Rehabiliteringsprosessen
Behandling foregår i trygge og tilrettelagte omgivelser. Hensikten er og fremme selvstendighet og evne til å mestre eget liv.
Et tverrfaglig team samarbeider med deg og dine pårørende i rehabiliteringsprosessen. Du får en individuelt tilpasset timeplan med terapitimer og aktiviteter / avtaler hver uke. Det blir også avsatt tid på timeplanen for målrettet egentrening.
Tilbudet vil være avhengig av eventuelle restriksjoner og hvilken fase av rehabiliteringen du befinner deg i.
Teamet koordinerer rehabiliteringen og sikrer samhandling internt i sykehuset eller med eksterne samarbeidspartnere.
Teamet blir satt sammen av de faggrupper du har behov for. Faggruppene ved avdelingen er legespesialist, sykepleier, hjelpepleier, ergoterapeut, fysioterapeut, sosionom,nevropsykolog/klinisk psykolog og logoped.
I tidlig rehabiliteringe tilstreber vi å sikre balanse mellom å hjelpe deg med å dekke grunnleggende behov og hjelpe deg frem mot å bli selvhjulpen.
Det arrangeres målsettingsmøter for å sikre fremgang i prosessen. Sammen med deg definerer vi kortsiktige og langsiktige mål som dokumenteres i en plan målplanen. Pårørende kan delta på møter dersom det er ønskelig.
Sentrale mål for rehabiliteringen:
- Tilegner deg kunnskap om skaden og dens følgevirkninger, forebygging av komplikasjoner og mulige senskader
- Oppnår størst mulig grad av selvstendighet
- Er godt informert om behandling og trening, på kort og lang sikt
- Mestrer ny livssituasjon
Din egeninnsats i rehabiliteringen er svært viktig. Rehabilitering foregår fra du våkner om morgenen til du legger deg om kvelden. Du trener på å gjenvinne funksjoner i dagliglivets aktiviteter som for eksempel ved påkledning og forflytning. Det kan være en utfordring å finne en balanse mellom aktivitet og hvile. Teamet vil hjelpe og veilede deg underveis.
Medbestemmelse står sentralt i rehabiliteringen og tjenestene baseres på samhandling mellom deg, spesialisthelsetjenesten og kommunen. Det blir tidlig i behandlingsforløpet tatt kontakt med din hjemkommune for å planlegge videre rehabiliteringforløp og informere om evt hjelpebehov.
Utskriving
Lengden på et rehabiliteringsopphold varierer. Behandlingsteamet ditt vil gi deg en antatt oppholdslengde ved første møte som vil stå i planen din. Dette er veiledende oppholdslengde og kan justeres under oppholdet.
I løpet av oppholdet forberedes utskriving og oppfølging. Dette innebærer blant annet
- Møte med pårørende
- Ved behov for individuell plan (IP) gir vi beskjed til kommunehelsetjenesten
- Samarbeidsmøte med oppfølgende instans ved behov
- Eventuelle tilpasninger i hjemmet i samarbeid med hjemkommune
- Videre rehabilitering i annen institusjon eller kommunal oppfølging avklares
- Utskrivingssamtale med lege og andre sentrale personer i det tverrfaglige teamet
- Epikrise sendes fastlege
- Tverrfaglig rapport sendes med ditt samtykke til oppfølgende instanser