved UiB, og kliniske institusjoner i flere land. I tillegg vil man i 2025 overta ansvaret for det nasjonale registeret for bariatrisk kirurgi (SoReg).

Det er et uttalt mål fra ledelsen på Voss Sjukehus at man på sikt vil få opprettet delte stillinger (klinisk/akademisk – knyttet opp mot UiB) som gir rom for økt forskningsaktivitet.

Ved ansettelsen vil det bli utarbeidet en individuell utdanningsplan for LIS, som viser hva LIS skal gjennomføre (læringsmål, læringsaktivitetar og læringsarenaer), basert på hvor i utdanningsløpet LIS starter. Den individuelle utdanningsplanen blir utarbeidd av LIS i samarbeid med veileder og utdannins-ansvarlig overlege. Planen skal godkjennes av leder/seksjonsoverlege.

Vi har teamtrening for traumemottak en gong pr mnd. En gang pr år deltar vi med team på praktisk trening i skadekirurgi på gris ved HUS. Vi har nært samarbeid med Ferdighetssenteret på HUS for simulatortrening av nyansatte LIS2-leger. Det er også tilgjengelig «Drammens boks» for øvelser på laparoskopisk teknikk/ferdigheter.

Det arrangeres et årlig kurs lokalt i suturteknikk/kirurgiske ferdigheter for alle LIS legene på VKIR/kir avd.

Det arrangeres også et årlig E-FAST ultralyd-kurs med tanke på å kunne benytte dette selvstendig i traumesammenheng.

Videre utvikling av simulering og ferdighetstrening er et fokusområde for det nye teamet av utdannings-ansvarlige overleger.  

  Det er YLF representant som deltar på tillitsvalgt-kurs etter ønske og behov.

For spørsmål om spesialistutdanningen ta kontakt med seksjonsoverlege Jo Erling Riise Waage eller utdanningsansvarlig overlege Anne Elisabeth Maria van Der Pool.

Last updated 1/8/2025