Ryggoperasjon ved spinal stenose (forsnevret ryggkanal)

Kysthospitalet i Hagevik

Spinalstenose er en tilstand hvor det er redusert plass for nervevev i ryggen, enten i selve ryggmargskanalen eller der nerverøttene passerer ut fra ryggmargskanalen. Spinal stenose rammer oftest fra 40 års alderen og oppover, og er den vanligste årsaken til ryggkirurgi hos de som er eldre enn 60 år.

Spinal stenose kan gi ulike plager/symptomer. Typisk er smerter i rygg og i beina, verst når man står og går og ofte bedre når man bøyer seg fremover.

Innleiing

Operasjonen har til hensikt å lage bedre plass i ryggmargskanalen og dermed redusere plager.

Tilvising og vurdering

Fastlege henviser til undersøkelse på poliklinikken. En blir der undersøkt av lege for å finne ut om en bør operere eller ikke.

Sjekkliste for tilvisning - Fastlege eller anna helseteneste som tilviser til utgreiing

• Generelt: Arbeidsstatus. Andre sykdommer. Medikamenter. Stimulantia.
  • Sykehistorie: Varighet av symptomer. Smertelokalisasjon (rygg + utstråling) og grad av smerter. Funksjonsnivå inkludert gangdistanse. Pareser.
  • Klinisk status: Nevrologisk status. Perifer sirkulasjon.
  • Andre undersøkelser: MR- funn og hvor MR er tatt.

1. Før

Hold deg i aktivitet helt fram til operasjonen. Det er viktig å ha et sunt og næringsrikt kosthold. Vi anbefaler røykeslutt før og etter operasjonen.

Kvelden før operasjonen skal du faste fra midnatt. Det betyr at du ikke skal spise, røyke, bruke snus, tygge tyggegummi eller pastiller etter kl. 24.00.

Ta med liste over de medisiner du bruker. Skjema til Ryggregisteret skal du ta med på sykehuset.

2. Under

Operasjonen foregår vanligvis i narkose. Man fjerner ben og bindevev slik at det blir bedre plass i ryggmargskanalen.

Det kan bli lagt inn dren og urinveiskateter, disse blir vanligvis fjernet samme dag eller dagen etter operasjonen.

Vanligvis sys operasjonsåret med tråd som løser seg opp av seg selv.  Huden er tapet med strips. Bandasje og strips fjernes ca. 14 dager etter operasjonen.

Det er vanlig å oppleve noe smerte i dagene etter operasjonen. Du vil få smertestillende medisiner som trappes gradvis ned.

3. Etter

Etter operasjonen blir du flyttet til oppvåkningsavdelingen. Der blir du i noen timer, før du blir kjørt til sengepost.  De fleste blir på sykehuset en til to dager, noen kan reise samme dag.

En kan bevege seg fritt etter operasjonen og det anbefales å være i mest mulig normal bevegelse.  Gå turer, vær i aktivitet og beveg deg så naturlig som mulig.

Det er vanligvis ikke nødvendig med opptrening på institusjon etter utreise.

Kontroll hos lege eller fysioterapeut 6-12 uker etter operasjon.

Ver merksam

Sivning av væske fra operasjonssåret, kraftsvikt i beina og manglende kontroll av vannlating/avføring.

Oppmøte

Spinal stenose vert operert både av ortopedisk klinikk på Kysthospitalet i Hagevik og på Nevrokirurgisk klinikk( på Haukeland Universitetssjukehus.

Kysthospitalet i Hagevik

Hagaviksbakken 25
5217 Hagavik

Logg inn for å endre time

Aviser

Aviser kan kjøpast i Pasientmottak kl. 8-16 på kvardagar.

Blomster

​Dessverre er nokre pasientar allergiske. Vi ønsker derfor å begrensa mengden avskårne blomster. Potteplantar er ikkje tillatt.

Minibank

Det er ikkje minibank på sjukehuset, men du kan betala med bankkort.