Overbevegelighet i ledd, tverrfaglig utredningstibud

Hypermobilitet
Fysikalsk medisin og rehabilitering - poliklinikk

Hypermobilitet, eller overbevegelighet i ledd, er ganske vanlig, og forekommer hos 10-20 % av befolkningen i de nordiske landene. En del personer med overbevegelige ledd har i tillegg smerter og funksjonstap fra bevegelsesapparatet.

Innledning

Internasjonalt har man de siste årene betegnet denne tilstanden for hypermobilitetssyndrom.  Hypermobile ledd er imidlertid også et viktig symptom ved ulike bindevevssykdommer, og særlig hyppig forekommende ved Ehlers-Danlos syndrom. Ehlers-Danlos syndrom type III (hypermobil type) skiller seg fra de øvrige undertypene av Ehlers-Danlos syndrom, og klinisk sett ikke kan skilles fra hypermobilitetssyndrom.

En del av pasientene med generell hypermobilitet og har også symptomer fra hud eller andre organer, og en grundigere utredning kan være nødvendig for å oppnå en diagnose.

Henvisning og vurdering

Voksne personer (fra 16 år) med utbredt overbevegelighet i ledd, både med og uten tegn som kan gi mistanke om genetiske bindevevssykdommer, kan henvises til poliklinisk utredning og funksjonsvurdering hos oss. Tilbudet er regionalt (Helse Vest).

Personer med generalisert leddhypermobilitet og dokumenterte funn som tyder på genetisk bindevevssykdom med alvorlig organkomplikasjon (f.eks. aneurisme/disseksjon i oppadstigende aorta, disseksjon i andre arterier, linseluksasjon eller organruptur), eller der det kjent – eller sterk mistanke om familiehistorie med genetisk bindevevssykdom som kan gi alvorlig organaffeksjon, skal henvises avdeling for medisinsk genetikk i pasientens hjemmehørende helseregion.

Sjekkliste for henvisning - fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

fastlege eller annen helsetjeneste henviser til utredning

I henvisningen ønskes opplysninger om:

• familiære sykdommer (plutselig død hos personer under 50 år, bindevevssykdommer, annen sikker organaffeksjon)
  • pasientens tidligere sykdommer (sikre luksasjoner, tannstatus, utbredte smertetilstander)
  • Beigthon-skår, se Beighton-skår enkel veiledning,
  • eventuelle hudforandringer
  • gjerne beskrivelse av smerte og funksjonssvikt slik at utredningen kan planlegges best mulig.

Se mer om våre henvisningsrutiner

1. Før

Du vil få tilsendt et spørreskjema som vi ønsker at du fyller ut.

2. Under

Poliklinisk utredning blir gjennomført av lege, og i utvalgte tilfeller gjøres supplerende funksjonsundersøkelser av fysioterapeut. Formålet med utredningen er å avklare diagnose, eventuelt behov for videre utredning hos andre spesialiteter, rehabiliteringsbehov, behov for tilrettelegging, og for ortopediske hjelpemidler.

3. Etter

Etter gjennomført utredning blir du fulgt opp videre i primærhelsetjenesten i din hjemkommune.

Buss og bane

Buss nummer 67 går frå Bergen sentrum til Nordås. Du går av på buss-stoppet «Nordåsgrenda». Du kan også ta buss 67 frå Lagunen.

Til Lagunen går det bybane fra Flesland og fra Bergen sentrum. Vil du spasere tar det ca. 20 minutt frå Lagunen bybanestopp.

Parkering Nordås

​​Det er gratis parkering for pasientar og pårørande utanfor bygget.

Mobiltelefon

​​Har du mobiltelefon er det fint om du har denne på lydlaus medan du oppheld seg i felles areal. Hugs at du ikkje må ta bilder av medpasientar eller tilsette utan deira samtykke.

Røyking Nordås

​​Vi ønsker at sjukehusområde vårt skal være røykfritt. Om du skal røyke ber vi deg gjøre dette på oppmerka område. Treng du hjelp til å komme ut for å røyke må du avtale dette med personalet. Vi ber om forståelse for at vi ikkje alltid kan prioritere dette.​

Trådlaust internett

​Alle pasientar og besøkande kan bruke gratis trådlaust internett på dei fleste områda på sjukehuset.

​Tilgang til gjestenettet på sjukehuset

• Koble til nettverket "gjest.ihelse.net".

• Opne nettlesaren din (Safari, Chrome, Firefox, Internet Explorer, Edge etc.) og du får opp ei påloggingsside.

Ny brukar

• Du må registrere deg.
  • Skriv inn mobilnummeret du ønsker påloggingsinformasjon sendt til og aksepter vilkåra for bruk av gjestenettet.
  • Du vil motta ein SMS og blir automatisk sendt til påloggingssida. No kan du logge inn med mobilnummeret og skrive inn passordet du har mottatt på SMS.

Tilgangen du får til internett varer i 31 dagar. Etter dette må du registrere deg på ny.

Om du forlet sjukehusområdet og kjem tilbake innan 31 dagar etter du registrerte deg, kjem du rett inn på gjestenettet utan å registrere deg på ny.

Du kan bruke same pålogginga på anna PC / nettbrett / telefon ved å trykke på lenka «logge inn her» på velkomstsida utan å måtte opprette ekstra konto.

Sikkerheit
Årsaka til at du må logge inn er krav til sikkerheit i sjukehusnettverket. Sjukehuset nyttar same type løysing som finst på flyplassar og hotell. ​

Verdisaker

​​Sjukehuset har ikkje forsikringsordninger som dekker tap av verdisaker. Du må derfor oppbevare desse på eige ansvar. Safe på rommet kan nyttast​.

Fant du det du lette etter?