Ryggoperasjon ved spinal stenose (forsnevret ryggkanal)

Kysthospitalet i Hagevik

Spinalstenose er en tilstand hvor det er redusert plass for nervevev i ryggen, enten i selve ryggmargskanalen eller der nerverøttene passerer ut fra ryggmargskanalen. Spinal stenose rammer oftest fra 40 års alderen og oppover, og er den vanligste årsaken til ryggkirurgi hos de som er eldre enn 60 år.

Innledning

Spinal stenose kan gi ulike plager/symptomer. Typisk er smerter i rygg og i beina, verst når man står og går og ofte bedre når man bøyer seg fremover.

Operasjonen har til hensikt å lage bedre plass i ryggmargskanalen og dermed redusere plager.

Henvisning og vurdering

Fastlege henviser til undersøkelse på poliklinikken. En blir der undersøkt av lege for å finne ut om en bør operere eller ikke.

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

• Generelt: Arbeidsstatus. Andre sykdommer. Medikamenter. Stimulantia.
  • Sykehistorie: Varighet av symptomer. Smertelokalisasjon (rygg + utstråling) og grad av smerter. Funksjonsnivå inkludert gangdistanse. Pareser.
  • Klinisk status: Nevrologisk status. Perifer sirkulasjon.
  • Andre undersøkelser: MR- funn og hvor MR er tatt.

Før

Hold deg i aktivitet helt fram til operasjonen. Det er viktig å ha et sunt og næringsrikt kosthold. Vi anbefaler røykeslutt før og etter operasjonen.

Kvelden før operasjonen skal du faste fra midnatt. Det betyr at du ikke skal spise, røyke, bruke snus, tygge tyggegummi eller pastiller etter kl. 24.00.

Ta med liste over de medisiner du bruker. Skjema til Ryggregisteret skal du ta med på sykehuset.

Under

Operasjonen foregår vanligvis i narkose. Man fjerner ben og bindevev slik at det blir bedre plass i ryggmargskanalen.

Det kan bli lagt inn dren og urinveiskateter, disse blir vanligvis fjernet samme dag eller dagen etter operasjonen.

Vanligvis sys operasjonsåret med tråd som løser seg opp av seg selv.  Huden er tapet med strips. Bandasje og strips fjernes ca. 14 dager etter operasjonen.

Etter

Etter operasjonen blir du flyttet til oppvåkningsavdelingen. Der blir du i noen timer, før du blir kjørt til sengepost.  De fleste blir på sykehuset en til to dager, noen kan reise samme dag.

Det er vanlig å oppleve noe smerte i dagene etter operasjonen. Du vil få smertestillende medisiner som trappes gradvis ned.

En kan bevege seg fritt etter operasjonen og det anbefales å være i mest mulig normal bevegelse.  Gå turer, vær i aktivitet og beveg deg så naturlig som mulig.

Det er vanligvis ikke nødvendig med opptrening på institusjon etter utreise.

Kontroll hos lege eller fysioterapeut 6-12 uker etter operasjon.

Vær oppmerksom

Sivning av væske fra operasjonssåret, kraftsvikt i beina og manglende kontroll av vannlating/avføring.

Oppmøte

Spinal stenose vert operert både av ortopedisk klinikk på Kysthospitalet i Hagevik og på Nevrokirurgisk klinikk( på Haukeland Universitetssjukehus.

56 56 58 00
Hagaviksbakken 25
5217 Hagavik
Kysthospitalet i Hagevik
Hagaviksbakken 25, 5217 Hagavik(Kart)
56 56 58 00

Bil

Om du kjem med bil frå Bergen:

• Følg E39 mot Halhjem/Stavanger til du kjem til rundkøyringa ved Uno‐X bensinstasjon (ca 17 km etter Nesttun).
  • Ta første avkøyring og følg vegen 5,1 km til du ser sjukehusskiltet.

Om du kjem med bil frå Halhjem:

• Følg E39 mot Bergen.
  • Ta andre avkøyring i første rundkøyringa etter tunnelen (ca 6 km fra Halhjem).
  • Følg vegen 4,4 km til du ser sjukehusskiltet.

GPS: 60.179797, 5.394974

Buss

Buss frå Bergen:

• Rute 600 til Tøsdalsskiftet og derfra rute 602/607 Hagavik

Buss frå Halhjem:

• Rute 600 til Tøsdalsskifet og derfra rute 602/607 til Hagavik.

Det er ca 500 meter å gå frå busstoppet ned til sjukehuset.

Blomster

​Dessverre er nokre pasientar allergiske. Vi ønsker derfor å begrensa mengden avskårne blomster. Potteplantar er ikkje tillatt.

Kantine finst i 1. etasje. Den er open kl. 10‐15 alle kvardagar.

Minibank

Det er ikkje minibank på sjukehuset, men du kan betala med bankkort.

Mobiltelefon

Mobiltelefon er tillat utanom på oppvakningsavdelinga.  Dekninga er dessverre ikkje like god alle stader på området.

Tolk

​Utgreiinga vil vere avhengig av god kommunikasjon og kartlegging av grundig sjukdomshistorikk. Derfor ber vi deg gi beskjed om du har behov for tolk under pasientsamtalane og undersøkingane så tidleg som mogleg. Dette gjeld om du til dømes har hørsels- eller synshemming, eller om du har eit anna morsmål og snakkar lite norsk.

Trådlaust internett

​Alle pasientar og besøkande kan bruke gratis trådlaust internett på dei fleste områda på sjukehuset.

​Tilgang til gjestenettet på sjukehuset

• Koble til nettverket "gjest.ihelse.net".

• Opne nettlesaren din (Safari, Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge etc.) og du får opp ei påloggingsside.

Ny brukar

• Du må registrere deg.
  • Skriv inn mobilnummeret du ønsker påloggingsinformasjon sendt til og aksepter vilkåra for bruk av gjestenettet.
  • Du vil motta ein SMS og blir automatisk sendt til påloggingssida. No kan du logge inn med mobilnummeret og skrive inn passordet du har mottatt på SMS.

Tilgangen du får til internett varer i 31 dagar. Etter dette må du registrere deg på ny.

Om du forlet sjukehusområdet og kjem tilbake innan 31 dagar etter du registrerte deg, kjem du rett inn på gjestenettet utan å registrere deg på ny.

Du kan bruke same pålogginga på anna PC / nettbrett / telefon ved å trykke på lenka «logge inn her» på velkomstsida utan å måtte opprette ekstra konto.

Sikkerheit
Årsaka til at du må logge inn er krav til sikkerheit i sjukehusnettverket. Sjukehuset nyttar same type løysing som finst på flyplassar og hotell. ​

Verdisaker

Det er safe i skap på pasientromma. Sjukehuset har ikkje ansvar for eventuelt tap av verdisaker.

Visittid

​På Kysthospitalet har vi følgande visittider:

Måndag-fredag:  kl. 18.00-20.00
Laurdag-søndag: kl. 14.00-16.00 og kl. 18.00-20.00