Ryggoperasjon ved spinal stenose (forsnevret ryggkanal)

Kysthospitalet i Hagevik

Spinalstenose er en tilstand hvor det er redusert plass for nervevev i ryggen, enten i selve ryggmargskanalen eller der nerverøttene passerer ut fra ryggmargskanalen. Spinal stenose rammer oftest fra 40 års alderen og oppover, og er den vanligste årsaken til ryggkirurgi hos de som er eldre enn 60 år.

Spinal stenose kan gi ulike plager/symptomer. Typisk er smerter i rygg og i beina, verst når man står og går og ofte bedre når man bøyer seg fremover.

Innledning

Operasjonen har til hensikt å lage bedre plass i ryggmargskanalen og dermed redusere plager.

Henvisning og vurdering

Fastlege henviser til undersøkelse på poliklinikken. En blir der undersøkt av lege for å finne ut om en bør operere eller ikke.

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

• Generelt: Arbeidsstatus. Andre sykdommer. Medikamenter. Stimulantia.
  • Sykehistorie: Varighet av symptomer. Smertelokalisasjon (rygg + utstråling) og grad av smerter. Funksjonsnivå inkludert gangdistanse. Pareser.
  • Klinisk status: Nevrologisk status. Perifer sirkulasjon.
  • Andre undersøkelser: MR- funn og hvor MR er tatt.

1. Før

Hold deg i aktivitet helt fram til operasjonen. Det er viktig å ha et sunt og næringsrikt kosthold. Vi anbefaler røykeslutt før og etter operasjonen.

Kvelden før operasjonen skal du faste fra midnatt. Det betyr at du ikke skal spise, røyke, bruke snus, tygge tyggegummi eller pastiller etter kl. 24.00.

Ta med liste over de medisiner du bruker. Skjema til Ryggregisteret skal du ta med på sykehuset.

2. Under

Operasjonen foregår vanligvis i narkose. Man fjerner ben og bindevev slik at det blir bedre plass i ryggmargskanalen.

Det kan bli lagt inn dren og urinveiskateter, disse blir vanligvis fjernet samme dag eller dagen etter operasjonen.

Vanligvis sys operasjonsåret med tråd som løser seg opp av seg selv.  Huden er tapet med strips. Bandasje og strips fjernes ca. 14 dager etter operasjonen.

Det er vanlig å oppleve noe smerte i dagene etter operasjonen. Du vil få smertestillende medisiner som trappes gradvis ned.

3. Etter

Etter operasjonen blir du flyttet til oppvåkningsavdelingen. Der blir du i noen timer, før du blir kjørt til sengepost.  De fleste blir på sykehuset en til to dager, noen kan reise samme dag.

En kan bevege seg fritt etter operasjonen og det anbefales å være i mest mulig normal bevegelse.  Gå turer, vær i aktivitet og beveg deg så naturlig som mulig.

Det er vanligvis ikke nødvendig med opptrening på institusjon etter utreise.

Kontroll hos lege eller fysioterapeut 6-12 uker etter operasjon.

Vær oppmerksom

Sivning av væske fra operasjonssåret, kraftsvikt i beina og manglende kontroll av vannlating/avføring.

Oppmøte

Spinal stenose vert operert både av ortopedisk klinikk på Kysthospitalet i Hagevik og på Nevrokirurgisk klinikk( på Haukeland Universitetssjukehus.

Kysthospitalet i Hagevik
Hagaviksbakken 25
5217 Hagavik

Logg inn for å endre time

Bil

Om du kjem med bil frå Bergen:

• Følg E39 mot Halhjem/Stavanger til du kjem til rundkøyringa ved Uno‐X bensinstasjon (ca 17 km etter Nesttun).
  • Ta andre avkøyring og følg vegen 5,1 km til du ser sjukehusskiltet.

Om du kjem med bil frå Halhjem:

• Følg E39 mot Bergen.
  • Ta første avkøyring i andre rundkøyringa etter tunnelen (ca 6 km fra Halhjem).
  • Følg vegen 5,1 km til du ser sjukehusskiltet.

GPS: 60.179797, 5.394974

Buss

Buss frå Bergen:

• Rute 600 til Tøsdalsskiftet og derfra rute 602/607 Hagavik

Buss frå Halhjem:

• Rute 600 til Tøsdalsskifet og derfra rute 602/607 til Hagavik.

Det er ca 500 meter å gå frå busstoppet ned til sjukehuset.

Aviser

Aviser kan kjøpast i Pasientmottak kl. 8-16 på kvardagar.

Blomster

​Dessverre er nokre pasientar allergiske. Vi ønsker derfor å begrensa mengden avskårne blomster. Potteplantar er ikkje tillatt.

Kantine

Kantine finst i 1. etasje. Den er open kl. 10‐15 alle kvardagar. Det er også automatar med diverse varer ved hovudinngang.

Minibank

Det er ikkje minibank på sjukehuset, men du kan betala med bankkort.

Mobiltelefon

Mobiltelefon er tillat utanom på oppvakningsavdelinga.  Dekninga er dessverre ikkje like god alle stader på området.

Pasienttelefon

Det er pasienttelefon ved kvar seng med eige nummer. Telefonane er opne kl 10‐22. Det må brukast telefonkort som kan kjøpast på sengepost for kr 50,‐ eller 100,‐.

Tolk

​Utgreiinga vil vere avhengig av god kommunikasjon og kartlegging av grundig sjukdomshistorikk. Derfor ber vi deg gi beskjed om du har behov for tolk under pasientsamtalane og undersøkingane så tidleg som mogleg. Dette gjeld om du til dømes har hørsels- eller synshemming, eller om du har eit anna morsmål og snakkar lite norsk.

Verdisaker

Det er safe i skap på pasientromma. Sjukehuset har ikkje ansvar for eventuelt tap av verdisaker.

Visittid

​På Kysthospitalet har vi følgande visittider:

Måndag-fredag:  kl. 18.00-20.00
Laurdag-søndag: kl. 13.00-15.00 og kl. 18.00-20.00